Dimecres 29 maig 2024

Dimecres 29 maig 2024

Estudi de la UDL revela certa tolerància a violència masclista en l’estudiantat

La tolerància a certes situacions de violència de gènere, no físiques sinó més subtils, entre la joventut universitària, així com el desconeixement de llocs o persones a les quals acudir per demanar ajuda, són algunes de les dades que va obtenir una investigació realitzada per la Universitat de Lleida (UdL) entre els seus estudiants.

 

 

 

L’estudi de tipus quantitatiu, basat en enquestes realitzades a 1.679 estudiants del primer i tercer cursos, per saber “amb quines creences sobre violència de gènere arriben a la UdL i quina és l’evolució” posterior, va ser presentat aquesta setmana al Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC).

yolanda_bardina

Yolanda Bardina, investigadora i col·laboradora del Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL que va elaborar la investigació, va presentar l’estudi i va recordar que l’últim any els Mossos d’Esquadra van atendre 12.143 casos de maltractaments, de els quals el 35% corresponien a persones d’entre 18 i 35 anys.

Entre les conclusions principals s’esmenta que els estudiants tenen als mitjans de comunicació com a principal font (77,9%) de coneixement sobre la violència de gènere, on els telenotícies representen el 66%.

Entre l’alumnat del tercer curs es destaca que són les dones (54%) les que més s’han format en matèria de violència masclista en relació als homes (37%).

En general, la joventut consultada creu que la violència de gènere es dóna en moments de ruptura de la parella (74%), un 22% pensa que es deu a problemes mentals, un 13% a la drogoaddicció i un 22% ho atribueix a factors socioculturals com és el masclisme.

Crida l’atenció que malgrat ser conscients que el control és nociu en una relació, només un 36% cataloga a la gelosia com quelcom nociu, mentre que un 40% acceptaria les disculpes de la seva parella després d’una agressió.

Preocupa que al 28% no li importa que la seva parella vulgui saber en tot moment on és, què fa i amb qui va, mentre que un 10%, més homes que dones, justifiquen que un home agredeixi la seva parella.

Les relacions sentimentals, segons l’enquesta, tenen signes de dependència i d’amor romàntic.

En l’entorn universitari, els entrevistats i les entrevistades (88%) no coneixen la política de prevenció ni d’actuació a l’interior de la UdL i un 45% percep que aquesta universitat sigui un espai sexista, però, afirmen que sí que hi ha actituds o comportaments d’aquest tipus.

Respecte a la diversitat sexual, accepten que una persona se senti atreta per una altra del seu mateix sexe (84%), no els incomodaria una amistat amb algú així (91%), però no els agrada que la diversitat sexual es manifesti de forma exagerada (87%), entre altres conclusions.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Museus per recuperar la memòria històrica de les dones

Peça de l’exposició permanent del Museu d’Art de Cerdanyola Al novembre, la Xarxa de Museus...

Caravana de mares centreamericanes de migrants desapareguts

La Caravana de Mares centreamericanes de migrades i migrants desapareguts recorre els estats meridionals...

Barcelona: “El grito y la mordaza. La desgracia de ser periodista”, nou llibre de Carmen Alcalde / La Independent / Notícies gènere

La lectura d’aquest llibre ens brinda la oportunitat de donar un cop d’ull al que...