L’Ordre europea de protecció garantirà protecció a les víctimes a tot el territori de la Unió Europea · Perquè sigui efectiva, caldrà l’aprovació dels estats membres
El Parlament Europeu, reunit aquesta setmana a Estrasburg (França), ha aprovat aquest 16 de desembre l’Ordre Europea de Protecció, que garantirà a les víctimes de la violència masclista el mateix nivell de protecció a tots els estats de la Unió. Així, l’ordre d’allunyament que s’hagi dictat contra un agressor, serà vàlida a tot el territori europeu, i la víctima no haurà de reiniciar el procés legal per aconseguir protecció en cas que es desplaci per Europa. Amb la llei es pretén garantir un nivell homogeni de protecció a tota la Unió .
Així, els estats membres estaran obligats a reconèixer qualsevol ordre de protecció que rebin d’un país europeu i a executar les mesures necessàries per garantir la seguretat de la víctima. Les despeses aniran a càrrec del país d’execució. També tindran protecció les víctimes d’altres delictes relacionats amb la violència com l’assetjament, l’homofòbia, el tràfic de persones, la mutilació genital, els matrimonis forçats, etc.
L’aplicació, a mans dels ministres de Justícia
Amb tot, caldrà la validació dels estats membres perquè pugui posar-se en marxa. La votació del Consell és prevista per d’aquí a unes quantes setmanes, probablement al gener. Tot i el suport gairebé unànime del Parlament (610 vots a favor, 13 en contra i 56 abstencions), no és clar per on s’inclinaran els ministres de Justícia europeus. Les eurodiputades Carmen Romero (Socialistes & Demòcrates europeus) i Teresa Jiménez-Becerril (Partit Popular europeu) són les ponents de l’euroordre. En declaracions a La Independent, Romero ha dit que “els governs europeus no són prou conscients d’aquesta xacra, creuen que a Europa no hi ha violència, només als països subdesenvolupats. Tampoc la ciutadania n’és prou conscient”. L’Euroordre també ajudaria a obtenir informació sobre els casos de violència masclista que hi ha a la Unió Europea, perquè ara pràcticament no hi ha dades.
El fet que recentment uns quants països hagin escollit governs conservadors no afavoreix que hi puguin votar a favor. Caldrà que s’obtingui una majoria qualificada, és a dir, de tres quarts, o bé amb un mínim de 255 vots a favor, que representen el 73% del total.
Euroordre contra el tràfic de persones
En aquest ple del Parlament europeu que se celebra del 13 al 16 de desembre a Estrasburg tambés’ha votat una directiva per combatre el tràfic de persones, que preveu penes més dures per als explotadors i una millor protecció per a les víctimes. La norma s’aplicarà al tràfic de persones en la indústria del sexe, i a l’explotació laboral en sectors com la construcció, l’agricultura o el servei domèstic. Els estats membres tindran dos anys per adaptar la directiva. Amb tot, hi ha dos estats, el Regne Unit i Dinamarca, que han optat per no aplicar-la als seus territoris.
El cubà Guillermo Fariñas, premi Sàkharov
Aquest dimecres 15 de desembre el Parlament celebrarà la cerimònia de lliurament del premi Sàkharov a la llibertat de pensament, que enguany ha obtingut el dissident cubà Guillermo Fariñas. Fariñas, psicòleg i periodista (Santa Clara, 1962) ha demanat permís a les autoritats cubanes per sortir de l’illa i anar a Estrasburg, però no podrà ser-hi, perquè les autoritats cubanes no li han concedit el permís.
Protagonista d’una vintena de vagues de fam contra el govern dels germans Castro, ha passat onze anys a la presó.
El Parlament també votarà un informe sobre la situació dels drets humans al món, on es mencionen les violacions que tenen lloc a països com Cuba, Veneçuela, la Xina, Rússia i el Sàhara Occidental.