sábado 10 junio 2023

sábado 10 junio 2023

El Congrés demana al govern sobre estratègia de Drets Humans

No hay traducción disponible

 

El ple del Congrés del 14 de febrer, va aprovar una Proposició no de llei presentada pel Grup parlamentari basc (EAJ-PNB) en què “s’insta el Govern a que aprofundeixi en una avaluació completa sobre la implantació, compliment i desenvolupament de les mesures contingudes al Pla de drets humans i implementant a continuació una estratègia amb mesures concretes en política exterior i interior per a la promoció i protecció dels drets humans “.

El Grup parlamentari popular, que va modificar l’expressió “Pla de drets humans” per “Estratègia de drets humans”. Finalment, amb aquesta esmena, va ser aprovada la proposta amb 306 vots a favor, 14 en contra i 1 abstenció.

El primer Pla de drets humans, aprovat el desembre de 2008, i vigent durant la passada legislatura, contenia 172 mesures de protecció i promoció dels drets humans tant de política exterior com interior, destacant el reconeixement internacional del dret a l’aigua com un dret humà, la creació de la Comissió internacional contra la pena de mort o la ratificació del Protocol 14 del Conveni europeu de drets humans, que agilitza el procediment al Tribunal de drets humans d’Estrasburg amb canvis organitzatius. 

Hi havia latres mesures que no van ser implementades com la ratificació de la Carta social europea revisada, que permetria a la ciutadania reclamar judicialment drets socials com l’habitatge, o la reforma de la Llei orgànica de llibertat religiosa per recollir tota la jurisprudència constitucional sobre la matèria.

Amb la Proposició no de llei aprovada dimarts s’exigeix a l’actual govern que avaluï la implementació d’aquest primer pla i llavors realitzi una segona estratègia que, com la primera, contindrà compromisos en matèria de drets humans tant a nivell estatal com internacional.

L’IDHC, juntament amb altres entitats de defensa dels drets humans, va treballar des de 2008 en l’elaboració del primer Pla i va realitzar un seguiment constant de la seva implementació. Davant l’esgotament del l Pla amb el canvi de govern, l’IDHC i altres 75 entitats van enviar una carta oberta a Mariano Rajoy demanant l’impuls d’un II Pla que hauria de millorar l’aprovat el 2008 per l’anterior govern. Actualment, s’està treballant en un informe final d’avaluació que es farà arribar als diputats i al govern.

 

MÉS INFORMACIÓ

Pàgina web de l’IDHC dedicada al Pla amb documentació, notícies i altra informació

Proposició no de llei

Carta oberta a Mariano Rajoy

Reacción de Amnistía Internacional

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Movimiento de l@s indignad@s: pasar a la siguiente fase

China: Posible condena a activista por defender los derechos de las mujeres / La Independent / Notícies Gènere

Cassandra debe ser escuchada