“La proposta de la universitat privada no és alguna cosa puntual: “És la primera vegada que s’atreveixen a muntar un congrés per criticar el que criden “ideologia del gènere”, però porten anys parlant dels col·lectius feministes i LGTB en aquests termes”.
Des del seu punt de vista, l’objectiu del congrés és donar una cobertura “científica i academicista a postures clarament heterosexistes”. “Divideixen el món en dos rols molt definits [femení i masculí], una visió que ens exclou”, diu a La Independent Josune Ortiz, integrant del grup de lesbianes i bisexuals feministes Lumatza.
La Universitat de Navarra, lligada al Opus Dei, celebra aquesta setmana el seu I Congrés Internacional sobre Ideologia del Gènere. El seu objectiu és fer front als corrents que entenen el gènere “com una pura construcció cultural i subjectiva, difonent un concepte d’identitat sexual dependent, únicament, de les inclinacions i desitjos de cada individu, que pot triar a quin sexe pertany i, fins i tot, passar d’un sexe a un altre”. Així, el Congrés s’erigeix en espai en el qual aportar “altres propostes realistes de la noció de gènere, que responguin a una antropologia més adequada sobre l’ésser humà, home i dona”.
Els col·lectius feministes i LGTB de Pamplona han vist en aquesta iniciativa una mostra de el “rearmament de les postures més dretanes i homòfobes”, però han pres la cita com una oportunitat per unir forces i difondre els seus plantejaments en defensa de la llibertat i la diversitat sexual. L’acte central d’unes jornades que s’allargaran durant tot el mes serà una mani-festa-acció que partirà aquest dissabte a les 12 del migdia de la Plaza Protomedicato (aparcament Verge del Camí).
Els qui com Ortiz lluiten contra la sexofòbia van veure en la iniciativa de la Universitat catòlica una oportunitat per unir forces. “En comptes de limitar-nos a plantar cara als organitzadors del Congrés, decidim fer alguna cosa constructiu: muntar les nostres pròpies jornades”. Així va néixer ‘divergents’, unes trobades per defensar el dret de les persones a construir la seva identitat sense constriccions, a decidir sobre els seus cossos i vides des de la llibertat i el plaer, com expliquen en un manifest signat per desenes de col·lectius socials. Les jornades duren tot el mes de febrer, i inclouen xerrades sobre teoria queer, la despatologizació de la transsexualitat, el post-porno o el subjecte polític del feminisme, entre altres temes. Tot això de la mà de referents del transfeminisme com l’activista trans Laura Bulgalho, l’escriptora Itziar Ziga o Raquel/Lucas Platero, experta en masculinitats femenines. Completen la programació, que es pot consultar en el blog http://divergeneranitzak.blogspot.com/, diversos cinema fòrums, presentacions de llibres i tallers. Bona part de les activitats tindran lloc a la Universitat Pública de Navarra, una elecció deliberada en resposta al predomini de les tesis sexistes i homòfobes a la universitat privada.
Les organitzadores de ‘divergents’ es mostren més que satisfetes en la segona setmana de les jornades. Asseguren haver rebut una cobertura mediàtica que no esperaven, haver aconseguit una alta participació en les primeres activitats i creuen que la seva pressió ha fet efecte, ja que el Congrés d’Ideologia de Gènere no ha estat inaugurat com estava previst per l’alcaldessa Yolanda Barcina ni pel president del Govern de Navarra, Miguel Sanz. Sobretot, Ortiz celebra haver iniciat una dinàmica conjunta entre col·lectius diversos que seguiran fent coses junts: “Els ha sortit el tret per la culata: el seu congrés ens ha enfortit”, conclou.