“Nosaltres, les dones del món, volem tenir presència en aquest fòrum, una presència tan gran com els nostres sofriments, tan diversificada com les formes de discriminació i de la violència que patim i que seguim patint”
El FSM 2013 tindrà lloc a Tunis, la capital de Tunísia, del 26 al 30 març de 2013. Aquesta decisió va ser presa després de diverses consultes entre els moviments socials a Tunísia i altres països del Magrib. La decisió va ser ratificada pel Consell Internacional del FSM en una reunió a París i reiterada a Monastir (Tunísia) el juliol de 2012.
Fotografia de kaysat.com
La XIDPIC.CAT-XIPVG i La Independent al FSM 2013
L’ Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya- Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG), ha estat present -realitzant i participant en diferents activitats sobre els Drets de les Dones- en tres FSM: el de Nairobi (Kènia, 2007), el de Belem do Parà (Brasil, 2009) i el de Dakar (Senegal, 2011). Les periodistes que hi han anat en nom de la XIDPIC.CAT-XIPVG, i ja en el FSM de Dakar en nom de La Independent, ens han anat oferint articles, cròniques i entrevistes en directe mitjançant el FSM expandit o publicant a blocs i a la nostra agència de notícies. Enguany serán a Tunísia 6 periodistes de La Independent que ens faran arribar les seves cròniques i articles.
EL FSCAT al FSM 2013
Des de Catalunya, i agrupades com sempre en el FSCAT (Fòrum Social Català)hi participarn més de 50 persones vinculades a les següents associacions o col·lectius: A.D. XIDPIC.CAT-XIPVG, Casal, Coop 57, XES, SETEM, Col•lectiu RONDA, Fundació l’Alternativa, en Lluita, Cristianisme i Justícia, Col·lectiu de Dones en l’Església, Fòrum Català de Teologia i Alliberament, CIEMEN, FCD, ODG, CADTM / PACD, CCOO, Solidaritat amb Palestina, i Rototom.
El FSCAT organitzarà a Tunis una taula rodona per parlar sobre l’evolució del FSCat, mirant una mica “lo vell i lo nou” de la iniciativa des que va començar al 2008. Caldrà esperar al programa definitui del FSM 2013 per saber-ne l’hora i la ubicació.
Per a la gent que no va a Tunis però que està interessada en participar-hi es farà un debat/asamblea sobre el Fòrum: Què ens ha aportat el FSM? Quin Fòrum necessitem? hi ha alternatives?. Serà a la Seu de la Federació Catalana d’ONGs, a Barcelona el dia 26 a la nit, en connexió directe amb Tunis.
Avanç del FSM 2013 a Tunis: 4.465 organitzacions
A partir del juliol de 2012 quan es va confirmar la celebració del FSM 2013 a Tunis les crides constants a la participació han aconseguit fins el dia d’avui la participació de 4.465 organitzacions registrades.
De moment hi ha el programa provisional (FSM 2013), on les activitats promogudes per associacions de dones són espectaculars en nombre i varietat.
El FSM 2013 comptarà com cada any amb l’Assemblea de les Dones i l’Assemblea dels Moviments Socials. També com en les darreres edicions hi haurà L’Assemblea del Moviment dels i de les Migrants i de les associacions que els i les recolzen. Val a dir que hi ha altres assemblees importants temàticament que estan obertes a les organitzacions que s’hi vulguin sumar, són les anomenades Assemblees de Convergència.
Pel que fa a l’Assemblea de Dones ja hi ha tot un Moviment de les dones del Fòrum Social Mundial a favor d’un desenvolupament mundial alternatiu que no exclogui les dones. Tal i com s’expressa en el comunicat (comunicat íntegre en castellà) des delel Moviment de les Dones afirmen:”…Nosaltres, les dones del món, volem tenir presència en aquest fòrum, una presència tan gran com els nostres sofriments, tan diversificada com les formes de discriminació i de la violència que patim i que seguim patint. Nosaltres, les dones del món, Volem que la nostra presència a Tunísia sigui digna i la veu d’una revolució, i no la veu d’un cos a amagar. Revolució contra tots els aspectes de l’esclavisme i l’retrogradisme patriarcal i del capitalisme colonial. Volem un espai humanitari solidari amb totes les dones i totes les persones del món que lluiten contra les armes que elles no fabricar, i amb les que elles no traficar, però que els van destruir i destruir les seves cases, les seves terres i les seves civilitzacions. El cos de les dones va ser el lloc on van succeir aquestes lluites armades i d’aquest desig animal masculí. Nosaltres, les dones del món, El nostre testimoni és el de les dones maltractades en llocs públics i privats, víctimes de violència física, psicològica, sexual i simbòlica. El dret tradicional i patriarcal ens va condemnar al silenci ia la culpabilitat en nom de la religió o del pudor…”
Cal destacar el 3r FÒRUM MUNDIAL DE MITJANS LLIURES (FMML, que enguany se centrarà en la ciutadania i com els mitjans lliures generen democràcia. Durant tot el Fòrum hi haurà “El centre dels mitjans lliures” amb un equip de periodistes i voluntariat del món sencer que organitzaran les diferents activitats que tindran lloc en el si d’aquest espai: cobertures mediàtiques, capacitacions, animació, etc. amb el suport, entre d’altres, dels equips d’E-joussour, l’Associació Mundial de les Ràdios Comunitàries (AMARC), Ciranda, IPS, i l’Institut Panos Àfrica de l’Oest (IPAO). La web del FSM 2013 ha editat l’ article Le droit à la communication par tous et pour tous d’Erika Campelo, Ritimo (www.ritimo.org)