Friday 13 September 2024

Friday 13 September 2024

Compartir

Belén do Pará: La Convenció que ho va dir gairebé tot i ha aconseguit ben poc

 

 

A Belem do Pará, per allà per on desemboca el riu Amazones, al Brasil infinit, plou moltíssim tot l’any i hi fa una calor terrible.
Però segurament els representants de 33 nacions integrants de les Nacions Unides que s’hi van reunir el 1994 no van patir aquests rigors del clima mentre treballaven intensament per donar vida a un document magnífic: la Convenció Interamericana per a Prevenir, Sancionar i Eradicar la violència contra la Dona , vigent des de 1995, després d’haver estat signada pels governs de gairebé la totalitat del continent.

En són signataris Antigua i Barbuda, Argentina, Bahames (Commonwealth), Barbados, Belize, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Dominica, Equador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haití, Hondures, Jamaica, Mèxic, Nicaragua , Panamà, Paraguai, Perú, República Dominicana, Saint Vincent i les Grenadines, Sainte Lucia, St Kitts i Nevis, Suriname, Trinitat i Tobago, Uruguai i Veneçuela.
El proper mes d’abril, aquest tractat internacional serà sotmès a revisió per un Comitè d’Expertes que avaluarà què han fet o no els Estats per implementar-lo. I segons sembla, no és molt el que podran anotar a la casella d’ “èxits”.
 

carmen1La mexicana Carmen Moreno, una de les dues úniques dones que posseeixen la condició d’Ambaixadora Eminent del seu país, és actualment Secretària Executiva de la Comissió Interamericana de Dones (CIM) de l’Organització d’Estats Americans. La CIM compleix la tasca de produir l’informe hemisfèric que dóna compte d’èxits i obstacles, i recomana el que consudera pertinent.
Entrevistada per SEMLac en una recent visita a Santo Domingo, l’ambaixadora Moreno va considerar que arribar a un segon informe hemisfèric sobre la Convenció de Belem do Pará té importància perquè “estem tractant que en el si de l’OEA s’entengui quines són les aspiracions de les dones i les seves aportacions a la democràcia “.
 

Per a Moreno, que ha estat portaveu del Grup dels 77 a l’ONU, negociadora en situacions internacionals de conflictes i fa un lustre Directora de l’Institut de Nacions Unides per a la Promoció de la Dona (INSTRAW), amb seu a República Dominicana, “la democràcia moderna té en el present característiques que han d’omplir les expectatives de les dones “.
Va precisar que la Comissió Interamericana de Dones la integren totes les ministres o caps d’institucions que s’ocupen dels assumptes de gènere en el continent. “Elles prenen les decisions: són l’ens polític que ens governa”.
Totes elles han rebut el Pla Estratègic 2011-2016 que ha de promoure noves accions per millorar les vides de les dones i s’orienta a quatre grans àrees: seguretat, democràcia, drets humans i desenvolupament.
 

“En drets humans està inclosa tota la problemàtica de la violència contra la dona. Treballem amb la Comissió de Drets Humans per implementar un mecanisme hemisfèric de seguiment a la Convenció de Belém do Pará. Acabem d’acabar un segon informe i el 16 d’abril està convocada la quarta Conferència d’estats part perquè coneguin aquest Informe “, ha prosseguit Moreno.
La diplomàtica, que ha estat ambaixadora del seu país davant els governs de Guatemala i de Costa Rica i viceministra de Relacions Exteriors de Mèxic, dedica els seus esforços i la seva experiència a aconseguir que “la CIM tingui una estratègia clara fins 2016”.
“A Dominicana farem el segon fòrum hemisfèric per a la ciutadania de les dones. Amb el Carib anglès estem treballant en tallers sobre la violència contra la dona. La nostra aspiració és que el que fem repercuteixi en la vida de les dones i propiciï que puguin tenir una millor situació. Estem canviant les formes de treballar … “, va afegir.
 

Moreno va assistir a Santo Domingo a la convocatòria que la Comissió d’Afers de Gènere de la Cambra de Diputats va fer als sis candidats que competeixen per la Presidència de la República en les eleccions de maig següent del que es presentaran davant el Fòrum i expliquessin quines són les seves propostes de govern per a les dones. La trobada va aconseguir els seus propòsits.

El component voluntat política

galvanSèrgia Galván, directora de la Col·lectiva Mujer i Salud de República Dominicana, integra el Comitè d’Expertes que avalua els informes dels governs sobre la Convenció do Belem do Pará. “En termes del que s’ha assolit, els Estats donaran comptes del que han fet: això em sembla important encara que el resultat sigui breu”, va expressar a SEMLac.
“Per aquest segon informe, la majoria dels Estats han presentat els seus informes sobre la base d’un qüestionari bastant ampli i rigorós en continguts. A més, les organitzacions de la societat civil poden presentar informes alternatius. Per la seva banda, el Comitè d’Expertes, que és bastant independent sol fer recomanacions als Estats “, va explicar.
Què passa en realitat? Galván va ser absolutament franca. “Que els estats no fan cas. En la Segona Ronda es va veure que no havien complert amb les recomanacions. Tampoc les ONG s’han apropiat de la possibilitat de fer els seus informes ombra, ni de fer l’esforç per donar seguiment a les accions dels seus governs “.
Galván, lideressa ben coneguda a Dominicana i entre les feministes del continent, ha afegit que “els Estats no tenen voluntat política i la societat civil en els nostres països no empeny el necessari. En aquesta ronda l’accent està posat en l’accés a la justícia i hi ha recomanacions contundents: el tema és pressionar els Estats “.
El 16 d’abril, quan es realitzi la reunió que avaluarà els informes dels Estats, potser algun mitjà de premsa es faci ressò del que allí es digui o faci. Les dones mateixes, des de les xarxes socials, podrien fer que es conegui una mica d’això que ens pertoca i ens importa en el ja tan llarg camí d’esforços per frenar la violència masclista.
Potser una cosa així succeeixi. Potser …


(Text de la Convenció Interamericana per a Prevenir, Sancionar i Eradicar la violència contra la Dona

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: La pressió aconsegueix l’asil per Christelle Nangou / La independent / Notícies gènere

El Govern de l’Estat mantenia, els darrers 23 dies, retinguda a l’aeroport de Barajas la...

“No és hora de deixar sola Colòmbia en un moment clau de la seva història”

Maria del Rosario Vásquez és membre de La Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i...

La perxista Anna Pinero cerca classificar-se per al Campionat d’Europa

La perxa necessita molt temps i paciència a nivell psicològic Un bon resultat abans d’un...