Diumenge 30 juny 2024

Diumenge 30 juny 2024

Compartir

El Festival del Llibre d’Artista 2024, omple la Plaça de Sant Just el dia de Sant Jordi

Elisa Pellacani, és l’organitzadora d’aquest festival que compleix 15 anys, i omple la plaça de l’església de Sant Just a Barcelona d’obres artístiques elaborades artesanalment o de petita i acurada edició, que permet als i a les visitants endur-se  a casa petites obres d’art que presenten artistes locals i de diversos països del món.  La plaça que durant tot el dia de Sant Jordi es converteix en ”l’Espai dels llibres imaginats” i combina l’art, els llibres i la música, ens permet parlar amb creatius d’aquí, però també de llocs com Euskal -Herria (Iruña (Pamplona)), Còrsega i italia.

Aquesta artista italiana, Pellacani, és promotora cultural i professora d’edició artística de llibres, i aquest festival va nèixer l’any 2008, quan ella es va establir  a Barcelona. Era professora d’art editorial a l’Escola Massana, i  va desenvolupar un taller del qual van sortir obres molt interessants. Va pensar que: “que la ciutat necessitava una mostra de llibres d’artistes d’arreu del món, i també poder explicar aquest món tan desconegut de l’edició de libres d’artistes poc coneguts”. Cada any  ha promogut una  temàtica comuna per als i les participants,  i en cada edició ha editat en un catàleg, que s’ha convertit en un llibre artístic de col·leccionista. Va fundar l’associació ILDE que en va promoure la formació, i ella va començar a presentar el festival en altres països, sobretot a Italia, el seu país natal.

En aquesta edició, la fundadora del Festival, Elisa Pellacani va inaugurar oficialment el festival al matí,  amb una gran maleta “sorpresa”, anomenada  la Càpsula del Temps. La maleta  contenia les 50 obres, que li havien enviat les autores i autors participants , i que ella va anomenar una a una i va presentar les i els artistes presents que havien pogut acudir a l‘esdeveniment. Les obres, originals úniques van estar exposades posteriorment a un del estands de la plaça.  Al finalitzar va ensenyar l’obra artística-catàleg d’aquesta edició on s’explica el festival 2024 i es parla de les i els artistes participants.

La Càpsula del temps”, és com una biblioteca imaginària en la qual els artistes deixen pel futur el seu art i els missatges que consideren més importants ara mateix. Són continguts confiats a exemplars “únics” (no són a la venda), en els què s’alternen somnis de pau, reflexions sobre l’entorn i rastres d’un present difícil, tot explicat a través dels llenguatges de la poesia, i dels més diversos materials, en què cadascun s’expressa. 

El festival, organitzat per l’Associació ILDE amb la col·laboració del Centre Cívic Pati Llimona, amb els anys s’ha convertit en un punt de trobada i debat entre artistes. Una oportunitat perquè el públic conegui de prop la part més creativa del llibre i per donar a conèixer preciositats editorials que presenten i que ens endinsen en el món variat i polièdric del llibre d’artista. Son libres per a tot tipus de públic, tant per adults com per la mainada, són  veritables objectes de regal d’un sant Jordi diferent.

“Els llibres d’artista són objectes creatius, personals, i la mostra va néixer just en el dia en què la Unesco va dedicar al llibre el dia 23 d’abril a tot el món i que a Barcelona se celebra la festa de Sant Jordi”, ens recorda Pellacani . En aquesta època tecnològica el festival ha mantingut el seu caràcter una mica utòpic de crear espais sostinguts per l’embranzida creativa i les ganes de diàleg dels que participen. “El festival mostra una visió contemporània del llibre com a expressió artística”,  explica Pellacani, “i durant anys, també fent cursos de formació de l’Escola Itinerant del Llibre i trobades del festival que s’organitzen també en altres ciutats i països, com Itàlia, ambel mateix esperit però amb llenguatges diferents que en els llibres poden trobar el seu territori d’experimentació”

En opinió de Pellacani, malgrat els avenços tecnòlogics, “necessitem més forces, més espais per a la utopia i també per als somnis, en fi més llocs on el camí sigui més important que on s’arriba, perquè a través de la pràctica també es multipliquen les sinapsis, així floreixen més idees, que et motiven a fer, i fent es dialoga sobre el que es pot millorar, en definitiva, encara que sigui poc, la comunitat creix. Cal anar més enllà dels límits preestablerts,  tornant a exercir el que el canvi social (i tecnològic) sembla dir-nos que el més  important és la creativitat artesanal i el contacte físic amb les coses (i amb les persones), donant una forma al que cadascú porta dins”[* ].

El llibre/catàleg dissenyat per Elisa Pellacani, amb fotografies de Laura Sassi, i la col·laboració de Sylvia Gutiérrez és un llibre per gaudir i guardar.  En aquesta edició també cal destacar  la presencia de molta gent jove, la majoria  estudiants  de l’institut d’art Chierici (Reggio Emilia), que en els últims mesos han realitzat un mural pintat col·lectivament amb l’artista i dissenyador Ignasi Blanch

El Festival ha tornat a mostrar un dia de Sant Jordi especial , en que la mateixa plaça de Sant Just va ser una veritable càpsula del temps, un lloc màgic on qualsevol persona amb curiositat per la bellesa i la creació artística pot entrar i compartir desitjos, recerca, humanitat.  A la plaça hi han estat artistes com la coreana An Sun Hwa, Carla Busquets, Martha Gurrola,  Margarita Mascarò,  Col·lectiu Izaki Taldea (Euskadi) i Nella Van Schaik.

[*] Podeu consultar l’article publicat al blog de Món Comunicació,  que conté un PDF, en castellà. Como ha nacido el festival y por qué, amb una mica d’història sobre el festival.

(*) A la Càpsula del temps, els llibres són d’aquests artistes: Sunhwa Ahn;Marialuisa Angeletti;  Douglas Pierre Baulos;  Maddalena Bellorini; Mariella Bogliacino; Claudia Castiglioni;  Enzo Catini ; Stefania Chierici ; Caterina Codato; Isabel Codina de Pedro; Antonia Conte;  Lucilla Cunico; Clara De Cristo ; Gwen Diehn;  Maria Epes; Veronique Fabbri Balduzzi;  Ilaria Gradassi ; Grupo Gralha Azul; Martha Eugenia Gurrola Vega ; Sylvia Gutiérrez Sánchez ; Izaki Taldea;  Benedetta Jandolo;  Carina Karlsson ; Laura Ladendorf ; Dàmaris Llaudis Reyes; Manuela Magagnini; Maria del Mar Marin;  Claudia Marchi ; Antonella Marinetti + Laura Servadei;  Margarita Mascaró Pérez; Monica Michelotti ; Kalina Milanova; Mauro Molinari; Fernando Montà Gianremo Montagnani • Marialuisa Montanari • Marina Pace • Liliana Pardini;  Alessandra Poli; Isolda Puigví Abramo; Marco Ruini + Elisa Pellacani: Anna Soncini; Nicoletta Testi; Vanessa Touzloukof ;  Nella van Schaik ; Ivo Vezzani; Sigrid Vollmer Roy Willingham i Stefania Zocca.

Al Festival també hi han actuat un grup de cantants i músics, com Milena, la cantant que podeu veure a al foto.
*Mireu  Facebook del festival 8 i vídeos dels events de l’Associació ILDE Artics Book]

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Document de bases del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya. Hi haurà els recursos mínims necessaris?

Les organitzacions del tercer sector handeclarat que els hi sembla necessari el pacte però que...

Poble Nou – Barcelona: Neus Mar, la cantant de Palafrugell presenta Aigua de Flors / La Independent / Notícies gènere

Per a Neus Mar, cantant que viu a Palafrugell ha arrivat l’hora de presentar-se al...

Esquirols

Encara no fa un any vaig viatjar a Tailàndia i a la molt recomanable ciutat...