viernes 29 marzo 2024

viernes 29 marzo 2024

40 ANYS de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, TORNEM AL PARANINF

 

Montserrat Minobis

 

OPINIÓ

A pocs dies que tingui lloc, en el Paraninf de la UB (Universitat de Barcelona), la presentació en un acte lúdic i recordatòri de les Jornades Radical-net Feministes 2016, que tindran en lloc en el mes de juny coincidint amb el 40è aniversari de la celebració de les primeres Jornades Catalanes de la Dona que van tenir lloc en el mes de maig del 1976 en el Paraninf de la UB.

Se celebraren sota l’ampara del Departament de la Dona de l’Associació d’Amics les NNUU (Nacions Unides), superant amb escreix les expectatives que els diferents grups i organitzacions que hi vam treballar de la ens havíem proposat.

Just en els inicis de la transició democrática, un bon grup de dones de diverses procedències, ens vam unir aglutinades a l’entorn de la ja desapareguda Associació de Dones Universitàries. Allà vam coincidir dones que practicàvem la doble militancia: la política i la feminista i d’altres , com ja he remarcat de dferents sectors, sota un denominador comú: demanar a les forces polítiques que, en el nou temps polític que tot just començava,reinvindicar els drets de les dones. Marginades durant generacions i ja no cal dir en el temps del franquisme. Sí la transició va tenir alguna virttr, aquesta va ser sens dubte la d’unificar esforços davant un crit unánime de les dones. La Mª Dolors Calvet (una de les dones que va participar en l’elaboració de l’Estatut de Sau), Anna Balletbó i Anna Mercader com a membres dels Secretariat organitzador, ho recorden i ho expliciten en la introducció del llibre, editat amb posterioritat a les Jornades, el motiu pel qual dones de tant i diverses procedències vam ser capaces de posar-nos d’acord, no sense extensos, durs i llargs debats en allò que ens unia i que no en el que ens separava. Certament, la inmensa majoria de les dones que ens vam aplegar (sorprenent a pròpies i estranys més de 3.000 al llarg dels gairebé tres dies de discussions) vam saber ajuntar-nos a l’entorn dels problemas que afectaven a les dones, gràcies a la lluita mantinguda en favor de la llibertat en els foscos anys de la dictadura franquista. La Mª Dolors Calvet ho expressava així: ” Aquesta presa de consciencia de la nostra problemática com a dones i la necessitat de lluitar per l’allibarament ens ha portat a renunir-nos aquests dies les dones de tot Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol de diferents clases i estaments socials, de les grans ciutats i del camp, treballadores, professionals, estudiants i mestresses de casa per contrastar els nostres punts de vista, explicar-nos les experiències personals i col.lectives i fer tots els posibles per arribar a punts d’acord generals i concrets per tal de coordinar les diferents lluites que hem d’emprendre per a conquerir el nostre alliberament”.

HO vam aconseguir, no sense l’abstenció d’algún grup en algún dels punts més conflictius de les Conclusions que vam acordar i que repassades ara, al llarg d’aquests quaranta anys que han passat, algunes d’elles han estat plenament aconseguides. No obstant cal remarcar que, encara avui, i així ho demostra el fet que es convoquin unes noves jornades sobre l’explícit títol de Radical-ment Feministes del mes de juny, ens recorden que no hem aconseguit la plena igualtat de Drets. Hem de continuar lluitant fins aconseguir-ho. I aquesta és una invitació a participar en les proximes jornades que a ben segur hi dónen suport algunes d’aquelles dones que, ara fan quaranta anys ens vam trobar al Paraninf de la UB. A les abans esmentades, voldria tenir un record (no hi serán totes segur perquè la memòria és feble i algunes d’elles ja no les tenim al nostra costat)) citar-ne algunes més que a través de múltiples reunions i trobades vam aconseguir posar-nos d’acord per a la celebració de les Jornades: Mª Aurèlia Capmany,Lidia Falcón, Empar Pineda, Mª José Aubet, Margarita Alonso,Trinidad Jiménez, Marina Brú, Gretel, Carmen Alcalde, Pilar Aymeric, Isabel Clara Simó, les dones de la República….i la que en fou cronista Teresa Pàmies.
La lluita continúa.

 

cartell  7M Paranimf

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Tere Molla 1 bis

A la vuelta de la esquina

     OPINIÓN  Pues sí, en apenas mes y medio tendremos la conmemoración, de nuevo,...

ONU Dones: 6 mesures per posar fi a la violència contra les dones

  Amb ocasió del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, aquest...

Barcelona:Quinto Taller de Tesis CRIC / La Independent / Notícies gènere

  Se publica el programa definitivo del Quinto Taller de Tesis CRIC*, coordinado por Eva...