Dissabte 25 març 2023

Dissabte 25 març 2023

Compartir

El llegat de Minou Tavárez Mirabal

La filla i neboda de les germanes Mirabal va ser present en el debat sobre “Capítol J: Dona i mitjans de comunicació, una assignatura pendent”, organitzat per la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG) en el marc de la CSW62.

En finalitzar el debat de la taula, les assistents van tenir l’oportunitat de compartir espai amb la dominicana Minerva Josefina Tavárez Mirabal -més coneguda com Minou- filla de l’advocada i activista Minerva Mirabal Reyes, una de les opositores al règim del dictador Rafael Leónidas Trujillo, que va ser assassinada al costat de les seves germanes Patria Mirabal i María Teresa Mirabal, el 25 de novembre de 1960.

El llegat de la seva mare i les seves ties està present en Minou Tavárez, dona activa en política i interessada en els drets de les dones, tal com demostra la seva assistència a la taula organitzada per la RIPVG i a la qual hi van assistir diverses representants de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i comunicadors de Catalunya (XIDPICCAT).

 

Minou Tavárez 1

Algunes de les assistents al debat amb Minou Tavárez Mirabal al centre de la imatge.

 

Després de l’assassinat de la seva mare i les seves ties, conegudes popularment com “Les Papallones”, Minou de 4 anys, va ser criada per la seva àvia i la seva tia Bélgica Adela Mirabal, les quals es van fer càrrec dels 6 fills de les germanes assassinades.

Minou Tavárez Mirabal és filòloga, professora i política dominicana. Ha estat diputada del Districte Nacional des de l’any 2002, i fundadora i presidenta del partit Opció Democràtica. Al maig de 2016 va ser candidata a la presidència de la República Dominicana.

El 1981 en la I Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib, realitzada a Bogotà (Colòmbia), va sorgir la proposta de dedicar la data del 25 de novembre com a Dia Internacional de lluita per eradicar les violències contra les dones, en homenatge a Patria, Minerva i María Teresa Mirabal Reyes. Anys després aquesta proposta va ser acollida i universalitzada per les Nacions Unides, convertint a les germanes Miralbal en el símbol mundial de la lluita de les dones.

En la XIV Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib, realitzada a Montevideo (Uruguai) del 23 al 25 de novembre de 2017, Minou Tavárez va tancar la trobada feminista amb un discurs en el qual manifestava que “La lluita de les dones per incorporar-se a tots els espais duta a terme en els dos últims segles, constitueix la més esplèndida, noble, valuosa, impactant, de les revolucions viscudes per la humanitat”.

Y afegeix: “Avui més que mai hem d’estar fortes, unides i alertes, cuidant les nostres esquenes, batallant en tots els fronts perquè les violències no paren”. Aquest mateix dia, 25 de novembre de 2017, es complia el 57 aniversari de la mort de la seva mare i les seves ties.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

També et pot interessar