martes 07 mayo 2024

martes 07 mayo 2024

Compartir

Curs de formació sobre Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació

Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació: Introducció al periodisme amb visió de gènere, classe i ètnia és el curs* que la periodista Joana G. Grenzner impartirà, els propers 19 i 26 de gener de 2013, a La Llibertària. Les dues sessions tindran una durada de quatre hores respectivament i constaran d’una part pràctica d’anàlisi de notícies audiovisuals i de premsa escrita o digital en grup i una sessió teòrica on es treballaran les tendències de representació identificades prèviament.

El temari de la primera part gira al voltant de conceptes com: Invisibles i menystingudes. Invisibilització i homogeneització de dones, migrades i del sud en l’agenda informativa. Objectes/subjectes invisibilitzats; redacció androcèntrica, sexisme lèxic, infravaloració, jerarquització informativa, divisió sexual del treball al món de la comunicació i el periodisme, esviaix de gènere en recerca de fonts, protagonistes, portaveus, dades. Estudis de representació de gènere en els mitjans: Capítol J de la Plataforma d’Acció de la Plataforma de Beijing 1995, Projecte Global de Monitoreig dels Mitjans(PGMM), estudis estatals i nacionals.

Víctimes, objectes bells, mares i polítiques sensibles. Androcentrisme i etnocentrisme en la contrucció d’estereotips mediàtics sobre les dones, migrades i del sud. Objectualització, funció dramàtica dels cossos femenins; rols tradicionals (rol vicari, mare, esposa, treball domèstic, reproductiu i de cura); víctimes.

I  la segona part inclou les següents temàtiques: No és un succés, se’n diu feminicidi. Tendències i propostes de tractament informatiu de la violència masclista. especificitat de la violència contra les dones com a vulneració de drets humans a escala internacional; implicacions en la salut pública; el cicle de la violència; interrelació entre violències de gènere i contextos de crisi, catàstrofe i conflicte armat. Tractament informatiu de la violència de gènere: retrospectiva i evolució de l’abordatge informatiu de la violència de gènere 70’s-2012; estudis i protocols de tractament equilibrat de la violència de gènere de referència a nivell estatal i autonòmic; tensions i debats sobre violència de gènere; propostes de tractament informatiu equilibrat de la violència de gènere (Manual IORTVE 2002, Protocol d’actuació periodística i publicitària sobre igualtat 2007, recomanacions Consell de l’ Audiovisual de Catalunya, Col•legi de Periodistes de Catalunya et alia 2009); casos de vulneració per part dels mitjans, òrgans de seguiment i/o sanció.


Cap a una agenda informativa transformadora amb perspectiva de gènere, classe i ètnia. Tematització i transversalització. Xarxes de comunicadores, periodistes i projectes capdavanters.

El curs és una primera aproximació a les tendències de representació de les dones, migrades i del sud als mitjans de comunicació; a les propostes de construcció d’agenda informativa alternativa amb perspectiva de gènere, classe i ètnia i als projectes informatius i xarxes de comunicadores que les han elaborat. S’adreça a públics diversos, tant a persones que es dediquen al món del periodisme o la comunicació com a associacions i gent interessada en general.

Es parteix del treball pràctic, percepcions i coneixements de les persones participants (anàlisi de notícies en petits grups, debat i plenari general) per identificar les tendències de representació mediàtica existents i les rutines de tractament informatiu que s’expliquen en una exposició teòrica posterior. Finalment es presenten les estratègies de construcció d’agenda informativa alternativa i es fa un repàs històric dels projectes comunicatius i associacions capdavanteres en l’aplicació de perspectiva de gènere arreu del món.

* Més informació

Inscripcions al local d’Aldarull-La Llibertària ( preu total del curs són 50 euros)

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Svetlana Aleksiévitx, guardonada amb el XXXIV Premi Internacional Catalunya

La guardonada, en l’acte de lliurament del premi al Palau de la Generalitat de Catalunya...

El salari de l’home és un 25% més que el de la dona a l’Estat espanyol

No hay traducción disponible La crisi fa augmentar la desigualtat salarial entre homes i dones....

Estigmatización de colectivo por revelar nacionalidad del agresor

Los medios de comunicación dijeron la nacionalidad del agresor de una violenta violación sexual y...