sábado 20 abril 2024

sábado 20 abril 2024

Unes passes endavant en el món islàmic en la condició femenina

No hay traducción disponible

Nujood Ali 

Després d’un llarg debat en la societat si la Dona és igual o complementària a l’Home (com reclamen els islamistes), l’assemblea Constituent tunisiana ha recentment optat per la “paritat en la llei, de ciutadanes i ciutadans” (article 20), amb 159 vots sobre 169.

Una merescuda victòria per a les Dones i les seves organitzacions, confirmada pee l’article 45, (aprovat amb 116 vots sobre 188) que afirma que “l’Estat treballa en la realització de la paritat entre homes i dones en els càrrecs electius”.Alhora s’aboliria la xaria, la tradicional llei islàmica, que sobretot en contextos rurals manté la Dona en condicions de submissió a l’Home.

A Egipte el qüestionat govern militar, que ha enderrocat amb la violència el govern dels Germans Musulmans, amb la intenció de limitar el poder dels islamistes a la societat, està proposant per a la nova Constitució, a més de la confirmació de continuar al poder, alguns avenços en tema de drets civils, com la paritat entre homes i dones. El referèndum s’ha fet el dia 14 de gener, en un clima de violència (11 morts). I es mantindria la xaria, (article 2) però sense control de l’Al Azhar, un organisme creat per Morsi .

Al Marroc el debat sobre la poligàmia l’ha encès un líder socialista, que ha proposat l’abolició d’aquest costum, molt absurd quan el 19 % de les dones, a les ciutats, són le que sustenten la llar. Però, de moment continua.

Des del Iemen, on encara és molt arrelat el costum de prometre les nenes com a esposes d’homes ancians, (que moltes vegades no respecten la seva entrada a la pubertat i la violen abans), una animosa advocada que ha estudiat a l’estranger, Shada Nasser, ha aixecat la veu per defensar una nena de deu anys violada i maltractada pel marit. Tot i que la llei impedeixi a les dones demanar la separació del marit abans dels 15 anys, Nasser va aconseguir que Nojoud la obtingués ((rescabalant el marit) gràcies a la difusió del cas a la premsa internacional. I ara segueix lluitant perquè no pugui casar-se fins als 18 anys. Aquesta victòria està donant esperança als milers de nenes i adolescents que es veuen privades d’educar-se i triar la seva vida, a causa dels matrimonis forçats.

Fins a l’ Afganistan dels burques alguna cosa es mou. Jamila Bayaz, una dona coronel de policia, ha estat nomenada cap d’un districte de la capital Kabul. Fins ara les dones a la policia eren 1500, amb càrrecs administratius i de menor relleu, i en canvi el 2014 en seran 10.000, algunes de les quals amb càrrecs d’importància.

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Repudios y causas judiciales contra la portada “El goce de Cristina”

  Se multiplican los repudios y las causas judiciales contra Editorial Perfil por la tapa...

La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género se pronuncia contra ataques a periodistas y al asesinato de Facundo Cabral

26.07.11 La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género ( RIPVG) integrada por mujeres y...

Barcelona: 36è Curs Anual de Drets Humans 2018 / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible Els drets humans davant els extremismes i la discriminació Davant l’augment...