“Saps que ella s’està fent la dura quan la segueixes pel carreró” (You know she’s playing hard to get when your chasing her down an alleyway), aquest polèmic grup a Facebook que fa broma sobre la violació compta amb 194.000 clics de “m’agrada”. No obstant això, el grup ha causat un contundent rebuig, amb prop de 5.000 persones al Regne Unit i 176.000 persones als EUA que han firmat una petició per retirar-la, però la reacció de la plataforma social ha estat la de negar-se a prohibir-la. Segons va declarar la xarxa social, el grup no trenca amb les regles sobre la publicació de contingut que incita a la violència o l’odi.
La notícia ha tornat a obrir el debat d’on s’ha de traçar la línia del que s’ha d’acceptar o s’ha de prohibir i com es decideix el que s’ha de retirar. En la declaració sobre els drets i responsabilitats Facebook afirma: “No enviaràs missatges que, siguin d’odi, amenaçadors, pornogràfics, que incitin a la violència, que tinguin escenes nues o violència gràfica o gratuïta”. Aquesta normativa pretén mantenir la censura dels 800 milions d’usuaris al mínim, com la llibertat de crear tota classe de grups a l’atzar i pujats de to. Però segons va declarar el portaveu de la xarxa social a BBC Mundo: “Es molt important assenyalar que el que una persona considera ofensiu una altra ho pot veure entretingut. És com explicar un acudit groller; per això no et faran fora del bar, doncs aleshores tampoc t’han d’expulsar del Facebook”.
El grup Women’s Views on News (WVN) sosté que la “pàgina de violació” no és l’única que promou la violència contra les dones. Per exemple, una pàgina sobre “kicking sluts in the face” (patejant a prostitutes a la cara) ha atret a 88.000 usuaris de Facebook. “És cada vegada més clar que els administradors de Facebook desestimen per complet les preocupacions de les prop de 200.000 persones d’arreu del món que han signat peticions contra les pàgines que promouen la violació i la violència contra les dones”, va afirmar Jane Osmond de WVN.
Per la seva banda, el creador de la “pàgina de la violació” es va defensar a través d’uns comentaris que va publicar en el seu mur: “No vaig fer aquesta pàgina per donar suport a la violació”. I també hi va escriure: “Aquest grup era una broma entre els meus amics i jo. I els qui no entenen l’acudit, i creuen que això tracta sobre la violació, són persones curtes de ment”.
Facebook considera que dones alletant és nuesa
La decisió de no retirar la “pàgina de la violació” pot semblar estranya a primera vista, tenint en compte que Facebook va prohibir en el passat les fotos publicades per mares que alletaven als seus fills. En aquest cas, en 2009, va dir que el problema no era l’acte en si, sinó l’exposició d’un mugró. Aquesta va ser una altra decisió controvertida que va inundar el lloc amb protestes i peticions de mares enutjades. Però el gegant dels mitjans socials es va mantenir en la seva postura. “Ja sigui en l’art obscè o un acte natural – preferim deixar-ho com una nuesa i traçar la línia allí”, va dir llavors el portaveu Barry Schnitt, alhora que va afegir que la política de la pàgina estava per protegir als usuaris més joves del lloc.