Dilluns 22 abril 2024

Dilluns 22 abril 2024

Compartir

Dia Mundial de la Sida: reclamen mesures per millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH

Tot i l’aprovació del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH aquest any, cal un compromís polític ferm i sostingut. 

 

A nivell social, la creixent vulnerabilitat i precarietat de les persones amb VIH arran de la pandèmia de Covid-19 fa més necessari que mai enfortir la solidaritat i les xarxes de suport i cures.

Els tancaments d’alguns serveis d’atenció de salut comunitària durant la pandèmia han provocat dificultats en l’accés a les proves de detecció i abordatge de les infeccions de transmissió sexual i del VIH, així com al tractament preventiu del VIH (PrEP).

Les persones amb VIH encara pateixen estigma i discriminació en els àmbits sanitari, institucional, laboral i social. Per això, des del Comitè 1r de Desembre, Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya, es vol recordar que, més enllà dels avenços a nivell biomèdic i científic, són imprescindibles els avenços a nivell polític i social per garantir tots els drets i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH.

Reivindicacions a nivell polític

El Comitè 1r de Desembre celebra que, després de sis anys reivindicant-lo, finalment el Govern de la Generalitat aprovés el passat mes de juny el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH. Alerta, però, que sense mesures concretes i un clar compromís polític no es poden fer efectius els drets ni garantir la qualitat de vida de les persones amb VIH.

Pel Comitè 1r de Desembre és imprescindible que aquest Pacte Social vagi acompanyat d’un pressupost adequat. També és urgent elaborar un Pla Operatiu que contempli les mesures concretes i el calendari d’aquest Pacte Social. Per a Mercè Meroño, presidenta del Comitè: “Ni els canvis interns dels Departaments de la Generalitat ni els calendaris i càlculs electorals han d’endarrerir la implantació del Pacte Social”.

 

CampanyaVIH

 

Reivindicacions a nivell social: campanya Drets Plens de VIHda

Aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, el Comitè 1D ha volgut fer èmfasi en que cal fer efectius tots els drets de les persones amb VIH, i enfortir l’àmbit comunitari contra el seu aïllament social.

La Covid-19 ha fet aflorar situacions d’estigma i discriminació de les persones amb VIH. A banda, l’afectació d’aquesta pandèmia ha estat molt més severa en persones i col·lectius socialment vulnerables i ha precaritzat encara més tots els àmbits de la seva vida: feina, habitatge, salut, aliments i accés a subministraments i serveis bàsics. “En un moment com l’actual és més necessari que mai organitzar-nos, mobilitzar-nos i cuidar-nos. Com s’està fent en altres àmbits, hem de reivindicar-nos com a comunitat i seguir bastint xarxes de suport i cures. Contra l’aïllament i la culpabilització, comunitat i solidaritat”, destaca Meroño.

Sota el lema “Volem Drets Plens de VIHda”, des del Comitè 1r de Desembre es reivindica la importància de la intervenció comunitària, així com el foment de les diversitats, l’accés universal als tractaments (independentment de la situació administrativa de les persones) i que es donin resposta a les necessitats de les persones amb VIH i dels seus processos d’envelliment. Per a Meroño, “la qualitat de vida i la garantia de drets de les persones amb VIH han de ser un objectiu comú de tota la societat”.

Denúncia dels tancaments de serveis d’atenció de salut comunitària

El Comitè 1r de Desembre denuncia que els tancaments d’alguns serveis d’atenció de salut comunitària durant la pandèmia han provocat dificultats en l’accés a les proves de detecció i abordatge de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i del VIH, així com de la profilaxi pre-exposició (PrEP), tractament preventiu del VIH. La suspensió o disminució d’activitats preventives pot provocar increments d’ITS i VIH, alerten les entitats.

Aquestes dificultats “impliquen una clara vulneració de drets que no es poden tornar a repetir”, segons la presidenta del Comitè. “Cal adoptar totes les mesures necessàries per garantir l’accés a diagnòstics i tractaments de forma universal, ràpida, propera i segura arreu de Catalunya”, recorda Meroño. “Precisament perquè volem que es garanteixi la salut sexual i reproductiva de totes les persones denunciem el tancament que s’ha produït del servei de Drassanes i d’altres unitats durant aquestes darreres setmanes”

CampanyaVIH1

 

Què és el Comitè 1D?

El Comitè 1r de Desembre es va crear l’any 1998 com a plataforma d’ONG de l’àmbit del VIH i la sida a Catalunya per erradicar l’estigma i les discriminacions que pateixen, i incidir en les polítiques per promoure canvis socials, legals i administratius que contribueixin a millorar les seves condicions de vida i garantir els seus drets. Actualment està format per 20 entitats.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: 25N. Actes institucionals

Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones   El conseller de...

COMISSIÓ 8 de MARÇ: MANIFEST 8M JUNTES SOM MÉS!

        Cada 8 de març celebrem l’aliança entre dones per a defensar...

Premis del C. Municipal de Benestar Social a: Fundació Arrels, TV3, Fidel Masreal i Com Ràdio

L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat, aquest dilluns 30 de gener, els premis del Consell Municipal...