Les dones són fonamentals a l’hora d’evitar les pitjors conseqüències econòmiques i el risc de pobresa en les seves llars
La pobresa infantil ha augmentat a Espanya un 45% des de l’inici de la crisi, i les famílies i la infància són les que tenen més risc d’exclusió social i de caure en la pobresa de tota la Unió Europea.
Segons un estudi de l’Observatori Social d’Espanya i la Universitat Pompeu Fabra, impulsat per l’Obra Social “la Caixa”: L’impacte de la crisi en la infància i les famílies (2012), publicat per l’editorial Ariel, que analitza les conseqüències de la conjuntura actual de la infantesa i mostra que les dones són fonamentals a l’hora d’evitar les pitjors conseqüències econòmiques i el risc de pobresa en les seves llars. Els resultats de l’estudi es van presentat el 20 de novembre a l’EspaiCaixa Casa Macaya.
En l’acte de presentació, hi van participar:el director de l’àrea d’integració social de la Fundació “la Caixa”; Vicenç Navarro i Mònica Clua-Losada, director i vicedirectora, respectivament, de l’Observatori Social d’Espanya (OSE), grup de recerca de la UPF; Sebastià Sarasa i María i José González, investigadors i investigadora del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF; i Jorge Calero professor d’Economia Aplicada de la UB.
La destrucció d’ocupació masculina i els pocs ajuts a les famílies amb criatures ha fet que les dones que abans estaven inactives ara es veuen obligades a buscar feina per més precària que sigui. D’aquesta manera, el nombre de llars en què l’home té feina i la dona es declara inactiva s’ha reduït més d’un 6%, la reducció més elevada dels cinc països analitzats de la UE. Alhora, augmenta un 3,5% el nombre de famílies en què ell és a l’atur i ella, en canvi, té feina ( una feina molt precària).
El dèficit i la poca capacitat efectiva de les polítiques de família i d’infància també han fet crèixer el problema ja que a diferència del que passa en altres països de la Unió Europea, a l’Estat espanyol no es van modificar les prestacions adreçades a les famílies i la infància durant els primers anys de la crisi. Això ha fet que no es frenès el procés que la pobresa infantil augmentés fins al 45%, cosa que ha situat l’Estat al capdavant dels països de la UE amb més risc per a les i els menors d’edat.
Entrevista del 3/24: Mònica Clua, professora de Ciència Política de la UPF i coordinadora de l’informe