jueves 02 mayo 2024

jueves 02 mayo 2024

Compartir

Menstruar no és un luxe

No hay traducción disponible

 Tampo 1

 

 

La menstruació no és un objecte de luxe i tampoc ho són els tampons, compreses o copes menstruals que les dones han d’utilitzar, sí o sí, durant un llarg període de la seva vida, des de l’adolescència fins la menopausa.

Dit això està clar que aquest tipus de productes han de ser considerats com a productes de primera necessitat i per tant cal defensar que estiguin gravats amb un I.V.A (impost valor afegit) superreduït, premissa que estan defensant diversos col·lectius feministes i que ja s’ha dut a la Comissió Europea que és l’òrgan que ha d’impulsar aquesta iniciativa i demanar-ne una harmonització a tots els països de la Unió Europea.

 

 

PE Nuria1    PE Nuria2

 

 

El 29 de juliol un grup de periodistes i dones catalanes feministes, entre elles col·laboradores de La Independent, varen viatjar a Brussel·les, convidades pel grup Els Verds-Aliança Lliure Europea del Parlament Europeu, per assistir a una conferència que duia un títol tan suggerent com “Tax is a feminist Issue” o sigui que els impostos són cosa de dones, o no els paguem nosaltres igual que els nostres companys…

Doncs si els impostos són també cosa de dones, ho és la demanda d’abaixar-los en general i evitar-ne discriminació sexista com la de fer que tampons, compreses o copes menstruals tinguin un tractament just en matèria d’impostos i un IVA superreduït com a productes de primera necessitat.

La “Tampon tax” o “taxa rosa” com s’ha denominat popularment (tornem-hi amb el rosa les nenes i el blau els nens) és una demanda que ve de lluny i apareix i reapareix. Torna a estar a l’agenda de la Comissió Europea a causa de les pressions de diversos grups de dones, sobretot de la campanya britànica “Stop Taxing Periods” i la del Col.lectiu francés Les Georgettes, campanyes que ja han aconseguit rebaixes notables al Regne Unit i a França.

 

PE Nuria4   PE Nuria3

 

 

 

Actualment les compreses i tampons no són considerats com a material sanitari ni com a medicines i estan gravades amb un 10%, fet que ataca directament a les consumidores i representa una discriminació econòmica i social. És per això que tant els productes d’higiene íntima com els bolques per la infància i els adults han de ser considerats com a productes de primera necessitat i obtenir un IVA del 4% o com diu el col·lectiu Les Georgettes ( de Georgette Sand ) “acabar amb la “taxe Tampon” i reduir-la del 5 al 0%”.

La campanya està servida i ara és la Comissió Europea que haurà d’impulsar una directiva d’obligat compliment als Estats membres de la Unió Europa per a reformar i harmonitzar la “Taxe Tampon”. No ho farà si els països membres no fan pressió.Aquest pressing ja s’està veient car a casa nostra on s’estan impulsant mocions als Ajuntaments i al Congrés dels Diputats en aquest sentit.

És un discurs supranacional, fem-lo nostre.

 

 

 

 

PE Nuria5

 

 

 

PE Nuria6

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

1 de cada 100 mensajes en Twitter hace referencia a las mujeres líderes en el mundo empresarial

El informe ’Mujeres líderes en el umbral de la visibilidad’ demuestra que las referentes femeninas...

Extracte de la Conferència de Ma Àngels Roque sobre Aurora Bertrana del Cicle L’Orient com a pre-text

Dins el cicle de conferències: L’Orient com a pre-text. Cicle sobre viatgers catalans i l’Orient...

Bolivia, mismo gobierno y parlamento paritario

     Bolivia inicia una nueva legislatura con uno de los parlamentos más paritarios del...