Wednesday 11 December 2024

Wednesday 11 December 2024

Contínua la catàstrofe nuclear al Japó. Yaio Herrero. d’Ecologistes en Acció, ens dóna la seva opinió

La situació a Japó és delicada després d’agregar a la catàstrofe natural del tsunami del passat 11 de març una greu catàstrofe nuclear. El tsunami deixa un balanç anunciat fins al moment d’11.232 morts, 16.361 desapareguts i 200.000 refugiats.

Segons l’agència de notícies nipona Kyodo News, s’ha trobat iode Reactiu 131 en mostres d’aigua de mar properes a la central de Fukushima. L’iode té una concentració que sobrepassa en 3,355 vegades al nivell màxim permès per la llei. Els dies passats s’havien trobat fugides de plutoni, que si s’inhalen poden ser altament nocives per a la salut.

La situació no tendeix a millorar. El primer ministre Naoto Kan va sostenir davant el parlament nipó continuar amb la “Alerta màxima”. A més, el govern ha pres mesures amb la població com la d’evacuar a les persones a 20 km al voltant de la central nuclear de Fukushima o repartir pastilles de iode a la població per minvar els efectes de la radiació que es puguin donar en la glàndula tiroide. No obstant això, l’accionar del govern nipó ha rebut crítiques d’organitzacions no governamentals internacionals com a Ecologistes en Acció o Greenpeace.

Greenpeace, per exemple, demana que s’augmenti el radi en el qual s’aquesta evacuant la població a més de 40km, atès que segons els mesuraments que ella mateixa ha realitzat existeixen riscos de radiació a més de 20km.

Yaio Herrero és professora de la UNED, coordinadora estatal d’Ecologistes en Acció, coneguda per la seva aportació al coneixement en l’Ecofeminisme. La Independent parla amb ella per donar a conèixer la seva opinió sobre el que passa actualment a Japó.

Respecte a la situació de les nuclears a Japó: “Des de l’ecofeminisme, ho veiem d’una banda com una preocupació, per la situació per descomptat de les persones de Japó i els que viuen al voltant de la central. D’altra banda amb gran indignació, perquè d’alguna manera durant molts anys es ve posant de manifest que les centrals nuclears són llocs potencialment perillosos pels riscos que existeixen si es produeix qualsevol tipus d’accident o catàstrofe, com aquesta que ha vingut”, assenyala Herrero

L’energia nuclear és vista des de la perspectiva de Yaio Herrero com un tipus de model energètic relacionat amb un tipus de model econòmic que: “Segueix amb l’obtenció de beneficis per a uns pocs per davant del benestar i de les condicions de vida humana de la major part del planeta”, declara Herrero

D’altra banda, la companyia responsable de la central de Fukushima Tepco ha estat contradictòria en la gestió de la informació sobre la situació real de la central, en emetre unes dades que van ser rectificats per la mateixa companyia el diumenge passat. Davant aquest tipus de manipulacio de la informació Herrero comenta que: “Cada vegada que es produeix algun tipus de catàstrofe o algun problema d’aquest tipus que té a veure amb algun tipus de tecnologia perillosa, doncs quan hi ha un gran abocament de petroli, sempre es dóna el mateix problema. La informació és contradictòria, és confusa, es pretén llevar importància des del principi al tema perquè a més els qui manegen les informacions són les empreses que són propietàries de les instal·lacions, són entitats que com a principal finalitat tenen la seva rendibilitat econòmica, no són empreses amb la finalitat del benestar de les persones.”

A Espanya existeixen 6 centrals nuclears a la península ibèrica, 2 de les quals disposen de 2 reactors cadascuna (Almaraz i Ascó), per la qual cosa sumen 8 reactors d’aigua lleugera, amb una potència total instal·lada de 7.728 Mwe. segons dades del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç d’Espanya.

Davant d’aquestes nuclears, “Des del moviment ecologista, portem molts anys contra les centrals nuclears. Vivim un moment de profunda decepció perquè Jóse Luis Rodríguez Zapatero va accedir al govern amb la promesa electoral de tancar les centrals nuclears”, assenyala Yaio Herrero. Fins ara no s’han tancat aquestes nuclears, sinó que s’ha perllongat el seu funcionament. Per aquesta raó, dins de les propostes d’Ecologistes en Acció està el tancament de nuclears donant pas a un altre tipus d’energies, entre unes altres perquè: “Recentment s’han publicat alguns informes on es realitzen propostes viables de proveïment energètic sense haver de comptar amb l’energia nuclear”, diu Yaio Herrero.

Yaio Herrero assenyala que les decisions no han de ser preses per un cercle d’experts, sinó també s’ha de tenir en compte l’opinió de les persones. També comento que des de l’ecofeminisme es proposa un altre model energètic on s’espera que totes les persones: “Avancem cap a altres models que requereixin molt menys energia i tecnologies que no posin en risc a les persones”.

Vídeos:

http://www.ecologistasenaccion.org/article17805.html

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

“Comprar, llençar, comprar”

L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat...

Les punxades

Per Dones Reporteres de Mataró Hem deixat enrere les vacances i totes plegades estem reprenent...

Pandèmia antigai a l’Àfrica

Foto: Wikipedia.org Primer les advocades de Camerún van adenunciar la mort d’un activista homosexual sortit...