No hay traducción disponible
El 30 de març passat un grup de persones encaputxades, van assassinar a la líderessa camperola, Maria Magdalena Cruz Rojas. Va passar, al municipi de Mapiripán, que forma part del departament del Meta, i es troba a 300 km de Bogotà. L’assassinat de la lídera camperola, ha estat denunciat, per la Fundación para la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Oriente y el Centro de Colómbia (DHOC).
Foto:Twitter
El comunicat deia que l’assassinat va ser perpetrat per “persones armades que van arribar encaputxades a la la finca on habita la família” i, que en el moment de l’assassinat, es trobava davant del seu fill i el seu marit.
Cruz Rojas encapçalava el moviment per a la substitució dels cultius de coca a Mapiripán, segons comunicat de la DHOC i distribuït per la Coordinadora Nacional de Cultivadors de Coca, Amapola i Marihuana (Coccam).
Foto:Topontiki. Rio Meta
La zona de Mapiripán, durant anys ha estat escenari i testimoni del conflicte armat, i fortalesa dels grups paramilitars, Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC). En aquest escenari es va dur a terme, el juliol de 1997 una massacre, on van ser assassinats desenes de camperols. La Corte Interamericana de Derechos Humanos, condemnà l’any 2005 a l’Estat Colombià per col·laboració amb membres de l’Exèrcit i integrants de l’AUC. L’ex general Jaime Humberto Uscátegui va ser sentenciat a 40 anys de presó pel seu paper en els homicidis.
Segons un informe de l’organització Somos Defensores, “la violència contra activistes dels drets humans i líders i lideresses socials es va cobrar 106 vides en 2017”. En aquest mateix informe, publicat el març passat, asseguren que els assassinats d’aquestes i aquests activistes és “la pedra a la sabata de la política de pau del Govern Colombià”. L’estudi mostra que el passat any 2017 “de mitjana cada tres dies va ser assassinat un defensor o defensora de drets humans a Colòmbia”.
Foto:Cooperativa
A conseqüència d’aquest degoteig de morts, registrat en els últims mesos, la Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH), ha demanat a Colómbia, prendre mesures urgents per protegir la vida de les persones compromeses en defensar els DDHH.
El grup de Derecho Humanos de la Coordinadora Nacional de Cultivadores de Coca (COCCAM), ha emès un comunicat denunciant el seu assassinat, i referint-se a la líder assassinada com “lluitadora incansable quan es tractava de millorar el benestar de la comunitat local”.
Durant aquest any ja són més de 20 els assassinats de dirigents socials.