sábado 20 abril 2024

sábado 20 abril 2024

Més detencions de periodistes a Bielorússia

 

Foto 1 bieloruusia

ONG demanen a el Consell de Drets Humans de l’ONU que convoqui un període extraordinari

 

L’Associació Bielorussa de Periodistes (BAJ) va informar el diumenge de nou nous casos de detenció de periodistes a Bielorússia. Això eleva a 141 el nombre de detencions de periodistes al país des del 9 d’agost. La Federació Europea de Periodistes (EFJ) exigeix l’alliberament immediat de periodistes i l’aixecament dels càrrecs i processaments en contra seu. GAMAG EUROPE, l’aliança europea per a la igualtat de gènere en els mitjans de comunicació, se suma a la crida.

Segons el seguiment realitzat pel BAJ, onze periodistes (una dona i deu homes) van ser detinguts per la policia el dissabte i el diumenge: 

 

 

foto 2 bielorrusia

 

 

Larysa Shyrakova, detinguda el 30 d’agost a Homel; Ivan Kaliganov (Tass), detingut el 30 d’agost a Minsk;
Jaugen Mikalajevic, detingut el 30 d’agost a Minsk; Ales Sabalewski, detingut el 30 d’agost a Mahiliow;
Svyatoslav Zorky (KP), detingut el 29 d’agost a Minsk; Paulyuk Bykouski (Deutsche Welle), detingut el 29 d’agost a Minsk; Zmiter Mickiewicz, detingut el 29 d’agost a Minsk; Andrei Rabchyk, detingut el 29 d’agost a Minsk; Ales Piletsky, detingut el 29 d’agost a Minsk; Kanstantsin Manenkou (AP), detingut el 29 d’agost a Minsk i deportatDzmitry Lavetski (AP), detingut el 29 d’agost a Minsk i deportat.

Des de les eleccions fraudulentes de el 9 d’agost, 141 periodistes han estat objecte de detencions administratives a Bielorússia. La majoria han estat posades en llibertat, però estan sent processats, sovint per presumpta participació en una manifestació il·legal.

“El EFJ condemna aquesta repressió judicial dels periodistes per simplement fer la seva feina”, va dir la directora de EFJ, Renate Schroeder. “Exigim l’alliberament de tots els periodistes detinguts i l’aixecament de tots els judicis. Reiterem la nostra crida urgent a la Unió Europea ia l’OSCE perquè castiguin a les autoritats bielorusses per aquestes inacceptables obstruccions que pretenen posar un mur de silenci sobre la repressió de els demòcrates bielorussos. “

Les ONG demanen a el Consell de Drets Humans de l’ONU que convoqui un període extraordinari
El Consell de Drets Humans de l’ONU ha de convocar urgentment un període especial de sessions per abordar la crisi de drets humans a Bielorússia, on les autoritats han llançat una repressió a gran escala després de les controvertides eleccions presidencials. Així ho han manifestat Amnistia Internacional i altres 16 ONG internacionals i bielorusses en una carta oberta.

La carta demana així mateix a Consell que estableixi una investigació independent sobre les violacions de drets humans que s’estan cometent.

“La campanya electoral de 2020 s’ha caracteritzat per un nivell sense precedents d’activitat de protesta, i una repressió igualment sense precedents dels drets humans per part de les autoritats. La policia ha fet ús de força excessiva, incloses granades paralitzants, bales de goma i canons d’aigua, contra manifestants pacífics, als que ha sotmès a pallisses i tortura mentre els tenia detinguts en règim d’incomunicació. A més, diversos manifestants han mort. Les autoritats han demostrat que no dubtaran a utilitzar la violència contra la seva pròpia ciutadania, i que tenen intenció d’obstaculitzar una investigació local sobre aquests abusos comesos per funcionaris encarregats de fer complir la llei “, ha declarat Casa Struthers, directora d’Amnistia Internacional per a Europa oriental i Àsia Central.

“Ens preocupa que, si aquestes accions de les autoritats queden sense resposta, es vessi més sang als carrers de Bielorússia. El Consell de Drets Humans de l’ONU ha d’ordenar una investigació internacional sobre les violacions de drets humans i els crims de dret internacional comesos en el període previ a les eleccions presidencials, en el seu transcurs i després d’elles, amb vistes a dissuadir ràpidament que es cometin més abusos greus. “

La carta oberta està signada conjuntament per 16 organitzacions, entre les que es troben Amnistia Internacional, Human Rights Watch i la Federació Internacional dels Drets Humans (FIDH).

 

Foto: arxivo AmecoPress, cedida por AI.

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Rumbo a la Antártida, a saludar a las orcas

Conversación con Sara Catella, 55 anni, que en unos días partirá como guía en una...

Text del Manifest: “No tot el que és legal és just: NO ALS BLOCS ELECTORALS. Una anomalia a Europa”

      Butlletí del Col·legi de Periodistes – 3/11/11: Campanya i manifest contra els...

“Las pequeñas acciones llevan a muchos cambios”

      Adriana Ribas, licenciada en Ciencias Políticas y de la Administración por la...