Monday 24 June 2024

Monday 24 June 2024

Compartir

El Parlament europeu aprova la primera legislació europea contra la violència masclista

L’Ordre europea de protecció garantirà protecció a les víctimes a tot el territori de la Unió Europea · Perquè sigui efectiva, caldrà l’aprovació dels estats membres

 

El Parlament Europeu, reunit aquesta setmana a Estrasburg (França), ha aprovat aquest 16 de desembre l’Ordre Europea de Protecció, que garantirà a les víctimes de la violència masclista el mateix nivell de protecció a tots els estats de la Unió. Així, l’ordre d’allunyament que s’hagi dictat contra un agressor, serà vàlida a tot el territori europeu, i la víctima no haurà de reiniciar el procés legal per aconseguir protecció en cas que es desplaci per Europa. Amb la llei es pretén garantir un nivell homogeni de protecció a tota la Unió .

 

 

Així, els estats membres estaran obligats a reconèixer qualsevol ordre de protecció que rebin d’un país europeu i a executar les mesures necessàries per garantir la seguretat de la víctima. Les despeses aniran a càrrec del país d’execució. També tindran protecció les víctimes d’altres delictes relacionats amb la violència com l’assetjament, l’homofòbia, el tràfic de persones, la mutilació genital, els matrimonis forçats, etc.

L’aplicació, a mans dels ministres de Justícia

Amb tot, caldrà la validació dels estats membres perquè pugui posar-se en marxa. La votació del Consell és prevista per d’aquí a unes quantes setmanes, probablement al gener. Tot i el suport gairebé unànime del Parlament (610 vots a favor, 13 en contra i 56 abstencions), no és clar per on s’inclinaran els ministres de Justícia europeus. Les eurodiputades Carmen Romero (Socialistes & Demòcrates europeus)  i Teresa Jiménez-Becerril (Partit Popular europeu) són les ponents de l’euroordre. En declaracions a La Independent, Romero ha dit que “els governs europeus no són prou conscients d’aquesta xacra, creuen que a Europa no hi ha violència, només als països subdesenvolupats. Tampoc la ciutadania n’és prou conscient”. L’Euroordre també ajudaria a obtenir informació sobre els casos de violència masclista que hi ha a la Unió Europea, perquè ara pràcticament no hi ha dades.  

El fet que recentment uns quants països hagin escollit governs conservadors no afavoreix que hi puguin votar a favor. Caldrà que s’obtingui una majoria qualificada, és a dir, de tres quarts, o bé amb un mínim de 255 vots a favor, que representen el 73% del total.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Euroordre contra el tràfic de persones

 

jimenezbecerril
Teresa Jiménez-Becerril, eurodiputada del Partit Popular Europeu
En aquest ple del Parlament europeu que se celebra del 13 al 16 de desembre a Estrasburg tambés’ha votat una directiva per combatre el tràfic de persones, que preveu penes més dures per als explotadors i una millor protecció per a les víctimes. La norma s’aplicarà al tràfic de persones en la indústria del sexe, i a l’explotació laboral en sectors com la construcció, l’agricultura o el servei domèstic. Els estats membres tindran dos anys per adaptar la directiva. Amb tot, hi ha dos estats, el Regne Unit i Dinamarca, que han optat per no aplicar-la als seus territoris.

El cubà Guillermo Fariñas, premi Sàkharov

 

Aquest dimecres 15 de desembre el Parlament celebrarà la cerimònia de lliurament del premi Sàkharov a la llibertat de pensament, que enguany ha obtingut el dissident cubà Guillermo Fariñas. Fariñas, psicòleg i periodista (Santa Clara, 1962) ha demanat permís a les autoritats cubanes per sortir de l’illa i anar a Estrasburg, però no podrà ser-hi, perquè les autoritats cubanes no li han concedit el permís.

 

Protagonista d’una vintena de vagues de fam contra el govern dels germans Castro, ha passat onze anys a la presó.

 

El Parlament també votarà un informe sobre la situació dels drets humans al món, on es mencionen les violacions que tenen lloc a països com Cuba, Veneçuela, la Xina, Rússia i el Sàhara Occidental.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: El Deute o la Vida. Xerrada-debat amb Sònia Farré

La crisi del Deute està amargant la vida a moltes dones. Dels pressupostos del...

EL FRUIT DEL BAOBAB

El proper dia 19 es presenta a Barcelona la novel.la “El fruit del baobab” Ed...

Declaració del CNDC sobre la sentència del cas de La Manada

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya rebutja fermament la sentència de l’Audiència...