viernes 17 mayo 2024

viernes 17 mayo 2024

Feministes per La Independència: Dones lliures en un país lliure

No hay traducción disponible

FxI 7

Marina Rossell i Carme Sansa

L’acte “Dones Lliures en un país lliure” de Feministes per La Independència ha format part de la campanya d’Ara és l’hora, el 9N fem un país nou, i va tenir lloc el divendres 31 d’octubre al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, a Barcelona.

 

Fou l’acte central del grup de dones de Ca la Dona, Feministes per la Independència (independents del patriarcat, del capitalisme, del militarisme…en un país lliure), que comptà amb moltes participants a la taula i amb molta assistència, la sala era ben plena.

Varen voler visibilitzar diverses aportacions feministes i manifestar la necessitat d’incloure-les en l’agenda política del país nou que es vol.

 

 

FxI 2  FxI 1

D’esquerra a dreta: Pilar Rebaque, Tània Verge, Neus Moreno, Vicky Moreno i Sara Cuentas

 

 

Pilar Rebaque, advocada i conductora de l’acte va tenir un record per a les dones que van recollir signatures per a l’Estatut de Catalunya de la Republica.

 

Tània Verge, politòloga i professora a la UPF començà la seva intervenció llegint un text del Grup de Dones de Nacionalistes d’Esquerra de l’any 1982 escrit per Maria- Merce Marçal, Tona Gusi, Maria Olivares, Eulalia Duran, Carme Masso i Sonsoles Sentís. Un text valuós i de gran actualitat política.

Verge dona moltes de les raons necessàries per fer una campanya on les dones i els problemes que els hi interessen més hi siguin molt presents (sanitat, cures, educació…).

 

Neus Moreno. Feminista i sindicalista per la sostenibilitat de la vida, mantingué que cal fer una reflexio sobre les necessitats basiques i un full de ruta en funcio d’elles.

En el tema de la cura demana canviar el contingut de la paraula dependència on les dones estem suprarepresentades en la cura i infrarepresentades en la necessitat i els homes al reves.

 

Per la seva banda, Vicky Moreno, mestra i coeducadora, i feminista antimilitarista va manifestar:” Volem un pais nou i ara tenim l’oportunitat de fer-lo. Escola publica en català, laica i coeducadora. És el nostre deure, tambe vers les nostres avantpassades” – i afegí: “El llenguatge no pot ofendre ni a les nostres nenes ni a les nostres joves i cal vetllar-ho be en tot l’ensenyament, en els mitjans de comunicacio i en la publicitat.

 

Sara Cuentas, periodista, feminista descolonial, indígena creu que per a un nou pais cal creuar les diferents agendes feministes i que a les dones provinents d’altres paisos, en aquest nou pais no les hem de considerar eternament migrades.

“No a la trata, lleis no segregadores per etnies, paisos,etc.” proclamà aquesta periodista de La Independent.

“Per un pais humanista, feminista i descolonial” convingué amb l’assistència.

 

 

FxI 3

 

 

FxI  4 

 

La cantant Marina Rossell prengué la paraula per fer una crítica les forces politiques del pais que han causat o permés aquesta brutal regressió que patim dels avenços i drets de les dones. També es queixa de la manca de nous horitzons d’alguns feminismes.

Tania Verge (UPF) li respongué a Marina Rosell dient que per alguns partits les dones som monedes de canvi, com el PP amb la legislacio de l’avortament i la consulta catalana. Però pel que fa a la participaciò opinà que ara les dones ja no acceptem no ser paritàries, per exemple. Aquest dies hi han hagut protestes continuades a les xarxes socials contra les tertulies de les TV públiques on nomes hi ha homes. Per a ella aquest és un signe que les dones no deixaran que vagin enrera els seus drets.

 

 Intervingué l’actriu Carme Sansa, opinant que sí que hi ha regressió en drets de dones i que es preocupant el tracte masclista entre adolescents.

 

FxI 5 

 

 

Carme Sansa llegí Cartes impertinents de Maria Aurèlia Capmany, on una obrera s’adreça a una senyora de casa bona, tot explicant-li les diferències entre la jornada laboral i la jornada de la feina de casa. De fet, el text és un questionament de l’aliança entre dones de diferents classes socials. Quina unitat? es pregunta l’obrera.

 

Marina Rosell i Carme Sansa, tot seguit i par acabar l’acte proposaren cantar a tot el public Els segadors,  a la manera de les dones digueren… i comptaren amb la participació de totes les assistents.

 

FxI 6  FxI 7

 

 

 

Trobada amb Sílvia Ventura: La justícia i els drets de les dones en el país que volem

També el grup de dones de Ca la Dona, Feministes per a Independència (independents del patriarcat, del capitalisme, del militarisme…en un país lliure), va celebrar el dimarts 4 de novembre una trobada amb Sílvia Ventura, magistrada i signant del manifest de jutges i jutgesses a favor del Dret a Decidir. Aquest ha estat el cinquè acte que han organitzat.

Trenta-tres jutges i jutgesses feren públic el passat 13 de febrer el Manifest pel Dret a Decidir: La consulta sobre el futur polític de les catalanes i catalans no és il·legal perquè és un dret emparat pel nostre cos constitucional, afirmen.

Més informació

 

 

Acte amb Natalie McGarry de Women for Independence

Aquest dijous 6 de novembre a les 19h a Ca la Dona, Natalie McGarry de Women for Independence (Escòcia) compartirà amb les presents la seva experiència en el cas escocès pel que fa a la influència de la plataforma en els debats i en la mobilització de les dones.

“Es cercarà una col·laboració conjunta (des dels diferents col·lectius implicats) per la independència del país i perquè el nou país també ens faci més lliures del patriarcat” infrormen a La Independent les organitzadores d’aquesta trobada a Ca la Dona.

Més informació

 

 

Trobada amb Muriel Casals, presidenta d’Omnium Cultural

El dimecres 19 de novembre a les 19h a Ca la Dona hi prendrà la paraula Muriel Casals, Presidenta d’Omnium Cultural. Ho farà per parlar d’economia… i de l’actualitat després del 9N.

Aquest és in dels tems que interessa molt al grup de Feministes per a La independència en relació al procés polític que s’està.

“Per la trobada del 19N ja haurem votat el 9N per canviar-ho tot!” diuen a La Independent.

Més informació

 

 

La resta d’actes, que han organitzat des de Feministes per la Independència, ja han estat difosos per La Independent en les notícies i o articles següents. Veieu també articles relacionats:

 

Dones lliures en un país lliure: Ara és l’hora, el 9N fem un país nou

Carolyn Leckie, independentista escocesa: La independència és amb les dones o no serà

Forcadell a Ca la Dona: A la ANC encara hi ha masclisme

El Procés pel Dret a Decidir continua

Sobre el dret a decidir

Una marea humana forma a Barcelona una V pel Dret a Decidir del poble de Catalunya

El vot femení, clau en el referèndum d’Escòcia

11S 2014: Volem Votar i Construir

11 de SETEMBRE de 2014: DRET A DECIDIR

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cerdanyola: Activitats amb motiu del Dia de la Dona: Associació Dones per la Igualtat

Activitats amb motiu del Dia de la Dona Associació Dones per la Igualtat Totes aquestes...

Barcelona: La Radicalitat dels Drets Humans, amb Julie Wark a Ca la Dona / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible Les Feministes per la Independència volen aprofundir i debatre sobre els...

S’atura la trajectòria ascendent de l’epidèmia de la sida al món

L Àfrica subsahariana suporta encara una càrrega desproporcionada i les noies joves són les més...