Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Share

Les dones catalanes guanyen un 23,9% menys que els homes

Imatge: generoyeconomia.wordpress

Treball, Afers Socials i Famílies ha informat que destina més de mig milió d’euros per combatre la desigualtat de gènere en els salaris.

Brecha 2018-2

 

Un últim informe de la Generalitat de Catalunya sobre l’evolució de la bretxa salarial de gènere en el lapse de 2008 i 2015 mostra que aquesta desigualtat ha tingut una lenta disminució i que els homes guanyen un 23,9% més que les dones pel mateix treball realitzat. A més, les dones i les persones migrades ocupen els espais més baixos dels nivells salarials i elles tenen contractes de menys hores.

Les dades disponibles, relatives a l’any 2015, constantan que la bretxa salarial de gènere, en termes anuals, es van reduir en 2,1 punts entre 2014 i 2015, essent que el sari mitjà dels homes es troba a 27.514 euros anuals, indica la informació proporcionada per la directora general d’Igualtat, Mireia Mata.

Les conclusions de l’informe Evolució de la bretxa salarial de gènere 2008-2015, presentat per Mata aquest dijous 22 de febrer, Dia europeu per la igualtat salarial entre homes i dones. En l’acte de presentació ha estat acompanyada per Manuela Redondo, cap de l’Observatori del Treball i Model Productiu, la unitat que va elaborar l’informe.

Durant la presentació, Mata va anunciar que el Govern, mitjançant el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, destina més de mig milió d’uros per combatre la desigualtat de gènere en els salaris, a la qual va nomenar “xacra”.

 

Brecha 2018-1

 

Les xifres de l’estudi mostren la realitat salarial de les dones, sempre en desavantatge en relació als homes. És així que per una banda hi ha el que s’anomena “terra enganxós”, en el qual se situen un 25% de les dones cobrant fins a 11.824 euros, mentre que en aquest lloc només s’hi troben un 10% d’homes que poden guanyar fins a 11.526 euros.

D’altra banda, a la zona del sostre, anomenat “de vidre” per que no es veu i no deixa passar més amunt, les dones millor remunerades reben una mitjana de 9.000 euros menys cada any en relació als homes que es troben en el mateix nivell.

L’estudi també explica l’impacte de les hores treballades en la remuneració anual. Assenyala que “en molts casos el menor salari femení s’explica per un major pes del treball a temps parcial”, on “la taxa de parcialitat femenina se situa al voltant del 20% enfront del 7% de la masculina, d’acord amb les dades de l’EPA”.

D’altra banda, l’Enquesta anual d’estructura salarial de l’INE evidència també que “les diferències de guany brut anual tendeixen a créixer amb l’edat. Un fet que s’ha intensificat en els últims anys, en què la bretxa salarial de gènere ha anat a la baixa en els grups d’edat més joves, mentre que ha augmentat en el tram de 55 anys”.

La dada per nacionalitat indica que la bretxa de gènere és, en aquest sector, menys marcada ja que tant homes com dones es troben majoritàriament en els nivells de menor remuneració salarial.

“La menor desigualtat salarial entre homes i dones estrangers s’explica perquè els salaris masculins estan més ajustats a la baixa i, també, pot estar associada a la menor participació de la dona estrangera en el mercat laboral, la taxa d’activitat és uns 5 punts inferior a la de les dones nacionals”, va dir Mata. Tot i que es coneix que l’activitat laboral de les dones estrangeres és sovint invisibilitzada perquè, en molts casos, no accedeixen a contractes laborals quan fan tasques de cura en llars catalanes.

Pel que fa a tipus de contracte, s’informa que a major estabilitat laboral, més diferències salarials. En aquest sentit, les dones amb contracte temporal cobren un 13,6% menys que els seus companys, una diferència que s’amplia fins al 24,4% en els contractes indefinits.

Finalment, l’informe assenyala que per tipus d’ocupació, la bretxa més elevada s’observa en les ocupacions elementals (33,2%), seguida dels treballa en serveis de restauració, personals i vendes (30,2%). Aquests grups són els que requereixen un nivell de qualificació elemental, presenten els salaris més baixos i tenen una forta presència femenina. A l’altre extrem, la bretxa en el grup de tècnics i tècniques i professionals de la ciència i intel·lectuals s’ha escurçat des de 2013 i en l’actualitat és la més baixa de tots els grups ocupacionals (18,7%); col·lectiu on les ocupacions tenen un nivell de qualificació elevat.

 

Brecha 2018

 

L’Àrea d’Igualtat d’Oportunitats de la Direcció General d’Igualtat assegura que té com a principal objectiu promoure la igualtat d’oportunitats de dones i homes en l’àmbit laboral, mitjançant l’impuls de mesures de sensibilització, formació i suport tècnic a les empreses, administracions públiques i altres organitzacions públiques i privades, així com a agents socials i a persones treballadores.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies assegura que ha prioritzat l’acció d’aquesta àrea, fet que es va traduir en un increment del pressupost de 91.703 euros el  2.016 fins a 582.784 euros el 2017.

Informe evolució bretxa salarial 2008 -2015 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Les empreses belgues tindran almenys un terç de dones en el seu consell d’administració,

FLAIX Segons un projecte de llei aprovat per la Cambra de Representants i que...

Premi Poesia Dolors Thomas 2013

Lliurat el premi corresponent a la 4ª Edició del Concurs de Poesia Dolors Thomas...

Education International Internationale de l’Education Internacional de la Educación Bildungsinternationale: MANIFEST

Día Internacional de la Mujer 8 de marzo 2013 LLAMADO A LA ACCIÓN! Estimados y...