Tuesday 17 September 2024

Tuesday 17 September 2024

Forcadell a Ca la Dona: A la ANC encara hi ha masclisme

Encara hi ha masclisme en l’Associació Nacional Catalana (ANC), va afirmar la seva presidenta Carme Forcadell en una trobada amb dones feministes compromeses amb el dret a decidir el proper 9N, que li van preguntar i qüestionar alguns aspectes relatius a la manca de visió de gènere de la entitat.

Els lideratges femenins són encara pocs i alguns visibles, en el moviment independentista català; però, la majoria dels càrrecs de major representació segueixen sent masculins i les decisions es prenen amb aquesta mirada, un exemple és la publicitat de l’entitat que no és inclusiva, ha explicat.

Carme Forcadell va conversar i va atendre a preguntes d’una quarantena de dones, que van estar molt atentes i participatives. La trobada va ser organitzada pel Grup de Dones pel Dret a Decidir de Ca la Dona a la seu de l’entitat un restaurat edifici de la zona antiga de Barcelona, que presumeix de tenir alguna paret mil·lenària que va formar part de l’aqüeducte romà.

10-07-14-varias 286

 

Els qüestionaments a Forcadell van estar relacionats a la participació paritària en l’organització de l’ANC, se li va preguntar sobre el poder real que tenen les dones a l’interior de l’entitat, es va criticar l’ús del llenguatge no inclusiu en les campanyes i, a més, que, fins llavors, no convoqués a la població migrada estrangera que, en alguns col·lectius, és majoritàriament femenina.

Voluntàries i explotades

Forcadell és la cara visible de l’ANC i és en femení, així com ho és el de la presidència d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, una altra entitat que impulsa el 9N; però, els que segueixen manant són els homes perquè són majoria, explica, especialment en els càrrecs de més responsabilitat dins l’organigrama de l’entitat, que és assembleària.

Va dir que amb les dones que formen part de l’ANC es va fer un esforç per treballar d’una manera diferent a l’habitual, evitant l’autoritarisme, buscant consens, motivant el raonament i els acords, aspectes en els que hi ha donat cert èxit; però, és una organització que continua sent masclista i on als homes els costa votar per les dones.

D’altra banda, les dones es veuen impedides d’assumir responsabilitats més grans perquè sempre han de conciliar el seu temps amb l’atenció de casa i els fills, és per això que moltes només accedeixen a estar en càrrecs que no demanin allunyar-se de la seva ciutat. “Totes són voluntàries i el voluntariat es converteix en una altra forma d’explotació”, diu Forcadell.

Hi ha 6 dones entre les 17 membressies del Comitè Permanent que és l’òrgan executiu de l’ANC. A més, entre les 44 assemblees territorials n’hi ha algunes de rellevància que són dirigides per dones, com ara les de Girona, Sabadell, Terrassa, Lleida o Montcada, entre d’altres; però, la paritat encara es troba molt lluny d’aconseguir-se.

La llengua és important

La dirigent catalana, que és lingüista, va reconèixer la importància d’utilitzar un llenguatge inclusiu per modificar estructures mentals i es va comprometre a prestar més atenció al tema. Va justificar que moltes de les frases de les campanyes es decideixen en altres nivells i que en una organització assembleària, on hi ha més de 500 assemblees, és complicat controlar-ho tot.

Va dir que es va fixar especialment en les frases que es van col·locar a les samarretes, com “Fem via” o “Ara és l’hora”, perquè no siguin sexistes, encara que la crida a “Voluntaris” no es va fer també en femení.

A la reunió, Forcadell va convidar a les presents a incorporar-se i reactivar la Sectorial de la Dona dins de l’ANC, que en el seu moment va ser creada i que per falta de membressia amb el temps ha acabat per desaparèixer.

Migració, tots i totes iguals

“En un nou país, tots i totes serem noves”, va dir Forcadell en referir-se la migració que a Catalunya té un percentatge alt, arribant a un 15% el 2009 i que arran de la crisi ha anat disminuint.

Va afirmar que plantejarà a l’ANC que es presti major atenció a les persones migrades a sumar-se a la població que demana el dret a votar si vol o no la independència de Catalunya.

10-07-14-varias 292

Més informació:
Carme Forcadell
Ca la Dona
ANC
Òmnium Cultural

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: “Afrofeminismos a través del cine”, curs a la Pompeu Fabra / La Independent / Notícies gènere

El dimarts 16 d’octubre s’inicia a la Pompeu Fabra una nova edició del curs “Afrofeminismos”...

Premis de Comunicació No Sexista 2011 de l’Associació de les Dones Periodistes de Catalunya

Myriam Josa, Pilar Rahola, Ángeles Caso, Victòria Palma, Ajuda en Acció, al diari econòmic Expansión...

Escriptores colombianes sense representació en l’esdeveniment de Paris

La manca d’escriptores colombianes en les activitats de l’any Colòmbia-França 2017, demostra la desigualtat...