No hay traducción disponible
L’obra “EL fil invisible” la podem classificar entre la recuperació històrica emmarcada en la vida d’una eminent científica, Rosalind Franklin i la de la pintora catalana Remedios Varo (Anglès 1908 – Mèxic, 1963), pintora surrealista i escriptora alhora interessada en temes de ciència, esoterisme i màgia i que va viure exiliada a França durant la guerra civil.
Gemma Lienas guanya el premi Sant Joan de novel.la amb l’ obra “El fil invisible” a través de la qual reinvindica a dues dones oblidades: Rosalind Franklin (Londres 1920-1958), una científica del segle XX que va tenir un paper decisiu en el descobriment de la doble hélix de l’ADN l’any 1953. Com sol pasar els honors del Nobel de Medicina per aquest descobriment va ser per dos homes. L’altra dona reinvindicada és la pintora surrealista catalana, Remedios Varo (Anglès,1908 – Mèxic,1963).
“El fil invisible”, segons ens diu l’autora “gira al voltant d’un secret familiar i, a la vegada recupera la figura de Rosalind Franklin, la brillant científica del segle passat. La idea central del llibre, continúa explicant l’autora és la indagació de la protagonista, la Júlia, en aquest secret familiar que s’inicia a la segona guerra mundial, a l’illa bretona de Batz, durant l’ocupació nazi. A la vegada, la Júlia, que és guionista de documentals científics, n’està fent un sobre la descoberta de la doble hélix de l’ADN, que ella planteja com una historia de suspens entre la Rosalind i en James Watson”. (Un dels científics premiats amb el Nobel de Medicina).
Una Lienas més feminista i reinvindicativa que mai ha guanyat aquest prestigiós premi dotat amb 35.000 Euros lliures d’impostos. Aquest fet el converteix en un dels més prestigiosos i més ben dotats del premis literaris en català que ha arribat a la seva 38ena edició i que amb Gemma Lienas inclosa, nomes l’han guanyat set dones.