jueves 05 diciembre 2024

jueves 05 diciembre 2024

Les dones del Lluçanès per la igualtat

No hay traducción disponible

PresentacioIgualtat baix

Montserrat Juventeny, Rosa Funtané i Mònica Jofre @Consorci Lluçanès

Aquesta és la primera vegada que el Consorci del Lluçanès presenta un projecte global i transversal per a la igualtat, i així arribar fins a la ciutadania. Ho fan en paral·lel amb els centres educatius (escoles i instituts), famílies (de primària i de secundària), mestres i professorat.

Ja a començaments d’aquests curs van fer actes amb motiu del 25-N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista i també s’ha fet actes amb motiu del 8-M, dia Internacional de les dones treballadores. Aquestes activitats s’estan organitzant per promoure la tolerància i la igualtat entre gèneres i per prevenir les diferents violències masclistes.

Ho fan a través dels centres educatius i també de la comunitat educativa per sensibilitzar i prevenir situacions de violència o desigualtat, a través de l’educació.

La presentació del projecte ha anat a càrrec de la cap d’àrea d’Atenció a les Persones del Consorci del Lluçanès i també Consellera delegada de Joventut, Cultura i Dona del Consell Comarcal d’Osona Montserrat Juvanteny, la Diputada adjunta de l’àrea de Territori i Sostenibilitat, Rosa Funtané i Mònica Jofre, tècnica d’Educació al Consorci del Lluçanès.
El projecte d’Igualtat al Lluçanès està centrat en contribuir a la coeducació en l’educació sexual i afectiva. I té com a objectiu neutralitzar i combatre els estereotips masclistes i fomentar-les conductes igualitàries.

 

 

artEnFememi

                                                 Treballs del taller “Art en Femení” @Consorci Lluçanès

 

“Tenim el convenciment que per avançar en la igualtat hem de fer activitats comarcals transversals i globals. Això ho ha dit Mònica Jofre, que lidera el projecte del Consorci del Lluçanès. “En aquesta primera experiència en el Projecte hi hem pogut implicar tres escoles de primària, l’Institut, l’AMPA, el Centre de Recursos pedagògics, els Serveis Socials, i l’espai jove de Prats”. Jofre ha explicat que tota aquesta feina la fan amb el suport de la Diputació de Barcelona i que redacten el Projecte a la manera de la seva comarca. “Esperem, ha conclòs, repetir-lo i que els centres educatius se’l sentin seu. Aquestes activitats s’han de convertir en un eix transversal de la manera de treballar a la comarca”.                                                                                   

 

Activitats pel 25-N i pel 8-M

En el marc del Projecte, en el primer trimestre van fer uns tallers adreçats a les famílies i als alumnes de l’Institut Castell del Quer amb el títol “A casa, com parlem de les relacions afectives i sexuals?”. “Érem unes trenta de persones que fent el taller vam descobrir que molts pares no sabíem com buscar el diàleg amb els adolescents”, ha dit a La Independent, Isabel Solans, mare i presidenta de l’AMPA de l’Institut. Aquest taller el va fer l’Associació Candela que és una entitat sense afany de lucre fundada l’any 2004, a Barcelona i que ha treballat en altres ocasions pel Consorci. Aquesta entitat té com a objectiu contribuir a una transformació social basada en l’educació en valors amb perspectiva feminista i comunitària. “Som molts els pares i mares que pensem que és important parlar amb les filles sobre les relacions sexuals. En general ens manca molta informació. Sort en tenim d’aquestes xerrades que podem fer amb el suport de la Diputació de Barcelona. Valoro el taller amb un excel·lent”, ha conclòs l’Isabel.

 

L’estampació un art que apropa a les dones

“Treballar per la igualtat amb altres dones de la meva comarca que no ens coneixíem va ser una experiència fantàstica” ha dit a La Independent Dolors Careta, una lluçanenca amb una forta vena artística. En aquest cas el taller “Art en femení”, que va ser gratuït, es va fer a l’Escola d’Art i Música del Lluçanès i el va portar a terme la dissenyadora, Carla Aledo. Hi van participar sis dones que van fer un dibuix i van haver de relacionar-lo amb una frase. En el taller van aprendre a fer tampons i van poder estampar uns segells amb relleu i relacionar els dibuixos amb frases que cadascuna triava. “Jo vaig fer vaga el 8M i vaig anar a la manifestació. El 8M és una data assenyalada però les dones hem de treballar cada dia per la igualtat”.

Laia Pujol, directora de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès, membre del grup feminista “La Fetillera”, que es com anomenen a les bruixes remeieres a la Catalunya Central, treballa al Consorci. Hi havia un pressupost de la Diputació de Barcelona i van impulsar dos tallers el d’ “Art en femení” que es va fer dos dies després del 8-M, i en el qual hi va participar també Dolors Careta, mencionada més amunt, per commemorar el dia Internacional de les Dones. I un altre de Gyotaku, un mètode tradicional d’estampació japonesa. “Nosaltres intentem fer tot el que podem perquè la perspectiva de gènere arribi, en el dia a dia, a les persones de la comarca i a les famílies. Els trobo molt positius perquè al Lluçanès hi ha molts micromasclismes”. En opinió de Laia Pujol el que cal millorar és la publicitat que es fa dels tallers. El Consorci hauria de fer una publicitat realment comarcal.

“Com a membre activa de “La Fetillera” si que vull dir, acaba, que com a col·lectiu l’administració pública compta poc amb nosaltres, com a feministes. I segur que el nostre i altres grups podem aportar molt”.

                                                                           Gyotaku baix

                                      Peixos impresos sobre paper d’arròs @ Consorci LLuçanès

 

 

Gyotaku, tècnica japonesa

El Gyotaku consisteix en estampar peixos de debò, que primer han estat entintats, sobre paper d’arròs i queden molt ben dibuixats. El taller el va impartir Mireia Córdoba, artista plàstica que va tenir la idea de portar un pop amb dotze potes per significar que les dones sempre han d’estar per tot i per a tothom. “Vaig trobar molt bonic- explica Laia Pujol- que dues dones que viuen en dos pobles diferents, l’una a Oristà i l’altra a Lluçà, no s’havien vist des de l’institut, i van coincidir i van descobrir que els seus fill i filla van junts a l’institut”. “Crec, ha continuat la Laia, que va ser molt important que les dones es regalessin una estona per a elles. L’art va quedar com una anècdota. No tenim temps per a res fins que no ens posen un taller als nassos”. Tots els peixos els van cuinar fent una recepta en la qual hi van col·laborar totes.

Gemma Gallorte, també va participar en el taller de Gyotaku. Ella és d’un grup del Lluçanès que es diu “Les dones que cremen romaní” i que, durant l’any fan lectures de textos escrits per dones.

“Es un encert, ha dit Gemma Gallorte a La Independent, introduir temes de gènere. Els diners públics s’han d’invertir en polítiques que afavoreixin al conjunt de la població i, sobre tot, als sectors més vulnerables. L’ experiència amb el Consorci està essent molt positiva. En totes aquestes activitats hem coincidit moltes dones que no ens coneixíem de res. Amb ganes de repetir, segur que la societat d’aquesta comarca central de Catalunya se’n beneficiarà”.

Gairebé un centenar de dones s’han beneficiat de les activitats d’igualtat del Consorci del Lluçanès, a la comarca. El Consorci del Lluçanès és una entitat supramunicipal que engloba els 13 municipis d’aquest marc territorial que reben suport tècnic i econòmic de la Diputació de Barcelona.

 

 

 

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

L’observatori Dones Empresa i Economia presenta la jornada: Noves organitzacions per un canvi de paradigma”

Des de l’ Observatori Dona Empresa i Economia, han organitzat la Jornada anual que enguany...

Sociedad Civil de Nicaragua denuncia exclusión de estrategia contra VIH/sida por parte del Fondo Mundial

Managua, 20 mar 12 (CIMAC) – Doce organizaciones de la sociedad civil (OSC) que trabajan...

396.366

OPINIÓ A Catalunya, (segons les dades fetes públiques el 2-10) hi ha actualment 799.579 persones...