Dimarts 25 juny 2024

Dimarts 25 juny 2024

Compartir

Unes passes endavant en el món islàmic

 

 Nojoud Ali del Iemen. Foto bloc brghtnepenthe

 

Després d’un llarg debat en la societat sobre si la Dona és igual o complementària a l’Home (com reclamen els islamistes), l’assemblea Constituent tunisiana ha recentment optat per la paritat a la llei, de ciutadanes i ciutadans (article 20), amb 159 vots sobre 169.

Una merescuda victòria per a les Dones i les seves organitzacions, confirmada per l’article 45, (aprovat amb 116 vots sobre 188) que afirma que “l’Estat treballa per aconseguir la  de la paritat entre homes i dones en els càrrecs electius”.

Al mateix temps es deia que s’aboliria la xaria, la tradicional llei islàmica, que sobretot en contextos rurals manté la Dona en condicions de submissió a l’Home.

A Egipte el qüestionat govern militar, que va enderrocar per la violència el govern dels Germans Musulmans amb la intenció de limitar el poder dels islamistes a la societat, ha  proposat per a la nova Constitució, a més de la seva confirmació en el poder, alguns avenços en tema de drets civils, com la paritat entre homes i dones. El referèndum s’ha fet aquest 14 de gener, en un clima de violència (11 morts). Finalment, es mantindria la xaria, (article 2) però sense control de l’Al Azhar, un organisme creat per Morsi.

Al Marroc el debat sobre la poligàmia s’ha encès per un líder socialista, que ha proposat l’abolició d’aquest costum, tant més absurda quan el 19 % de les dones, a les ciutats, són les que sustenten la llar. El debat continua.

Des de Iemen, on encara és molt arrelat el costum de prometre les nenes com a esposes d’homes ancians, (que moltes vegades no respecten la seva entrada a la pubertat i les  violen abans), una animosa advocada que ha estudiat a l’estranger, Shada Nasser, ha aixecat la veu per defensar una nena de deu anys violada i maltractada pel marit. Tot i que la llei impedeixi a les dones demanar la separació del marit abans dels 15 anys, Nasser va aconseguir que Nojoud Ali la obtingués (rescabalant el marit) gràcies a la difusió del cas a la premsa internacional. I ara segueix lluitant perquè no es pugui casar fins als 18 anys. Aquesta victòria està donant esperança a les milers de nenes i adolescents que es veuen privades d’educar-se i d’escollir com volen la seva vida, a causa dels matrimonis forçats.

Fins i tot a l’ Afganistan dels burques alguna cosa es mou. Jamila Bayaz, una dona coronel de policia, ha estat encarregada com a cap d’un districte de la capital Kabul. Fins ara les dones en la policia eren 1500, amb encàrrecs administratius i de menor relleu, i s’espera que el 2014 en siguin 10.000, algunes de les quals amb càrrecs d’importància.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Per una maternitat feminista, per una maternitat desobedient

Esther Vivas diu: “Per a mi una maternitat feminista és una maternitat desobedient, una maternitat...

Conferencia de Prensa de la Alta Comisionada de las Naciones Unidas para los Derechos Humanos Navi Pillay

Un período crítico en la historia de Guatemala – Navi Pillay Conferencia de Prensa de...

Barcelona:Bicibles, professionalitzar dones en el sector de la reparació de bicicletes / La Independent / Notícies gènere

Fundació Surt inicia el que es proposa acompanyar dones en situacions socioeconòmiques vulnerables i d’exclusió...