Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Compartir

Curs de formació sobre Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació

Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació: Introducció al periodisme amb visió de gènere, classe i ètnia és el curs* que la periodista Joana G. Grenzner impartirà, els propers 19 i 26 de gener de 2013, a La Llibertària. Les dues sessions tindran una durada de quatre hores respectivament i constaran d’una part pràctica d’anàlisi de notícies audiovisuals i de premsa escrita o digital en grup i una sessió teòrica on es treballaran les tendències de representació identificades prèviament.

El temari de la primera part gira al voltant de conceptes com: Invisibles i menystingudes. Invisibilització i homogeneització de dones, migrades i del sud en l’agenda informativa. Objectes/subjectes invisibilitzats; redacció androcèntrica, sexisme lèxic, infravaloració, jerarquització informativa, divisió sexual del treball al món de la comunicació i el periodisme, esviaix de gènere en recerca de fonts, protagonistes, portaveus, dades. Estudis de representació de gènere en els mitjans: Capítol J de la Plataforma d’Acció de la Plataforma de Beijing 1995, Projecte Global de Monitoreig dels Mitjans(PGMM), estudis estatals i nacionals.

Víctimes, objectes bells, mares i polítiques sensibles. Androcentrisme i etnocentrisme en la contrucció d’estereotips mediàtics sobre les dones, migrades i del sud. Objectualització, funció dramàtica dels cossos femenins; rols tradicionals (rol vicari, mare, esposa, treball domèstic, reproductiu i de cura); víctimes.

I  la segona part inclou les següents temàtiques: No és un succés, se’n diu feminicidi. Tendències i propostes de tractament informatiu de la violència masclista. especificitat de la violència contra les dones com a vulneració de drets humans a escala internacional; implicacions en la salut pública; el cicle de la violència; interrelació entre violències de gènere i contextos de crisi, catàstrofe i conflicte armat. Tractament informatiu de la violència de gènere: retrospectiva i evolució de l’abordatge informatiu de la violència de gènere 70’s-2012; estudis i protocols de tractament equilibrat de la violència de gènere de referència a nivell estatal i autonòmic; tensions i debats sobre violència de gènere; propostes de tractament informatiu equilibrat de la violència de gènere (Manual IORTVE 2002, Protocol d’actuació periodística i publicitària sobre igualtat 2007, recomanacions Consell de l’ Audiovisual de Catalunya, Col•legi de Periodistes de Catalunya et alia 2009); casos de vulneració per part dels mitjans, òrgans de seguiment i/o sanció.


Cap a una agenda informativa transformadora amb perspectiva de gènere, classe i ètnia. Tematització i transversalització. Xarxes de comunicadores, periodistes i projectes capdavanters.

El curs és una primera aproximació a les tendències de representació de les dones, migrades i del sud als mitjans de comunicació; a les propostes de construcció d’agenda informativa alternativa amb perspectiva de gènere, classe i ètnia i als projectes informatius i xarxes de comunicadores que les han elaborat. S’adreça a públics diversos, tant a persones que es dediquen al món del periodisme o la comunicació com a associacions i gent interessada en general.

Es parteix del treball pràctic, percepcions i coneixements de les persones participants (anàlisi de notícies en petits grups, debat i plenari general) per identificar les tendències de representació mediàtica existents i les rutines de tractament informatiu que s’expliquen en una exposició teòrica posterior. Finalment es presenten les estratègies de construcció d’agenda informativa alternativa i es fa un repàs històric dels projectes comunicatius i associacions capdavanteres en l’aplicació de perspectiva de gènere arreu del món.

* Més informació

Inscripcions al local d’Aldarull-La Llibertària ( preu total del curs són 50 euros)

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar