sábado 13 abril 2024

sábado 13 abril 2024

Beca Montserrat Minobis a Núria Vilà Coma

“Estic convençuda que la beca, Montserrat Minobis  ajudarà a millorar la informació sobre violència masclista als mitjans. No s’ha de revictimitzar a través de la informació”.

Va dir la guanyadora de la primera edició de la beca, Núria Vilà Coma, a La Independent després de presentar el seu treball titulat “Jo sí que et crec”. 

L’autora s’ha centrat, fins ara, com a periodista i documentalista en  conflictes, desigualtats i drets humans. 

El jurat va valorar el seu treball per ser “una eina de recerca que ha de permetre avançar pel camí de la transformació de protocols i actituds, tant des de l’administració com de la societat i els mitjans de comunicació, a l’hora d’informar de la violència sexual”. 

Montserrat Minobis, periodista figuerenca, va sembrar una gran llavor de continguts informatius amb mirada feminista i aquest n’és un dels fruits” va afegir Núria Vilà Coma en la seva conversa amb La Independent. 

El treball presentat el 23-1-23, a l’ajuntament de Figueras es complementa amb el documental del mateix nom, “Jo sí que et crec”, codirigit per la mateixa autora, amb Norma Nebot, i produït per l’Associació de Periodisme Fora de Quadre.  El documental denuncia que es dubti de la versió de les dones que han patit una agressió sexual.  Quan una víctima vol denunciar  a través d’institucions s’activen socialment tot una sèrie d’estereotips que fan el cas diferent. 

El treball presentat a la beca Montserrat Minobis té com a objectiu trencar el discurs revictimitzador  a l’hora d’informar sobre la violència sexual.  “Sóc optimista, ha acabat dient la Núria Vilà Coma, perquè ara sí que la problemàtica social està sobre la taula. 

El canvi anirà venint quan cada cop assenyalem més als agressors, per no deixar-los marge perquè les actituds masclistes i de superioritat no puguin tenir cabuda a la societat. Ja que són aquestes actituds les que molts cops acaben conduint a una agressió sexual”.  (Recomanacions per evitat revictimitzar caient en mites i estereotips quan s’informa sobre agressions sexuals).

La Presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), Marta Corcoy  ha afegit “El treball premiat aporta reflexió sobre el tema de l’assetjament sexual i, per altra, banda eines. El subtítol del treball ho diu tot.  “Apunts per no revictimitzar quan s’informa d’agressions sexuals a mitjans de comunicació o gabinets de premsa”. 

“La Núria Vilà- continua- analitzant els casos d’Igualada i Manresa, de l’any 2019 i ha fet una base de dades i hi aporta reflexions i recomanacions. Aquestes s’han incorporat a les que està preparant una Comissió àmplia liderada pel Col·legi de Periodistes”

El mateix dia de la presentació ja es va convocar la segona edició de la Beca Montserrat Minobis. Les bases es podran trobar d’aquí a uns dies al web del CPC i de l’ADPC. 

L’acte va ser presidit per l’alcaldessa de Figueras, Agnès Lladó i hi van assistir també familiar de la Montserrat Minobis;  el seu germà Salvador i la seva cunyada Concepció Bech, i les seves germanes Roser, Carme i el  marit Josep Hernández d’aquesta darrera. 

Carme Minobis, va felicitar a tots els implicats en fer possible la Beca; a l’alcaldessa de Figueras, Agnès Lladó, a l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a la Diputació de Girona i a l’Institut Català de les Dones.  “A la família- va dir Carme Minobis- ens ha emocionat molt poder fer l’acte per recordar el nom de la Montse. Costa molt posar-se d’acord amb la institucions i trobar els recursos. Penso que el treball de la Núria ajudarà en positiu a conscienciar a la societat i a posar en valor el que estan patint moltes dones a causa de la violència sexual”.  

Molts estem convençuts, va acabar dient Carme Minobis, que la Montse ha anat escampant una llavor amb mirada feminista als mitjans de comunicació que pot contribuir a ajudar a la gent a veure la violència sexual des de la mirada de les dones”.

Montserrat Minobis va ser fundadora i durant molts anys la presidenta de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT-XIPVG), que entre altres tasques edita de La Independent. Va destacar per la seva trajectòria periodística i política, portant els valors feministes en les seves disciplines. Va formar part de la Comissió organitzadora de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, va ser membre fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i en va ser presidenta durant 10 anys. També va ser degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya i directora de Catalunya Ràdio.  En els seus últims anys de vida va co-coordinar la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Lucha Castro, defensora de DDHH mexicana, presenta libro colectivo

“El libro Una Lucha Colectiva. Testimonios es una respuesta a la sordera y silencio de...

Derechos de mujeres, amenazados en México

En riesgo, los avaces en derechos sexuales y reproductivos en México Los avances de los...

Formació amb Visió de Gènere al Col·legi de Periodistes de Catalunya

(Notícia del 12 d’abril actualitzada a 10 de maig) El Centre de Formació i Desenvolupament...