jueves 10 octubre 2024

jueves 10 octubre 2024

L’Ajuntament de Madrid aprova la seva adhesió a la Resolució sobre dones refugiades de la Plataforma CEDAW Ombra

 

 

 

l’Ajuntament pretén oferir resposta institucional a dones i nenes refugiades que es trobin en situació d’indefensió i amb vulneració dels seus drets.

L’Ajuntament ha aprovat en el Ple ordinari celebrat  dimecres 29 de juny, i a proposta dels grups municipals de Ara Madrid i PSOE, l’adhesió del consistori a la Resolució sobre Dones Refugiades aprovada per 181 organitzacions socials el passat 16 de maig.

 

 

 

Sos Refugiadas

 

 


Amb aquesta acció l’Ajuntament deixa patent una vegada més la seva disponibilitat per establir les mesures que siguin necessàries per oferir resposta institucional a les dones i nenes refugiades que es troben en situació d’indefensió i amb vulneració dels seus drets.

Coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, celebrat el passat 20 de juny, l’Ajuntament de Madrid ja va recolzar aquesta resolució, anunciant així la seva intenció d’establir sistemes de resposta institucional coordinada per a la prevenció, protecció i solució davant de situacions de desemparament i desigualtat viscudes per persones refugiades, especialment dones i nenes.

Una iniciativa de les organitzacions socials

El germen d’aquesta resolució va sorgir el passat mes d’abril quan la Plataforma CEDAW Ombra, va organitzar una jornada per donar a conèixer millor els drets i la situació tant de les dones refugiades, com de les sol·licitants d’asil.
Una jornada en què van participar organitzacions feministes, ONG de drets humans i desenvolupament, sindicats, partits, i responsables i professionals d’administracions locals, autonòmiques i estatals, que va donar lloc a la resolució a la qual Madrid s’ha adherit avui i en el text es “demanda al govern central accions concretes d’acollida, reassentament i coresponsabilitat a la Unió Europea i, als governs autonòmics i locals, actuacions d’atenció social, inserció sociolaboral i cooperació entre dones refugiades i autòctones”.
A més, recolzada amb la signatura de 181 associacions socials, l’esmentada Resolució es va presentar el passat mes de maig als ministeris d’Afers Exteriors i Cooperació, d’Interior, i de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Aquesta resolució demanda al govern central actuacions concretes d’acollida, reassentament i coresponsabilitat a la Unió Europea, i als governs autonòmics i locals actuacions d’atenció social, inserció sociolaboral i cooperació entre dones refugiades i autòctones

Text íntegre de la resolució:

 

Als ministeris d’Afers Exteriors i Cooperació, de l’Interior i de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat:

Les organitzacions sotasignants donem suport a la Resolució de la Jornada sobre Dones Refugiades de la Plataforma CEDAW Ombra, que ha reunit a Madrid, el 23 d’abril de 2016, a 303 activistes d’organitzacions feministes, ONG de drets humans i de desenvolupament, sindicats, partits , responsables i professionals d’administracions locals, autonòmiques i estatal, per conèixer millor la situació i drets de les dones refugiades i sol·licitants d’asil i millorar la resposta dels poders públics i la societat civil del nostre país davant la principal emergència humanitària mundial, comprometent-se a seguir treballant per:

“Desarmar la guerra, desmuntant les causes estructurals i interessos dels seus actors interns i externs, i construir la pau amb la participació de les dones i tota la societat civil en la resolució i recuperació. Exigir l’acollida a la Unió Europea inherent al dret d’asil, i l’anul·lació del seu externalització a Turquia i la devolució en massa de centenars de milers de persones refugiades, el 55% dones i nens, acordada pel Consell de la UE el 7 de març del 2016.

Exigir al govern d’Espanya augmentar el nombre de places de reassentament, per coresponsabilitat internacional i europea, especialment per a dones, nenes i persones en situació de vulnerabilitat, i condicions d’acollida dignes. Exigir l’aprovació sense més dilacions del Reglament de desenvolupament de la Llei espanyola 12/2009 d’asil, que doni efectivitat al seu article 46 per a reconèixer com refugiades a les dones que es troben fora del seu país d’origen a causa d’un temor persecució per motius de gènere, considerant aquesta persecució com una causa suficient. Conèixer millor la situació i els drets específics de les dones refugiades i sol·licitants d’asil davant la discriminació i violència de gènere, establerts per la Convenció CEDAW i la seva Recomanació General 30, les pautes d’ACNUR, la Resolució 1325 i els articles 59 al 61 del Conveni d’Istanbul sobre dret d’asil i no devolució per violència de gènere.

Que es reconeguin com persecució i motius vàlids per a l’asil a la UE la violència sexual i de gènere, la mutilació genital femenina, la tracta, el matrimoni forçat, els crims d’honor i la discriminació per sexe emparada pels Estats, amb recursos humans i materials adequats. Oposar-nos a l’internament i / o devolució de les persones migrantes o sol·licitants d’asil per mera conveniència administrativa, sobretot al de menors, dones embarassades, lactants o víctimes de violència sexual o tracta.
Que els ajuntaments i comunitats autònomes compleixin la seva irreemplaçable paper en l’acollida, la integració sociolaboral, l’apoderament i participació de les refugiades, i el seu contacte i diàleg amb dones autòctones.

Tambe, augmentar l’ajuda internacional, incloent la del govern de l’estat espanyol i l’europea, als milions de persones refugiades concentrades ara a Grècia, Itàlia, Líban, Jordània i Turquia i desplaçades internes.

Complir les Observacions CEDAW / C / ESP / CO / 7-8 a Espanya al juliol 2015 del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona de l’ONU, prenent nota dels 48 casos de reconeixement de la condició de refugiada per motius de gènere declarats pel Govern ‘però també de l’expulsió de persones, incloses dones i nenes, sense avaluació individual ni de gènere. El Comitè exhorta al Govern d’Espanya a millorar la protecció de les dones i nenes sol·licitants d’asil a Ceuta i Melilla, a garantir que no es fa servir la violència en els controls fronterers, l’accés als procediments d’asil de les persones de qualsevol país d’origen o manera d’entrada demandants, i millorar la recepció i assistència sensibles al gènere”

 

 

 

Foto: Amecopress;




 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Iniciamos el tercer año

EDITORIAL 11 de Septiembre de 2012. II aniversario de La Independent. Iniciamos el tercer año....

Internacional: ONU Dones: Dones, vida, llibertat: Implicacions globals de l’aixecament liderat per dones a l’Iran

Aquest proper 1 de novembre se celebra una taula rodona formada per dones iranianes que oferiran...

Catalunya – Mundo: 25N contra la violencia que sufren las mujeres periodistas / La Independent / Notícies gènere

La Independente no puede olvidar con motivo del día Contra la Violencia de Género, la...