Pocs dies abans de la presentació d’un estudi sobre la trata de dones, nenes i nens, presentat en un seminari davant més de 100 membres del govern del Marroc, propiciat pel Ministeri de Justícia i Llibertats d’aquest país, en associació amb ONU Dones i l’Agència Suïssa per al Desenvolupament i la Cooperació, el govern del Marroc va aprovar un Projecte de llei contra la trata de persones. El debat i adopció de la llei estan previstos per a l’octubre vinent.
Adriano Küpfer, Director de la Cooperació Suïssa, Leila Rhiwi, reporesentant d’ONU Dones i El Magrib, i Mustapha Ramid, Ministre de Justícia i Llibertats. Foto:@ONU Mujeres / Kimja Vanderheyden
L’estudi identifica la trata de persones com un problema transnacional, per ser Marroc un país d’origen, de destí i de trànsit del delicte. Fa pocs anys que el govern ha posat èmfasi en el tema davant la necessitat urgent de prevenir i atendre les necessitats de les persones víctimes d’aquest delicte contemplat jurídicament en la legislació nacional com un delicte invisible, que no té marc jurídic per abordar el problema de manera efectiva, a causa de l’ambigüitat del delicte contemplat en el Codi Penal.
Segons la Relatora Especial de l’ONU per al Magrib, Leila Rhiwi, la nova legislació contra la trata de persones simplificarà el procés d’investigació, recopilació de dades i l’enjudiciament: “Tot i que encara queda molta feina per fer, l’enfocament adoptat pel Ministeri de Justícia i Llibertats, ja és un pas important i desperta grans esperances”.
L’estudi va entrevistar de forma anònima a diferents dones d’organitzacions civils a tot el país, una d’elles va explicar: “La policia no considera els fets de trata com a casos. Les dones són tractades com a prostitutes, ja que ells creuen que mai poden ser forçades a mantenir relacions sexuals”.