No hay traducción disponible
L’Observatori PROXI identifica expressions d’incitació a l’odi contra la població migrant i gitana en mitjans digitals
Aquest matí s’ha presentat a Barcelona l’Observatori PROXI que identifica i analitza, des del passat mes de novembre i fins l’agost del 2015, el discurs de l’odi contra la població migrant i la població gitana a les notícies i als fils de comentaris dels tres mitjans digitals amb més audiència de l’estat espanyol: ElPais.com, ElMundo.es i 20minutos.es.
L’informe final es publicarà després de l’estiu del 2015, però, mentrestant els seus resultats setmanals es troben a la seva pàgina web.
L’Observatori és una de les activitats del Projecte Online contra la Xenofóbia i la Intolerància -PROXI tirat endavant per l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i United Explanations (Unexp) per combatre la propagació del discurs de l’odi a Internet. Fenomen, malauradament creixent a Europa i per tant, segons responsables del projecte, resulta imprescindible una actuació global contra aquesta clara violació dels drets humans. Arreu de l’Estat espanyol es donen, actualment, condicions per a la propagació del discurs de l’odi: atur, les retallades i les actituds xenòfobes (prejudicis contra el poble gitano i actituds intolerants envers la població migrant).
El projecte PROXI* vol identificar i analitzar el discurs de l’odi, però alhora contraargumentar-lo amb un discurs alternatiu basat en els drets humans i de prevenció a través de formacions per a joves.
En l’acte, els participants de diverses entitats i organismes públics de lluita contra el racisme i la xenofòbia han exposat les diferents estratègies per lluitar contra el discurs de l’odi, des de les denúncies judicials fins als programes de sensibilització i educació. També s’ha fet una referència específica a les dificultats jurídiques per perseguir penalment els autors de manifestacions i expressions d’incitació a l’odi.
*El Projecte PROXI està cofinançat pel Mecanisme Financer de l’Espai Econòmic Europeu (EEA Grants) que té com a objectiu la contribució a la reducció de les desigualtats econòmiques i socials, així com reforçar les relacions entre els estats donants (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) i els estats beneficiaris (17 estats de la UE). La Plataforma d’ONG d’Acció Social és l’organisme operador del Programa de Ciutadania Activa que està dotat amb 4,6 milions d’euros destinats a l’enfortiment de les ONG i la seva contribució a la justícia social i el desenvolupament sostenible.