El Govern impulsa l’Observatori de la Igualtat de Gènere, que integrarà el Centre d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre la Violència Masclista.
Aquests dos òrgans es creen per contribuir a la millora de les polítiques públiques de gènere i fomentar estudis i investigació sobre la violència masclista.
L’Observatori, integrat dins l’estructura de l’Institut Català de les Dones, assessorà el Govern i treballarà dades, estadístiques i recerques científiques sobre les desigualtats entre dones i homes amb la intenció de millorar les decisions, la planificació i l’avaluació de les polítiques públiques des de la perspectiva de gènere. Per aconseguir-ho, l’Observatori dissenyarà un sistema d’indicadors per conèixer de forma actualitzada l’evolució de les desigualtats de gènere i determinar els motius de la seva persistència. A més, proposarà al Govern mesures per corregir les situacions de desigualtat i de discriminació contra les dones.
En paral·lel, el Centre d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre la Violència Masclista durà a terme tasques relacionades amb la investigació, l’estudi i la divulgació científica sobre la violència masclista, així com de formació i capacitació del personal professional que intervé en processos relacionats amb la violència masclista o amb la situació laboral i la imatge pública de les dones.
Malgrat que la voluntat del Govern sigui impulsar la igualtat de gènere, altres fonts progressistes i feministes dubten de la força real que tindran aquests òrgans, ja que només són considerats com òrgans consultius i per tant el govern en cap cas té l’obligació d’acceptar les seves propostes.
Les fonts consultades, alerten del greu error de base si des del Govern consideressin només vetllar per les polítiques públiques de gènere, ignorant la necessària transversalització del gènere en la resta de polítiques públiques del país. Es perdria una nova oportunitat i de nou el discurs del govern quedaria diluït en no establir cap control ni obligació d’incloure la perspectiva de gènere en les polítiques públiques del país.
Les mateixes fonts han declarat que l’èxit o el fracàs d’aquests òrgans dependrà en gran mesura de l’expertesa i coneixement del feminisme de l’equip que els integren.