Dijous 30 maig 2024

Dijous 30 maig 2024

Compartir

Mapiripan. Colòmbia: lideressa camperola assassinada / La Independent / Notícies Gènere

El 30 de març passat un grup de persones encaputxades, van assassinar a la líderessa camperola, Maria Magdalena Cruz Rojas. Va passar, al municipi de Mapiripán, que forma part del departament del Meta, i es troba a 300 km de Bogotà. L’assassinat de la lídera camperola, ha estat denunciat, per la Fundación para  la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Oriente y el Centro de Colómbia (DHOC).

 

 

 Foto:Twitter

 

 

El comunicat deia que l’assassinat va ser perpetrat per “persones armades que van arribar encaputxades a la  la finca on habita la família” i, que en el moment de l’assassinat, es trobava davant del seu fill i el seu marit.

Cruz Rojas encapçalava el moviment per a la substitució dels cultius de coca a Mapiripán, segons comunicat de la DHOC i distribuït per la Coordinadora Nacional de Cultivadors de Coca, Amapola i Marihuana (Coccam).

 

 

 

metaTopontiki

 

Foto:Topontiki. Rio Meta

 

La zona de Mapiripán, durant anys ha estat escenari i testimoni del conflicte armat, i fortalesa dels grups paramilitars, Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC). En aquest escenari es va  dur a terme, el juliol de 1997 una massacre, on van ser assassinats desenes de camperols. La Corte Interamericana de Derechos Humanos, condemnà l’any 2005 a l’Estat Colombià per col·laboració amb membres de l’Exèrcit i integrants de l’AUC. L’ex general Jaime Humberto Uscátegui va ser sentenciat a 40 anys de presó pel seu paper en els homicidis.

Segons un informe de l’organització Somos Defensores, “la violència contra activistes dels drets humans i líders i lideresses socials es va cobrar 106 vides en 2017”. En aquest mateix informe, publicat el març passat, asseguren que els assassinats d’aquestes i aquests activistes és “la pedra a la sabata de la política de pau del Govern Colombià”. L’estudi mostra que el passat any 2017 “de mitjana cada tres dies va ser assassinat un defensor o defensora de drets humans a Colòmbia”.

 

 

Cooperativa

 

Foto:Cooperativa

 

A conseqüència d’aquest degoteig de morts, registrat en els últims mesos, la Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH), ha demanat a Colómbia, prendre mesures urgents per protegir la vida de les persones compromeses en defensar els DDHH.

El grup de Derecho Humanos de la Coordinadora Nacional de Cultivadores de Coca (COCCAM), ha emès un comunicat  denunciant el seu assassinat, i referint-se a la líder assassinada com “lluitadora incansable quan es tractava de millorar el benestar de la comunitat local”.

Durant aquest any ja són més de 20 els assassinats de dirigents socials.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Colombia: La participació de les dones en els processos de pau

Reprès el diàleg per a un possible acord entre el govern colombià i les...

Accions-Activitats 8M 2022: Xerrada Comisión Mujer COESPE

Barcelona: Actes Centre Cultural Teresa Pàmies: 7 i 8 de març per commemorar el dia internacional de les lluites de les dones

Per commemorar el dia internacional de les dones treballadores us convidem a participar en l’acte...