Descentralitzar els serveis jurídics del Centre Nacional d’Educació Sexual (Cenesex) i obrir consultories en diferents territoris del país amplifica l’impacte d’aquests espais, els quals busquen acompanyar i orientar les persones que experimenten algun tipus de vulneració als seus drets sexuals.
En això van coincidir especialistes i activistes, que van ratificar a SEMLac la importància de comptar, des del passat 10 de setembre, amb aquest tipus de serveis a les províncies de Santiago de Cuba i Sancti Spíritus, situades a 882 i 356 quilòmetres de l’Havana, respectivament.
Manuel Vázquez Seijido, sotsdirector del Cenesex, digué: “significa amb aquest pas que es democratitza l’accés, ja que una persona situada en l’orient o el centre del país, no s’ha de moure a la capital, sinó que pot accedir a espais molt més propers”.
Aquestes accions responen a un reclam històric de grups d’activistes i s’inicia a Santiago de Cuba i Sancti Spíritus per les potencialitats de la Unió Nacional de Juristes (UNJC) d’aquests escenaris, va afegir.
“Era vital aquesta aliança, ja que la UNJC és una organització de la societat civil que agrupa la majoria dels professionals del Dret en el país, com fiscals, jutges, advocacia, assessoria jurídica … que farien més efectius els processos d’atenció”, va explicar Vázquez Seijido.
Va afegir que així poden aprofitar les potencialitats logístiques d’aquesta organització, amb seu a cada província, la qual cosa permet obrir un espai físic per a rebre a les persones, comptar amb documentació, ubicar els recursos que es destinaran a aquests espais, de manera que es creï un servei amb condicions necessàries per poder desenvolupar un procés d’atenció efectiu.
Yamila González Ferrer, vicepresidenta de l’UNJC, va explicar que aquesta col·laboració entre les dues institucions és fonamental: “Tenim la fortalesa de poder comptar amb equips provincials del nostre projecte. Justícia en clau de gènere, igualtat per a dones i homes “. Això fa que tinguem a cada territori un grup de persones preparades sobre temes de gènere, igualtat, no discriminació, la qual cosa inclou tot el relacionat amb els drets sexuals, l’orientació sexual i identitat de gènere”, ha assenyalat.
La coordinació regional de l’orient cubà d’aquest projecte es troba a Santiago de Cuba, “una ciutat gran, amb una població diversa i complexa, igual que la capital, per la qual cosa és un dels territoris on primer havia d’estar el servei”, va considerar la jurista.
Vázquez Seijido va afirmar que “aquests nous espais no suplanten ni substitueixen els mecanismes que ja existeixen a la societat cubana per a la formulació de denúncies relatives al reconeixement o reivindicació de drets sexuals, com la Fiscalia General o les oficines d’atenció a la població dels Organismes de l’Administració Central de l’Estat. És un altre escenari més per a la defensa dels drets”, ha sostingut.
“Pretenen enfortir la cultura jurídica de les persones i que coneguin quins són els espais corresponents per denunciar”, va remarcar per la seva banda Ivon Mena Pérez, cap del departament d’Assessoria jurídic i de relacions internacionals del Cenesex.
“En paral·lel, en la majoria dels casos s’efectuen derivacions cap a les institucions competents, sol·licitant la valoració de la problemàtica amb un enfocament de gènere i de drets humans. La gestió del nostre servei constitueix una via per enfortir les capacitats en l’exercici de la ciutadania, en sintonia amb la vigent Constitució, que salvaguarda en diversos articles el dret de les persones a reclamar els seus drets i el de les institucions a atendre aquestes reclamacions, sobre la base dels principis de justícia social, equitat i dignitat humana”, va ampliar l’experta.
El servei d’assistència jurídica no està dissenyat només per a la comunitat LGBTI, va puntualitzar el subdirector de l’Cenesex, sinó per atendre qualsevol vulneració als drets sexuals, que sí que té un impacte important en els grups i persones d’aquesta comunitat.
Isel Calzadilla, coordinadora del grup Les Isabelas, de la Xarxa de Dones Lesbianes i Bisexuals a Santiago de Cuba, va dir a SEMlac que aquest és un pas fonamental per a l’acompanyament a la població LGBTI, que fins llavors només comptava amb l’assessoria a la capital , i amb freqüència veu vulnerats els seus drets davant l’homofòbia i la discriminació.