lunes 02 octubre 2023

lunes 02 octubre 2023

Compartir

Dia Mundial de la Sida: reclamen mesures per millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH

 

 

 MercèMeroño

 

 

Tot i l’aprovació del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH aquest any, cal un compromís polític ferm i sostingut. 

 

A nivell social, la creixent vulnerabilitat i precarietat de les persones amb VIH arran de la pandèmia de Covid-19 fa més necessari que mai enfortir la solidaritat i les xarxes de suport i cures.

Els tancaments d’alguns serveis d’atenció de salut comunitària durant la pandèmia han provocat dificultats en l’accés a les proves de detecció i abordatge de les infeccions de transmissió sexual i del VIH, així com al tractament preventiu del VIH (PrEP).

Les persones amb VIH encara pateixen estigma i discriminació en els àmbits sanitari, institucional, laboral i social. Per això, des del Comitè 1r de Desembre, Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya, es vol recordar que, més enllà dels avenços a nivell biomèdic i científic, són imprescindibles els avenços a nivell polític i social per garantir tots els drets i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH.

Reivindicacions a nivell polític

El Comitè 1r de Desembre celebra que, després de sis anys reivindicant-lo, finalment el Govern de la Generalitat aprovés el passat mes de juny el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH. Alerta, però, que sense mesures concretes i un clar compromís polític no es poden fer efectius els drets ni garantir la qualitat de vida de les persones amb VIH.

Pel Comitè 1r de Desembre és imprescindible que aquest Pacte Social vagi acompanyat d’un pressupost adequat. També és urgent elaborar un Pla Operatiu que contempli les mesures concretes i el calendari d’aquest Pacte Social. Per a Mercè Meroño, presidenta del Comitè: “Ni els canvis interns dels Departaments de la Generalitat ni els calendaris i càlculs electorals han d’endarrerir la implantació del Pacte Social”.

 

 

CampanyaVIH

 

 

Reivindicacions a nivell social: campanya Drets Plens de VIHda

Aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, el Comitè 1D ha volgut fer èmfasi en que cal fer efectius tots els drets de les persones amb VIH, i enfortir l’àmbit comunitari contra el seu aïllament social.

La Covid-19 ha fet aflorar situacions d’estigma i discriminació de les persones amb VIH. A banda, l’afectació d’aquesta pandèmia ha estat molt més severa en persones i col·lectius socialment vulnerables i ha precaritzat encara més tots els àmbits de la seva vida: feina, habitatge, salut, aliments i accés a subministraments i serveis bàsics. “En un moment com l’actual és més necessari que mai organitzar-nos, mobilitzar-nos i cuidar-nos. Com s’està fent en altres àmbits, hem de reivindicar-nos com a comunitat i seguir bastint xarxes de suport i cures. Contra l’aïllament i la culpabilització, comunitat i solidaritat”, destaca Meroño.

Sota el lema “Volem Drets Plens de VIHda”, des del Comitè 1r de Desembre es reivindica la importància de la intervenció comunitària, així com el foment de les diversitats, l’accés universal als tractaments (independentment de la situació administrativa de les persones) i que es donin resposta a les necessitats de les persones amb VIH i dels seus processos d’envelliment. Per a Meroño, “la qualitat de vida i la garantia de drets de les persones amb VIH han de ser un objectiu comú de tota la societat”.

 

Denúncia dels tancaments de serveis d’atenció de salut comunitària

El Comitè 1r de Desembre denuncia que els tancaments d’alguns serveis d’atenció de salut comunitària durant la pandèmia han provocat dificultats en l’accés a les proves de detecció i abordatge de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i del VIH, així com de la profilaxi pre-exposició (PrEP), tractament preventiu del VIH. La suspensió o disminució d’activitats preventives pot provocar increments d’ITS i VIH, alerten les entitats.

Aquestes dificultats “impliquen una clara vulneració de drets que no es poden tornar a repetir”, segons la presidenta del Comitè. “Cal adoptar totes les mesures necessàries per garantir l’accés a diagnòstics i tractaments de forma universal, ràpida, propera i segura arreu de Catalunya”, recorda Meroño. “Precisament perquè volem que es garanteixi la salut sexual i reproductiva de totes les persones denunciem el tancament que s’ha produït del servei de Drassanes i d’altres unitats durant aquestes darreres setmanes”

CampanyaVIH1

 

 

Què és el Comitè 1D?

El Comitè 1r de Desembre es va crear l’any 1998 com a plataforma d’ONG de l’àmbit del VIH i la sida a Catalunya per erradicar l’estigma i les discriminacions que pateixen, i incidir en les polítiques per promoure canvis socials, legals i administratius que contribueixin a millorar les seves condicions de vida i garantir els seus drets. Actualment està format per 20 entitats.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Alícia Oliver

Alícia Oliver

Periodista i activista feminista. Coordinadora de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Teatre i literatura amb Espert i Batallé

Aquests dies podem gaudir de dues obres artístiques com són l’obra teatral La violación de...

Mataró: 25N 2014. Contra la violència i la indiferència / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible El passat diumenge 23 de novembre, a la plaça Santa Anna...

LogoForo Iberoamericano

Las políticas públicas han de impulsar la promoción comunitaria en femenino

      Las conclusiones del Foro Iberoamericano “La Mujer en la Administración Pública” realizado...