Wednesday 26 June 2024

Wednesday 26 June 2024

Les dones també s’han d’ocupar del seu benestar psicòlogic

 

 

Maria Julia Achilli i Eleonora De Filipi, són dues psicòlogues i terapeutes que treballen al Neuros Center (Sarria) i es dediquen especialment a les dones.

Les dues s’han establert a Barcelona des de fa uns anys, una per aplicar la seva especialitat, i l’altra per ampliar els seus estudis i practicar sobre una tècnica innovadora: el Neurofeedback. Achilli, va venir des d’Argentina, i porta 10 anys a Catalunya. Està especialitzada en tractaments psicològics mitjançant EMDR (sigles que en anglès signifiquen de-sensibilització i re-processament mitjançant moviments oculars). “Des de molt petita -ens explica -em vaig interessar en el perquè de la conducta d’alguns personatges de la meva infància. Amb el temps aquest interrogant es va convertir en una passió pel funcionament del nostre cervell i per les variables psicològiques que determinaven la nostra destinació”.

Experta reconeguda en EMDR, encara que en la seva tasca diària, es dedica a tothom, li interessen especialment les dones, perquè: “Nosaltres hem tingut històricament un lloc secundari a l’hora de satisfer les nostres necessitats. Se’ns va situar socialment com les que ‘donem’, encarregades de les cures dels nostres fills, marits o pares. Encara avui, malgrat que hem guanyat terreny en molts aspectes, mantenim aquesta responsabilitat. És per això, que moltes dones s’obliden de si mateixes i no es preocupen de buscar el seu propi, benestar, de cuidar-se i rebre aquest tipus de tractaments”. Els oferim un lloc on les acompanyem en el procés d’apoderament i solució dels seus malestars”.

Es potencia solament la nostra aparença exterior

Per la seva banda, Eleonora De Filippi va finalitzar els seus estudis a la universitat Pompeu Fabra (Barcelona) on va realitzar una recerca científica. Estava molt interessada amb l’avanç de la neurociència i el tractament cerebral per superar problemes psicològics i cognitius. Va obtenir el certificat en EEG biofeedback de l’acadèmia New Mind, dels Estats Units. “Em vaig acostar al món del neurofeedback – ens explica- i fa 8 mesos vaig conèixer a Sydney Pinoy-Peyronnet, i el centre que ha fundat a Sarrià, Neuros Center, i gràcies a ell vaig iniciar una pràctica intensiva i vaig començar a treballar com a terapeuta de Neurofeedback, aquest març”. 

A ella, també li interessa treballar especialment amb les dones, perquè no tenen consciència que elles poden ser les principals víctimes de la nostra accelerada forma de vida. L’entorn social els exigeix massa, i els mitjans de comunicació solament les orienten al fet que la seva autoestima es basa en el seu físic, i al fet que solament cuidin la seva aparença exterior i consumeixin més i més productes per estar més “belles”. “Per la meva banda estic convençuda – afirma – que les dones podríem treure profit d’entrenar la nostra ment, per estar millor, i portar de la forma més satisfactòria possible les nostres responsabilitats. Hem de saber com controlar l’estrès i no deixar-nos atabalar. I si tenim família, també podem potenciar la salut mental i desenvolupament del nostre fills i filles”. 
“Actualment les dones estem a tots els fronts” segueix explicant. “Som treballadores, filles, germanes, amigues i responsables del desenvolupament d’altres criatures”. 

Hi ha estudis científics que demostren que el cervell de les dones és més emocional que el dels homes, és a dir que les emocions les viuen d’una manera molt més intensa i clarament tot els afecta més. Eleonora aconsella el neurofeedback per la “eficàcia demostrada d’aquesta tècnica -explica -que es basa en un senzill principi de percepció, el condicionament operant, és a dir, que el cervell aprèn la relació que hi ha entre dos estímuls que ocorren amb freqüència al mateix temps i proposa la mateixa resposta. Així que, durant la sessió, cada vegada que l’activitat cerebral s’allunya i difereix massa a nivell estadístic del que seria la seva activitat optima l’individu rebrà a través d’un videojoc, segons la seva reacció cerebral, pot observar el desiquilibri  i corregir-lo. 

 

alt

 

 

La importància de l’entrenament cerebral

El neurofeedback és una forma d’entrenament cerebral i una eina molt poderosa per conèixer-se, ja que ofereix l’oportunitat d’aprendre a reconèixer i així controlar els patrons propis. Gràcies als progressos fets en les últimes dècades en el camp de les neurociències i de l’enginyeria es disposa d’eines com l’ electroencefalògraf que permet saber en temps real el que està ocorrent en el cervell.

Per la seva banda, Julia Achilli remarca que l’abordatge psicoterapèutic amb EMDR, és una teràpia que s’aplica a una gran varietat de simptomatologia. És una tècnica de gran eficàcia, avalada científicament. Està reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut i figura en les Guies Clíniques Internacionals per al tractament del trauma. Les primeres recerques sobre resultats provenen de fa uns 10 anys quan es va demostrar que era una teràpia d’èxit en el tractament dels traumes de guerra, en l’anomenat síndrome post-traumàtic. Per aquest motiu és habitual aplicar EMDR en les dones que han sofert violacions, maltractaments o abusos en la seva infància. “I per descomptat -concreta – la tècnica és eficaç en altres camps, com en el tractament de l’ansietat, depressió, insomni, que solen patir dones de totes les edats. La tècnica serveix per a una gran varietat de simptomatologia que les persones solen atribuir a estrès o a la dificultat per adaptar-se als ritmes socials actuals. “En casos infantils tenim molt d’èxit- remarca la psicóloga Achilli-  hem observat excel·lents resultats en el tractament del TDAH, problemes de comportament com la impulsivitat o la falta de concentració”.”En el cas de l’infància afegeix, tenim la possibilitat de prevenir possibles futures dificultats emocionals”.

La tècnica es desenvolupa mitjançant un protocol especial, en el qual s’aplica estimulació bilateral -que pot ser visual, auditiva o sinestèsia-, en treballar amb experiències que podrien haver deixat una petjada en la persona que rep el tractament, i que seria la causa de la seva simptomatologia actual. La seva aplicació desencadena la de-sensibilització, el re-processament de la informació traumàtica, i la conseqüent desaparició de la simptomatologia. 

 

alt

 

Achili i De Filippi, estan contentes de formar un equip amb Sydney Pinoy (*), i treballar a Neuros Center perquè els serveix per avançar professionalment, i han pogut comprovar que la combinació d’ambdues tècniques és molt positiva. “És molt important el treball d’equip. Cal tenir en compte que quan una persona acudeix al centre se li fa un diagnòstic complet i se li recomanen les teràpies més adequades. No tothom ve per resoldre problemes psicològics concrets. Moltes persones volen desenvolupar un entrenament cerebral per augmentar la seva creativitat o tenir major concentració i eficàcia en el seu treball diari. Per exemple, ja s’està experimentant la tècnica en l’esport. I en el cas de les persones majors, per prevenir l’Alzheimer, o per estar millor i més actives”, acaba explicant Eleonora.

El “trauma” sol relacionar-se amb grans catàstrofes, però es tracta de qualsevol situació que hagi deixat una marca en el psiquisme. En un infant, una humiliació o la sensació de ser rebutjat, poden deixar una petjada, que l’influirà  durant tota la seva vida, independentment del temps que transcorri, i pot manifestar-se d’adult. És aplicable a una àmplia varietat de símptomes, encara que la persona tractada no els pugui associar a cap fet traumàti

D’altra banda, les dues professionals reconeixen que la relació amb Pinoy és fàcil, i de molta col·laboració. Valorem molt haver tingut l’oportunitat de treballar amb una persona amb la qual “compartim valors personals que considerem fonamentals com el respecte i la igualtat” -comenta Achilli. “Cal destacar de Pinoy, la seva capacitat per fomentar el treball cooperatiu, la seva receptivitat a l’hora d’elaborar plans de treball i l’obertura a l’hora d’integrar diferents abordatges terapèutics. L’ambient saludable a nivell laboral que es respira al centre reflecteix l’harmonia que desitgem transmetre a tot aquell que ve a la cerca d’una solució al seu patiment”,  afegeix De Filippi.

Ambdues afirmen que “Neuros Center no és la clàssica clínica psicològica a les quals la gent està acostumada. És un centre acollidor, en el qual es realitzen diverses activitats de benestar i on desenvolupen un tracte molt proper i alhora professional:  el que tenim més en compte – explica Eleonora- és que els tractament no generin dependència a una teràpia (com sol ocórrer) sinó que cada persona pugui obtenir eines que li permetin una autonomia a l’hora de gestionar les seves emocions”.

* El 13 de juny, Sidney Pinoy i Julia Achilli impartiran la conferència; “Posa en forma el teu cervell amb les tècniques de Neurofeedback i EMDR” i respondran a les preguntes del Públic en el FNAC l”LLA,  de l’Avda Diagonal %%/

Més informació: Neuroscenter i neurociencia.  Info i vídeos en Facebook

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Nou programa per a la Prevenció de relacions abusives en la parella

Aquest programa de sensibilització que posa en marxa el Departament de Benestar Social i Família...

“La comunitat filipina està fent una gran tasca de solidaritat en aquests temps difícils”

Per Ana Martínez, periodista XEDP Sandra Sotelo és periodista i membre de la comunitat filipina...

Internacional: Informe de la Comissió Interamericana de Drets Humans sobre salut sexual i reproductiva

L’informe de la CIDH destaca les barreres que tenen les dones pobres, indígenes i /...