Sunday 30 June 2024

Sunday 30 June 2024

Compartir

Esforços a l’Àfrica en favor de les nenes

Tres països africans Etiòpia, Uganda i Zàmbia unifiquen esforços i polítiques contra la mutilació genital de nenes i adolescents, contra els matrimonis infantils forçats, promouen serveis de salut i implementen mitjans per a l’escolarització de les dones.

 

Etiopia 2

Mrs. Mamit Teklehaymanot.

 

En el marc de la trobada CSW62 a Nova York en el passat mes de març, els tres països van presentar els seus respectius projectes de gran dimensió política. La sessió va tenir una inesperada i intrèpida protagonista, l’activista etíop, Mrs. Mamit Teklehaymanot.

Va ser l’única, la primera allà, en el seu llogaret de Kole Tenben (Etiòpia), que va tenir un compromís clar i ferm de lluita contra la violència, les pràctiques ancestrales – de les que ella també va ser una víctima- contra la discriminació quasi totalitària que estan patint les dones de la seva comunitat.

Mamit Teklehaymanot, una dona de 53 anys, mare soltera de 4 fills i filles, viu i s’esforça per oferir un món millor a les dones del seu entorn. Venia avalada per les institucions del seu país, la seva lluita personal contra la mutilació genital de les nenes, dels matrimonis forçats de nenes i adolescents, i per la seva aposta per l’escolarització com a mesures indispensables en el trajecte de l’empoderament i la seva participació, com a convidada especial, assistia per primera vegada, a la trobada a les Nacions Unides, en el context de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona.

Teklehaymanot, durant la seva intervenció les seves paraules lluminoses, refrescants, les  seus viscudes reflexions traduïen sentiments de reconeixement, sororitat i simultàniament transmetien una estimulant influència per l’abast de la seva història i els èxits de la seva acció social. Pròpiament, la solitud d’una corredora de fons: “…la meva major limitació – venia a dir-  i al mateix temps el meu major repte havia estat la confiança en mi mateixa i en la meva capacitat per realitzar una tasca tan gegant i aclaparadora…” “…el que estava duent a terme era una sèrie de canvis vitals i necessaris per a la supervivència del grup… ” ” …per mi les promeses sempre són benvingudes però el que importa és el treball i la continuïtat en la política dels fets…”.

En fi, hi va haver molts detalls més, que solen ser els que alimenten, basteixen una manera d’estar al món i ajuden a donar forma a una política global.

A Etiòpia el 80% de la població resideix en àrees rurals. ONU Mujeres actua per donar poder a les dones i nenes en tots els seus programes i activitats que promouen (Attending the Comission in te Status of Women). No obstant això persisteixen, les pràctiques patriarcals tribals, especialment arrelades al medi rural, ja citades, com l’ablació.

A tot el món i en l’actualitat la mutilació genital femenina afecta al voltant de 135 milions de dones i nenes, i a Etiòpia la taxa de prevalença nacional és el 74%. Els matrimonis forçats afecten de manera important a nenes adolescents, tot i estar contemplats i penalitzats en el Codi Penal i en Dret de Família en aquest país. Pel que fa a la violació crònica i generalitzada contra les dones, la Constitució etíop estipula els drets de les dones i el compromís per la igualtat de gènere.

 

Etiopia 1

 

A través del seu programa Women Development Group, Mamit treballa contra aquestes actituds, contra les creences i pràctiques que “reforcen els rols de gènere i contribueixen a restringir la participació de les dones en el desenvolupament social”, donant-los accés a serveis de salut reproductiva ( SRH), prevenció de les violències i del VHS, atenció a les adolescents (FGM), alfabetització i escolarització i creació d’habilitats i mitjans de vida, un programa de gran capacitat social i una capacitat financera i de complementació limitades.

Aquesta dona heroica ha aconseguit en poc més de dos anys uns resultats excel·lents reflectint-se en algunes dades concretes: en el seu programa han entrat 1.100 nenes a l’any 2017 i 360 van completar la seva escolarització, gràcies a un ambient d’ajuda i protecció que facilita que les nenes tinguin accés a l’educació i informació suficient per al seu propi empoderament.

Mamit ha arribat a un compromís amb el Govern d’Etiòpia, per l’eradicació dels matrimonis forçosos i la mutilació genital durant l’any 2025. Eradicació a la qual s’hi han sumat els altres països participants, Zàmbia i Uganda, en la sessió oficial ja citada. La Comissió Jurídica i Social de la Dona (CSW62) és el Fòrum més important del món, que té lloc a les Nacions Unides. sobre les dones.

La igualtat de gènere és un dret humà bàsic i la lluita per aconseguir-ho, en un món de molta violència i impunitat, té enormes i importants ramificacions socioeconòmiques. En aquests fòrums internacionals es considera que l’exemple d’aquesta dona, Mamit Teklehaymanot, atrevida activista i treballadora en lluita, ajuda a canviar el món i dóna esperança i possibilitats a les que avui són nenes, demà dones, perquè aconsegueixin canviar-lo.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Govern analitza les circumstàncies de les sis dones assassinades per violència masclista

Entre altres mesures s’impulsaran accions de treball conjunt amb els mitjans de comunicació per avançar...

Ma. Àngels Viladot

Desavantatges de les dones? O avantatges dels homes?

OPINIÓEn l’àmbit social i institucional, en els discursos públics, parlem de la desigualtat de gènere...

TAMAIA Viure Sense Violència celebra els seu 20é aniversari

Ja fa 20 anys que TAMAIA Viure Sense Violència treballa per l’eradicació de la violència...