jueves 07 noviembre 2024

jueves 07 noviembre 2024

Compartir

Nosaltres interpretats per les flors, exposició itinerant en tres temps

Nosaltres, interpretats per les flors és un projecte artístic comissariat per Alexia Medici que consisteix en un seguit d’activitats al voltant d’una exposició centrada en les flors que s’utilitzen com a metàfora de la vida. El projecte vol aprofundir en la memòria històrica i cultural i relaciona les peces exposades amb la societat i la història del barri dels tres centres cívics, dels 52 que hi ha a Barcelona, on s’exposarà, en tres moments de l’any*.

A cada itinerància, l’exposició sortirà del centre cívic per connectar-se amb algun comerç emblemàtic del barri, representatiu de la tradició comercial i social de l’Eixample, del Clot i de Les Corts, respectivament.

El projecte d’exposició itinerant i relacionada amb l’entorn és d’Alexia Medici, curadora i comissaria, en col·laboració amb l’artista Katerina Ashche i compta també per a cada exposició amb una artista convidada: Kati Riquelme, Ariadna Parreu i Paula Bruna. Es tracta, doncs, d’un projecte cooperatiu de cinc dones que treballen amb flors i plantes però que el seu currículum i experiència fa que s’hi aproximin de maneres diferents i aportin al resultat artístic diversitat i mirades complementàries. La Katerina Ashche es sexòloga i historiadora de l’art; la Kati Riquelme explora des de fa temps les tècniques fotogràfiques antigues, l’Ariadna Parreu és professora de teoria i història de l’art i del disseny i la Paula Bruna és ambientòloga.  

L’Alexia ens explica com va començar aquest projecte: “Vaig quedar amb la meva amiga artista per fer un cafè el 25 de febrer de 2022.  “Estem en guerra!”  em va dir i no vaig poder assimilar el que m’estava dient. Em va explicar que el seu oncle estava atrapat a la seva casa d’estiu del sud d’Ucraïna, a Kherson, sense llum i amb por de sortir al carrer ja que les tropes russes havien agafat la ciutat, i la seva tieta patia un sobrepès que li impedia sortir del seu pis per a refugiar-se al metro com feien la resta d’ habitants de Kyiv. El seu pare és ucraïnès i la seva mare russa i, com a reacció a la guerra es van cancel·lar els seus projectes de feina imminents, amb la qual cosa vam poder reactivar un projecte del qual portàvem anys parlant: explicaríem històries a través de les flors

I, per què aquest plantejament en tres temps? “Em vaig presentar a una convocatòria per a una exposició itinerant i els meus projectes recents són sèries, així que, en comptes de repetir exposició, vaig decidir fer una exposició site-specific per cada lloc i així connectar millor amb el públic de cada barri”.

Nosaltres, interpretats per les flors va guanyar la convocatoria de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) anomenada Temporals, que consisteix en un programa itinerant de projectes d’art contemporani als barris de Barcelona amb l’objectiu de crear accions i experiències artístiques que interpel·lin la ciutadania i hi dialoguin.

La Casa Elizalde. Foto @Alexia Medici

L’exposició Nosaltres interpretats per les flors – La reproducció és la primera de la sèrie de tres que s’exposa actualment i fins al quatre de març a la Casa Elizalde (C/ de València, 302). La mostra atrapa per la seva poètica i delicadesa ja que, a partir de les bossetes de te, de les flors, de fotografies, de cartes i d’objectes atemporals, distribuïts en dues sales, la memòria històrica i la personal es fan presents, envaeixen l’espai i fan que la persona que visita l’exposició recorri als seus propis records a partir del viatge proposat al món modernista de l’època de la família Elizalde i, en particular, de la figura de Carme Biada, dona d’Arturo Elizalde i mare dels seus nou fills.

L’obra de la xilena Kati Riquelme es plasma en records fotogràfics impresos en blau antic en bossetes de te que pengen i t’envolten, giren suaument, es deixen veure o es mig interpreten, amb més o menys precisió segons per on et mous,  de manera subtil i d’una finor preciosa. A partir d’una caixa de plaques seques de gelatinobromur i impreses en el fràgil i porós espai de la bosseta de te, les fotografies retraten persones la identitat de les quals desconeixem, contemporànies de la família Elizalde -Biada i que encarnen l’èxode massiu de la població rural a les grans ciutats d’aquell moment històric, fent-nos connectar present amb memòria.

A la sala contigua ens trobem les flors instal·lades per Katerina Ashche al voltant d’objectes quotidians i industrials, que volen repassar una vida a partir d’unes cartes d’una mare preparant el casament d’un dels seus fills. Carme Biada té 60 anys i el cabell gris i s’asseu al seu escriptori per escriure cartes, la primera de les quals la dirigeix a la floristeria per demanar les flors del casament. Tria gira-sols perquè són un símbol de l’amor incondicional, la felicitat i l’optimisme. Una altra carta la dirigeix a una amiga llunyana per reflexionar sobre la mort del seu marit i el canvi sobtat en la seva vida que aquesta viudetat implica.

*La Reproducció
Centre Cívic La Casa Elizalde 

Dates: 18/01 – 04/03
Obra de Kati Riquelme y Katerina Ashche

La transformació
Centre Cívic Farinera del Clot 

Dates: 08/06 – 23/07
Obra de Ariadna Parreu y Katerina Ashche

El trencament
Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” 

Dates: 13/11 – 20/12
Obra de Paula Bruna y Katerina Ashche

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Elsa Corominas

Elsa Corominas

Economista, editora, gestora cultural. Escric sobre cultura, literatura, teatre, cine, ciència i educació.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Especial 25N 2020: Omplim la cadena feminista

La Xarxa Feminista convoca a l’Acció participativa Omplim la #CadenaFeminista22N, que es farà a...

Internacional: 140 millones de mujeres y niñas sufren actualmente las consecuencias de la ablación / La Independent / Notícies gènere

Foto Fundación Kirira El pasado 6 de febrero fue el Día Internacional de Tolerancia...

Argentina: vot històric a favor de l’avortament legal / La Independent / Notícies Gènere

Per Redacció SemMèxico La Cambra de Diputats de l’Argentina ha aprovat aquest 11 de desembre...