martes 10 septiembre 2024

martes 10 septiembre 2024

Compartir

El Carnet Enllaç ofereix serveis i assessorament al col·lectiu LGTB

La Fundació Enllaç llança* el seu Carnet solidari per ajudar persones del col·lectiu LGTB en situació de solitud, vulnerabilitat i/o dependència

 

 

Tal com afirma Beatriz Gimeno a Vejez y orientación sexual (2009): “d’aquí a 50 anys hi haurà 2.000 milions de persones grans a tot el planeta, uns 200 milions dels quals, més o menys, seran gais o lesbianes”.

En aquest marc de futur, la Fundació Enllaç treballa des del 2008 per ajudar a persones del col·lectiu LGTB que es troben en situacions de solitud, vulnerabilitat i/o dependència, i també fa extensiu aquest ajut a les persones del seu entorn. Ara, la Fundació presenta el Carnet Enllaç, un document nominal que garanteix a qui el posseeix l’assistència que necessita de manera immediata. Al mateix temps, el Carnet Enllaç fa possible que la Fundació Enllaç pugui donar suport a altres persones LGTB que pateixen dificultats.Tothom qui tingui el Carnet pot comptar amb el suport de la Fundació sense haver de perdre temps en tràmits burocràtics. I el preu no és un obstacle, donat que es pot tenir el Carnet a partir d’una quota mensual de només 2€.

 

Assegurar el millor futur a les persones LGTB

Entre altres serveis de la Fundació, el Carnet Enllaç ajuda les persones usuàries a assegurar que podran viure segons la seva voluntat en qualsevol situació, fins i tot en cas de trobar-se incapacitades per prendre decisions sobre elles mateixes i les seves circumstàncies. Sempre que ho sol·licitin, les persones posseïdores del Carnet Enllaç podran rebre un seguit de serveis de la Fundació destinades a evitar que les persones grans LGTB o bé en situació de dependència hagin de tornar a l’armari. Per tant, el Carnet Enllaç els assegura que la seva orientació sexual serà respectada en tot moment per les institucions i la resta de la societat. En aquest sentit, el Carnet Enllaç ajuda les persones LGTB a:

• Definir com volen viure o rebre assistència en cas de dependència.

• Designar qui volen que es faci càrrec d’elles si es troben en situació de precarietat

física i/o cognitiva.

• Acordar com la Fundació pot ser dipositària i/o testimoni del seu testament vital i

d’altres documents que creguin d’interès.

• Concretar les maneres de defensar els seus interessos davant persones o entitats

que els prestin serveis, segons les seves preferències i prioritats. Per exemple:

recomanant i supervisant serveis de qualitat que, a més, els permetin viure sense

renunciar a la seva pròpia identitat; i també donant assessorament per tal que el seu

patrimoni s’administri de manera eficient ieficaç, al servei exclusiu del seu

benestar personal.

• Establir i mantenir relacions socials si es trobenen situació de solitud o si tenen

dificultats per mantenir relacions personals i socials.

 

Protegir la identitat de les persones grans LGTB

És evident que el gruix de la població mundial tendeix a un envelliment progressiu que s’intensificarà en les properes dècades, especialment als països occidentals. Entre un 10% i un 15% d’aquesta població pertany al col·lectiu LGBT, i per tant, pot patir les situacions de desemparament, discriminació, solitud i aïllament social contra les quals pretén lluitar el Carnet Enllaç.

Sovint, les famílies no poden/volen fer-se càrrec d’una persona gran lesbiana, gai, bisexual o transsexual, i en algunes ocasions en què sí se’n fan càrrec, no tenen en compte les necessitats específiques d’aquest col·lectiu en cas que calgui ingressar aquestes persones en centres assistencials o sanitaris.També es pot donar la situació, profundament desmoralitzadora, en què persones que han tingut l’orgull i la valentia de viure públicament la seva manera de ser al llarg de la seva trajectòria vital, hagin de tornar a un estat de clandestinitat justament durant els darrers anys de vida, la qual cosa els pot resultar molt humiliant.

 

Estratègies i serveis combinats

Per aconseguir aquests objectius, la Fundació Enllaç té en marxa un conjunt de recursos i serveis que, de manera combinada, contribueixen a pal·liar legalment i assistencialment situacions de dependència i vulnerabilitat dins del col·lectiu LGBT, posen les bases per conscienciejar i sensibilitzar la població en general, i les empreses i institucions públiques i privades prestadores de serveis en particular, sobre el respecte a la diversitat sexual. Les estratègies de la Fundació Enllaç en aquest àmbit inclouen:

• Assessorament legal.

• Acollida, assessorament i acompanyament de persones LGBT en situació de

dependència i/o vulnerabilitat.

• Promoció de l’envelliment actiu entre les persones grans LGBT.

• Formació de professionals.

• InfoTrans: punt d’informació per a persones Trans.

• Espai de retrobament de persones grans LGBT.

• Acompanyament de persones grans LGBT en situació de solitud.

 


 

*Presentació Carnet Enllaç

El Carnet Enllaç es presenta el dimecres 26 de juny, en un acte públic a la seu de la Fundació Enllaç (Rosselló, 328. Barcelona) a les 11:30 h. Aquesta activitat s’inclou dins del programa oficial de Pride Barcelona’13.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Las mujeres que dan vida a la tierra

OPINIÓN El Dia Internacional de las Mujeres Trabajadoras es el día de honrarnos, por...

Internacional – ONU. N.Y: Primera condemna a un Estat per negar l’avortament a una dona / La Independent / Notícies Gènere

No hay traducción disponible L’estat Peruà, ha estat condemnat a indemnitzar una dona que li...

La majestad de las mujeres mayores

OPINIÓN Desde hace cuatro meses estoy trabajando en una oficina de atención a la...