Dimecres 29 maig 2024

Dimecres 29 maig 2024

Compartir

El Comitè 1r de Desembre alerta sobre introducció del tiquet a les receptes sanitàries

Comitè 1r de Desembre- Plataforma Unitària d’ ONG SIDA de Catalunya

www.comite1desembre.org; C/ Pere Vergés, 1 Hotel d’Entitats La Pau -Despatx 7.4 08020 Barcelona ; Tel 93 305 68 88

El Comitè 1r de Desembre alerta sobre els efectes nocius de la possible introducció del tiquet moderador sobre les receptes sanitàries

El Comitè 1r de Desembre-Plataforma Unitària d’ONG Sida de Catalunya, vol expressar la seva preocupació davant la possible introducció del ‘tiquet moderador’ que implicarà pagar un euro per cada medicament dispensat amb recepta mèdica. La mesura, inclosa al Projecte de Llei de Mesures Fiscals i Financeres que acompanya els Pressupostos de la Generalitat per al 2012, va ser anunciada ahir per l’Hble.Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell i, segons el Govern, ajudarà a recaptar 102 milions d’euros i a posar barreres “sobre l’ús i abús en l’àmbit de la prescripció mèdica”. El Comitè 1r de Desembre considera que, en cas de fer-se efectiva, la mesura anunciada perjudicarà l’accés de la població a la salut en condicions d’equitat, en especial de les persones amb malalties cròniques com el VIH i els col·lectius amb rendes menors i generarà més desigualtats i exclusió social.

No es pot responsabilitzar les persones usuàries de la sanitat pública de l’augment de les despeses sanitàries i de les deficiències en la seva gestió: les autoritats públiques han de disposar les partides pressupostàries amb un sistema fiscal que compleixi una funció realment redistributiva i garantir el dret a l’accés a la salut de totes les persones en condicions d’equïtat. Diversos estudis han constatat que les privatitzacions en la salut, els concerts amb el sector privat (mútues, per exemple), l’afavoriment del sector farmacèutic i les deficiències en investigació i formació des del sector públic encareixen les despeses sanitàries i empitjoren l’atenció sanitària, tot posant en risc la salut de les persones ateses.

El tiquet moderador discrimina especialment la gent amb més problemes de salut: la gent gran, amb malalties cròniques com el VIH, amb diversitat funcional (altrament anomenada discapacitat), la que està en espera de diagnòstic, les famílies amb criatures i gent gran que necessiten cura i atenció específica. L’1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, l’Hble. Conseller de Salut, Boi Ruiz, afirmà que la cronicitat no ens pot fer pensar que s’ha guanyat la lluita contra la sida: el Comitè vol recordar-li que la introducció del tiquet moderador dificultarà les condicions de vida de les persones que viuen amb VIH, ja que moltes d’aquestes persones tenen malalties associades i han de fer ús de medicació per aquest motiu.

Qualsevol barrera econòmica en l’accés a la sanitat suposa l’exclusió dels grups més desfavorits del dret universal a la salut i perjudica a les persones amb rendes mínimes. En l’actual context de crisi, el copagament agreujarà les desigualtats i l’exclusió social. Cal recordar que el fet de viure amb VIH interacciona amb les desigualtats socials, de gènere, ètnia, opció sexual i identitat de gènere i que moltes persones que viuen amb VIH viuen amb rendes mínimes o pensions no contributives, que a més s’han vist afectades per les retallades i ajustos pressupostaris del govern.

El Comitè 1r de Desembre-Plataforma Unitària de ONG Sida de Catalunya, vol recordar que la salut és un dret i el Govern està obligat a garantir-lo. Així doncs, li demanem que reconsideri aquesta mesura.

Montserrat Pineda Lorenzo, Presidenta del Comitè 1r de Desembre: 629 98 8394

Més informació:

Joana Garcia Grenzner, tècnica de comunicació del Comitè: 676 45 68 09

CIF V-61781795 Registre d’Assoc.Generalitat de Catalunya 392, secció 2ª

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cal escoltar la veu de les dones amb discapacitat en la pandèmia del coronavirus

En aquesta pandèmia del Covid 19, Dones no Estàndars i atres associacions han volgut...

Propostes de les organitzacions espanyoles per a l’ONU Dones

ONU Dones ha de presentar un projecte de Pla Estratègic a la seva Junta Executiva...

calala

Barcelona: Calala repartirà 20.000 € a grups de dones de l’Estat Espanyol i de l’Amèrica Llatina / La Independent / Notícies Gènere

Lliurarà els diners recaptats el 2013 i inicia la seva campanya de recullir fons d’aquest...