L’Institut Català de les Dones (ICD) i la Fundació Pere Tarrés presenta l’estudi “El Panoràmic 2016 de les entitats de dones” que diu que les entitats de dones de Catalunya destaquen per una àmplia base social i més compromís de les persones associades; que la millora del treball en xarxa i de la comunicació, i la col·laboració amb agents socials, són els principals reptes del teixit associatiu femení; i que les entitats de dones també destaquen per ser organitzacions de base, dinàmiques i de proximitat. El 61% actua a l’àmbit municipal.
En la presentació de l’estudi.
L’objectiu de l’estudi és d’aprofundir en el coneixement i visibilitzar la realitat i els reptes de l’ampli i divers teixit de les entitats de dones que treballen en favor de la igualtat efectiva de dones i homes.
La Fundació Pere Tarrés, que ha elaborat l’estudi juntament amb el Consell d’Associacions de Barcelona, l’Observatori del Tercer Sector i la Fundació Ferrer i Guàrdia, ha comptabilitzat l’existència de 950 entitats amb aquestes característiques, que representen el 4% del total d’organitzacions no lucratives a Catalunya.
La recerca, realitzada sobre 134 entitats de dones participants en l’enquesta “El Panoràmic”, conclou que la associacions de dones tenen com a prioritats la millora de la base social, la millora de la comunicació i difusió, l’assoliment dels objectius missionals i la diversificació de les seves fonts de finançament.
Pel que fa al teixit associatiu femení, les entitats de dones opinen que cal ampliar i implicar més la base social, impulsar el treball en xarxa i les col·laboracions amb diferents agents socials, consolidar el finançament i crear una agència de comunicació associativa.
Ara bé, les dades que comparen les entitats de dones amb les entitats no lucratives en general mostren que l’associacionisme femení és un sector d’organitzacions de base, dinàmic i d’acció de proximitat, amb una àmplia base i més alta implicació de les associades que en d’altres tipus d’entitats.