Saturday 27 April 2024

Saturday 27 April 2024

Compartir

Polítiques de TIC i reptes pels drets de les dones en el GenderIT.org

El web GenderIT.org  ho és de la tasca militant en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) del Programa de Suport a las Xarxes de Dones de l’Asociació pel Progrés de les Comunicacions (PARM d’ APC).

 

La necessitat d’accedir de manera senzilla a exemples de polítiques nacionals, un llenguatge sensible al gènere, eines per exercir pressió i una comprensió de l’impacte de polítiques, tot en un mateix lloc, va ser sentida tant per activistes en TIC com per gestores de polítiques per igual i va impulsar l’engegada d’aquesta iniciativa.

 

Genderit.org va començar les seves activitats després de mesos d’investigació, classificació, interpretació i monitoreig de polítiques de TIC que afecten a les dones a tot el món però especialment en quatre regions: Àfrica, Àsia-Pacífic, Europa Oriental Central i Amèrica llatina.

Genderit.org persegueix tres objectius principals: primer, desenvolupar un lloc on activistes de gènere i TIC, organitzacions de la societat civil i gestors de polítiques que desitgin participar en les polítiques de gènere i TIC puguin compartir informació, recursos i coneixements. Segon, crear consciència en les organitzacions de la societat civil, en particular en els moviments de dones, sobre les problemàtiques de gènere i TIC. I tercer, *empoderar a les organitzacions i xarxes de dones perquè, en col·laboració amb altres actors de la societat civil, emprenguin accions entorn de les problemàtiques i desenvolupin polítiques de TIC que responguin a les seves necessitats en el nacional, regional i internacional.

Un equipo d’editors/es i col·laboradors/es produeixen i envien al voltant de quatre butlletins anuals en anglès, castellà i portuguès  (Gender Centred en anglès i PolíTICas en castellà i portuguès) a una llista de suscriptors/es que utilitzen aquests materials com documentació pels seu treball en el camp de les polítiques de TIC i gènere.

L’última edició de GenderIT.org està dedicada a les defensores dels drets humans de les dones. En aquesta edició s’examinen què noves dimensions porten les TIC a aquesta doble lluita, com són utilitzades per mobilitzar al voltant dels drets sexuals i de les dones i quins riscos les defensores poden arribar a enfrontar en línia.

La seguretat va sorgir no només com un dels principals temes en les entrevistes realitzades sinó també com una pràctica que va forçar a l’equip de Genderit.org a qüestionar-se i adaptar els protocols de comunicació per donar forma a aquesta edició sense posar en perill la seguretat de les persones entrevistades.

Cal ressaltar que aquesta edició forma part de la campanya “¡Connecta els teus drets! Els drets a Internet són drets humans”  finançada per l’Agència Sueca de Cooperació Internacional de Desenvolupament (Sida) .

Joy Liddicoat ha escrit l’editorial d’aquest número, com a coordinadora de projecte de l’APC de la campanya “Connecta els teus drets!”, la qual posa en relleu les qüestions que en línia i fora d’ella afecten l’habilitat de les defensores dels drets humans de les dones d’exercir el seu dret a la llibertat d’associació i de reunió.

Liddicoat destaca en el seu editorial que pel fet de ser dones “les defensores dels drets humans enfronten moltes amenaces i obstacles únics. (…) Això es tradueix en restriccions a l’autonomia de la dona i la seva llibertat de moviment, expressió i associació, la qual cosa restringeix el seu activisme i el seu dret a ser defensores dels drets humans”. “Les defensores dels drets humans poden experimentar més hostilitat i, al mateix temps, tenir menys protecció que els seus col·legues masculins”, agrega.

Per últim, Joy Liddicoat assenyala que existeixen grans oportunitats al treballar juntes i construir xarxes fortess i anima a unir-se a la campanya “¡Conecta tus derechos! Los derechos en internet son derechos humanos”  de APC.

Aquests són els interessants articles que integren aquesta última edició de Genderit.org, a més de diversos recursos temàtics destacats i seleccionats de diverses fonts:

La cara cambiant de l’activisme pels drets de les dones: tingues compte amb el que diuen en línea – Part1

“Defensar-te a tu mateixa és defensar la comunitat” – Part 2

Connexió o alienació?

Qui va a rastrejar-rme?

Bretxa d’aptituds en TIC = risc en seguretat en línia

Per subscriure’t per rebre el butlletí en l’idioma preferent.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Premis de Comunicació No Sexista 2018

‘IV Premi Margarita Rivière al Rigor Periodístic amb Visió de Gènere’ a la periodista Rosa...

Estat espanyol: Que no es financin amb diners públics centres educatius que divideixin a l’alumnat per raons de sexe

  La Federació d’ensenyament del CCOO, exigeix que no es financin amb diners públics els...

El llibres de dones periodistes també van ser protagonistes de Sant Jordi

Les periodistes en el nostre país i arreu del món publiquen llibres de ficció i d’investigació....