Friday 22 September 2023

Friday 22 September 2023

Compartir

La XIDPIC.CAT a la trobada d’ ONU sobre dones i mitjans de comunicació

Del 12 al 23 de març la seu de Nacions Unides a Nova York acollirà la 62ena sessió de la Comissió Jurídica i Social de la Dona (CSW) on es tractaran dos grans temes: el primer d’ells i com a principal, el referent a les dones en l’àmbit rural. I el segon, com a revisió, el de les actuacions dutes a terme en el capítol J de la declaració de la Conferència Internacional de Pequín de l’any 1995 (ja tractat en la 47 sessió de l’any 2002) sobre dones i mitjans de comunicació.

NY-1

I evidentment aquesta revisió afecta tan profundament a les dones que són i exerceixen el periodisme, per això, algunes de les periodistes que integrem la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT), i la Xarxa Europea de Dones Periodistes (com a membres del Consell Nacional de Dones de Catalunya-CNDC) conjuntament amb periodistes d’arreu del món de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIPVG), han decidit aportar-hi un granet de sorra a través de la convocatòria de dues taules rodones que es celebraran el dia 13 de març.

En la primera s’hi podrà debatre sobre la situació i l’ofici de periodistes amb profesionals de Suècia, Argentina i Mèxic, i en la segona sobre la “Violència contra les dones periodistes” en el context llatinoamericà, amb representants de CIMAC, Red Nacional de Periodistas de Mèxic i GAMAG (Global Alliance On Media And Gender). Totes aquestes  entitats estan vinculades a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere.

Aquesta 62ena sessió de la CSW coincideix amb aquest esclat impressionant de reacció de  dones de tot el món. No solament a les condicions professionals i laborals sinó que gràcies als moviments de dones nord-americanes -que van començar a sortir al carrer quan Donald Trump assumia el poder presidencial als Estats Units- que han estat el generador d’altres moviments contra l’assetjament i l’abús sexual arreu del món patit per les dones i que gràcies a grups com ara “Me Too” o ” Time Up” i “Nosaltres Som” han ajudat a crear un estat d’opinió generalitzat en que les dones han decidit dir PROU.

 

NY-2

 

 

Ja en el terreny en el que aquesta sessió de NNUU afecta a les professionals periodistes i treballadores dels mitjans de comunicació, s’ ha de remarcar que la situació de les dones en els mitjans, atmbé al nostre país, tant a nivell professional-laboral com en la representativitat, hi ha moltes i nombroses mancances que el Llibre Blanc de la Professió Periodística a Catalunya -primer i únic gran estudi publicat, fins ara, sobre la professió periodística l’any 2006- ja havia detectat i que els darrers estudis només han fet que ampliar-ho i refermar-ho.

Aprofundir sobre aquestes qüestions i intercanviar bones pràctiques sobre la professió periodística en clau de gènere serà l’objectiu prioritari de la participació de la XIDPIC.CAT-XIPVG a la 62 sessió de la CSW.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Periodisme per la pau i la convivència: es presenta el manual de bones pràctiques i recomanacions.

El Moviment per la Pau, el Desarmament i la Llibertat (MPDL) amb la col·laboració de...

Catalunya: El Govern de Catalunya engega la campanya #Rebobina, canviem el fil de la història / La Independent /Notícies de gènere

La campanya #Rebobina demana la complicitat de tota la ciutadania per superar la violència masclista...

5ª Tertulia Salambó amb Rosa Regàs

Rosa Regàs, escriptora guardonada amb els premis Nadal, per la seva obra Azul; Ciutat de...