Saturday 27 April 2024

Saturday 27 April 2024

Ni santes, ni bruixes. Feministes?

 

 

 Lirians Gordillo

Sota el títol ¿Feminismos en Cuba? i un cartell de portada que ressalta la frase “Ni santes, ni bruixes, només dones”, va ser presentat a l’Havana, el passat 9 de maig, un text que busca polemitzar i reflexionar sobre el feminisme d’ahir i avui a l’illa caribenya. 

Les autores busquen provocar el diàleg i la polèmica de temes ineludibles com feminisme i socialisme, patriarcat i capitalisme, unitat i diversitat.

Elaborat pel grup de recerca América Latina: Filosofia Social y Axiología (Galfisa), de l’ Instituto de Filosofia, el folletó resumeix els resultats de la investigació “Ètica i política des del moviment de dones. Desafiaments del feminisme socialista al segle XXI”, desenvolupat en els últims anys per aquest grup.

“Es tracta d’una altra aportació a un debat avui molt necessari sobre el feminisme i la construcció del socialisme a Cuba”, va dir la periodista Lirians Gordillo, en comentar la publicació.

Més que donar respostes concloents, les autores busquen provocar el diàleg i la polèmica de temes ineludibles com feminisme i socialisme, patriarcat i capitalisme, unitat i diversitat, ha afegit.

La periodista de l’ Editorial de la Mujer va reconèixer que les polítiques socials a favor de les dones, desenvolupades al país des de la passada dècada del seixanta, han propiciat avanços concrets en la participació social de les cubanes, els seus drets sexuals i reproductius, encara que no s’hagi vivenciat per igual per a totes elles.

Des del seu punt de vista, la proposta editorial transcendeix el món acadèmic i cultural, per abordar aportacions pràctiques en matèria de política, econòmica i ordenament social, des d’un enfocament més nou en l’escenari cubà.

¿Feminismos en Cuba? sistematitza la investigació-acció participativa desplegada per Galfisa en la construcció de xarxes, esforç que involucra més d’un centenar d’experiències cubanes.

Igualment conté el seu vincle i intercanvi amb organitzacions i col·lectius d’Amèrica Llatina, com la Marcha Mundial de Mujeres, la Red de Mujeres Transformando la Economia, Via Campesina i Coordinadora Latinoamericana de Organizaciones Campesinas, el Movimiento Sin Tierra de Brasil i Las Mélidas a El Salvador, entre d’altres.

“Aquest és un llibre per obrir molts espais de debat, però no per dividir-nos, sinó per seguir treballant de conjunt en una agenda feminista”, va afirmar Georgina Alfonso, directora de l’ Instituo de Filosofia.
Alfonso és una de les autores del llibre, col·lectiu que integren també Gilberto Valdés Gutiérrez, Yohanka León del Rio, Alberto Pérez Lara, Maura Febles Domínguez i Mirel Pérez González.

“Hem estat sempre feministes, perquè no es fa una revolució sense feminisme, si no es desmunta la lògica de dominació del patriarcat, no hi ha obra emancipadora i revolucionària”, va declarar Alfonso, en referència a les cubanes i la seva trajectòria en la construcció d’un model basat en la justícia social.

El text, però, expressa les contradiccions que es viuen en aquest procés. “Si es camina per qualsevol carrer es pot confirmar que gairebé totes les dones cubanes estan contra el masclisme. No obstant això, quantes estan contra la lògica patriarcal i quantes es consideren feministes. Moltes abaixaran les seves mans davant aquestes preguntes, perquè el feminisme segueix sent una teoria ‘mal vista’ “, s’apunta en el llibre.

Entre els desafiaments actuals enfront de la cultura patriarcal, aquesta proposta advoca perquè l’actual model econòmic i social tingui en compte una nova lògica econòmica de producció i reproducció de la vida, a més d’ampliar i diferenciar les polítiques públiques a partir de les desigualtats de gènere i la feminització de la pobresa.

Igualment aposta per enfrontar la mercantilització del cos femení i la imatge de la dona com a objecte de canvi i mercaderia, compartir el treball reproductiu entre homes i dones, així com donar continuïtat a demandes com una vida digna sense violència, treball equitatiu i remunerat dins i fora de la llar, respecte al plaer sexual, entre d’altres.

Assistents a l’acte de presentació, convocat per l’espai feminista “Berta Càceres“, de l’ Instituto de Filosofia, van retre homenatge a Isabel Moya, destacada periodista, professora i investigadora cubana que va morir el passat 4 de març, també col·laboradora de Galfisa i del seu treball de investigació.

Durant la trobada es va recordar igualment a Càceres i altres lluitadores socials del continent, com la brasilera Marielle Franco, igualment assassinada. “Ens solidaritzem amb les seves lluites i les de tantes dones, volen silenciar llurs veus amb la mort”, va sostenir Yohanka León, de Galfisa.

 

         

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Argentina: Presentació Decàleg per al tractament de l’avortament i les conseqüències de la penalització / La Independent / Notícies gènere

Aquest 6 de maig, a l’Anexo de Diputados d’Argentina, Católicas por el Derecho a Decidir...

Barcelona: Lucha Castro, defensora de DDHH mexicana, presenta llibre col·lectiu

“El llibre Una Lucha Colectiva. Testimonios és una resposta a la sordesa i silenci de...

Estat Espanyol – Italia: Campanya Lola absolució! Totes som Lola! / La Independent / Notícies gènere

Lola Gutiérrez, Delegada Sindical de la Confederació General del Treball (CGT) a la Diputació de...