jueves 18 julio 2024

jueves 18 julio 2024

396.366

OPINIÓ

A Catalunya, (segons les dades fetes públiques el 2-10) hi ha actualment 799.579 persones a l’atur, de les quals 396.366 són dones. Si bé les dades respecte al mes anterior evidencien una petita disminució de l’atur femení i torna a situar l’atur masculí per sobre cal analitzar-les a fons i cal, també, analitzar el context.

El sector on més creix l’atur és el sector serveis, un sector àmpliament feminitzat, mentre que el sector industrial i el de construcció disminueixen un poc respecte al mes anterior. Per altra banda l’evolució de l’atur femení entre el 2010 i el 2013 indica un creixement important que, a més, és més alt entre les dones majors de 45 anys, edat a partir de la qual hi ha més dificultats de reincorporació laboral. En aquest segment l’atur femení supera amb escreix el masculí i, a més, de forma preocupant pel que fa a l’atur de llarga durada: 90.723 dones majors de 45 anys porten més de 12 mesos en situació de desocupació (front a 78.808 homes). A mida que avança l’edat i la llargària de l’atur més feminitzat és el perfil.

La situació econòmica és alarmant, segons dades del mateix Departament de Treball, en aquest darrer trimestre del 2013, de les persones a l’atur només un 30% rebran algun tipus de prestació. La situació és preocupant per a tothom, però com veiem en les dades, especialment per a les dones, que ja partim d’una situació de desigualtat social i laboral a més del creixement de l’atur.

Les desigualtats socials augmenten, el risc de pobresa és cada cop més alt i, les dones seguim mantenint el doble rol de treballadores (o no) i cuidadores amb una reforma laboral que va retallar les polítiques de conciliació de la vida laboral, familiar i personal i va arraconar les polítiques d’igualtat a les empreses.

Els convenis són, estan sent i han estat difícils de negociar i, en molts casos, han acabat amb grans retallades salarials i de personal i, sempre, amb retallades parcials o desaparició total de polítiques que impulsin la igualtat de condicions laborals entre homes i dones.

Les dades canten i la realitat és evident. El perfil de pobresa fa molts anys que es dibuixa com a femení, ara aquesta situació lluny de canviar i millorar empitjora i es manté. Les dones tenim menys oportunitats que abans i la nostra vida encara es precaritza més.

Les polítiques laborals no estan donant fruits, no s’estan enfocant correctament. Les mesures econòmiques i socials van contra tota lògica de creixement i a Catalunya, a més, l’ Estat segueix retallant les inversions i els pressupostos, segueix castigant l’afany d’aprofundiment democràtic.

Ara ja som 396.366 ciutadanes a l’atur, 799.579 ciutadanes i ciutadans que veuen les esperances i expectatives minvades. No sembla que es corregeixin les polítiques de retallades de drets socials encetades ni tampoc que la tant adorada “austeritat” (només per algunes i alguns) hagi creat llocs de treball i hagi millorat l’economia, fins quan haurem d’esperar per canviar el rumb de tanta injustícia?

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

24 d’octubre, Dia mundial de les Nacions Unides

No hay traducción disponible Les reivindicacions dels moviments de dones i feministes van iniciar les...

Per què és important la guia per fer més igualitària la vida de les dones als mitjans

No hay traducción disponible OPINIÓ Les dues vegades que he estat mare m’he trobat en...

El concurso de Cortometrajes Dona´m Cine ja está en marcha!

La III Edición de DONA’M CINE, Concurso Internacional de Cortometrajes online, realizados por mujeres...