Dilluns 04 març 2024

Dilluns 04 març 2024

El Parlament europeu aprova la primera legislació europea contra la violència masclista

L’Ordre europea de protecció garantirà protecció a les víctimes a tot el territori de la Unió Europea · Perquè sigui efectiva, caldrà l’aprovació dels estats membres

 

El Parlament Europeu, reunit aquesta setmana a Estrasburg (França), ha aprovat aquest 16 de desembre l’Ordre Europea de Protecció, que garantirà a les víctimes de la violència masclista el mateix nivell de protecció a tots els estats de la Unió. Així, l’ordre d’allunyament que s’hagi dictat contra un agressor, serà vàlida a tot el territori europeu, i la víctima no haurà de reiniciar el procés legal per aconseguir protecció en cas que es desplaci per Europa. Amb la llei es pretén garantir un nivell homogeni de protecció a tota la Unió .

 

 

Així, els estats membres estaran obligats a reconèixer qualsevol ordre de protecció que rebin d’un país europeu i a executar les mesures necessàries per garantir la seguretat de la víctima. Les despeses aniran a càrrec del país d’execució. També tindran protecció les víctimes d’altres delictes relacionats amb la violència com l’assetjament, l’homofòbia, el tràfic de persones, la mutilació genital, els matrimonis forçats, etc.

L’aplicació, a mans dels ministres de Justícia

Amb tot, caldrà la validació dels estats membres perquè pugui posar-se en marxa. La votació del Consell és prevista per d’aquí a unes quantes setmanes, probablement al gener. Tot i el suport gairebé unànime del Parlament (610 vots a favor, 13 en contra i 56 abstencions), no és clar per on s’inclinaran els ministres de Justícia europeus. Les eurodiputades Carmen Romero (Socialistes & Demòcrates europeus)  i Teresa Jiménez-Becerril (Partit Popular europeu) són les ponents de l’euroordre. En declaracions a La Independent, Romero ha dit que “els governs europeus no són prou conscients d’aquesta xacra, creuen que a Europa no hi ha violència, només als països subdesenvolupats. Tampoc la ciutadania n’és prou conscient”. L’Euroordre també ajudaria a obtenir informació sobre els casos de violència masclista que hi ha a la Unió Europea, perquè ara pràcticament no hi ha dades.  

El fet que recentment uns quants països hagin escollit governs conservadors no afavoreix que hi puguin votar a favor. Caldrà que s’obtingui una majoria qualificada, és a dir, de tres quarts, o bé amb un mínim de 255 vots a favor, que representen el 73% del total.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Euroordre contra el tràfic de persones

 

jimenezbecerril
Teresa Jiménez-Becerril, eurodiputada del Partit Popular Europeu
En aquest ple del Parlament europeu que se celebra del 13 al 16 de desembre a Estrasburg tambés’ha votat una directiva per combatre el tràfic de persones, que preveu penes més dures per als explotadors i una millor protecció per a les víctimes. La norma s’aplicarà al tràfic de persones en la indústria del sexe, i a l’explotació laboral en sectors com la construcció, l’agricultura o el servei domèstic. Els estats membres tindran dos anys per adaptar la directiva. Amb tot, hi ha dos estats, el Regne Unit i Dinamarca, que han optat per no aplicar-la als seus territoris.

El cubà Guillermo Fariñas, premi Sàkharov

 

Aquest dimecres 15 de desembre el Parlament celebrarà la cerimònia de lliurament del premi Sàkharov a la llibertat de pensament, que enguany ha obtingut el dissident cubà Guillermo Fariñas. Fariñas, psicòleg i periodista (Santa Clara, 1962) ha demanat permís a les autoritats cubanes per sortir de l’illa i anar a Estrasburg, però no podrà ser-hi, perquè les autoritats cubanes no li han concedit el permís.

 

Protagonista d’una vintena de vagues de fam contra el govern dels germans Castro, ha passat onze anys a la presó.

 

El Parlament també votarà un informe sobre la situació dels drets humans al món, on es mencionen les violacions que tenen lloc a països com Cuba, Veneçuela, la Xina, Rússia i el Sàhara Occidental.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Un feminisme autònom, divers i combatiu

Feministes diverses i de diferents espais hem decidit superar l’estadi vegetatiu en què es trobava...

El poder de Jane Campion

@wikipedia Jane Campion (Wellington, 1954) és una directora de cinema neozelandesa, que ha fet la major...

Això s’ha d’acabar

OPINIÓEl 29 de juliol d’enguany es perpetrava, cap a les vuit del vespre, l’últim feminicidi...