Enguany celebrem l’Any Pilarín, ninotaire viguetana que ha sabut crear un estil artístic al llarg de la seva fructífera trajectòria professional. Qui no recorda aquells dibuixos de nens i nenes plens de coloraines i amb uns ulls rodons i grossos? Pilarín Bayés ha conversat sobre el seu ofici amb La Independent.
Pilarín Bayés (Vic, 1941) és una de les grans il·lustradores infantil que als seus 70 anys viu amb molta il·lusió totes les activitats que s’emmarquen dins de l’Any Pilarín. El passat mes d’abril, Bayés va rebre la màxima condecoració que atorga l’Ajuntament de Vic, la medalla d’Or, de mans de l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, i ara arriba l’hora de la seva antològica “Pilarín Bayés Antològica 2011” que es va inaugurar el 23 de setembre, al Museu de l’Art de la Pell de Vic i que es podrà veure fins el pròxim 8 de gener de 2012. “Estic emocionada amb tot el que m’està passant. Jo em trobo bé i continuo dibuixant una miqueta cada dia”, comenta amb molta vitalitat una il·lustradora que estima el seu ofici. Preguntada per qui va tenir la bonapensada d’organitzar l’Any Pilarín ens explica que “l’ajuntament de Vic va ser l’iniciador de tot plegat. Al mes d’abril, l’alcalde em va lliurar la medalla d’Or i al comentar-li que feia 70 anys, es van engrescar a celebrar els 50 anys de professió amb activitats diverses”.
L’exposició, comissariada per la seva filla Marga Sala, recull diferents obres que ha fet al llarg de la seva vida i, a la vegada, es podran veure els estils i tècniques emprats en cada etapa de la seva trajectòria. Sota el lema “Benvinguts al circ de la Pilarín” es presenta una antològica de més de 100 originals que aprofundeix a la vida de la creadora i s’endinsa en el màgic món infantil, des de l’època d’estudianta de Belles Arts fins l’actualitat. Les persones que visitin la mostra s’endinsaran dins d’aquest món a través d’una gran carpa de circ, on l’acompanyaran diferents personatges típics. El forçut, la ballarina, la mona, el menjafocs, el faquir, l’equilibrista, les trapezistes…, tots ells troquelats en plafons de fusta, dibuixats i pintats per la Pilarín.
L’última sala conté una composició, tipus collage, d’algunes de les portades dels llibres fets per la ninotaire que condueixen cap a una biblioteca infantil, amb tauletes i cadiretes de cartró decorades per la dibuixant. I on els nens i nenes podran consultar llibres i contes, i jugar amb iPads amb el nou aplicatiu de la Història de Catalunya basat en el llibre que va publicar Martín Casanovas als anys 70 i escrit per Oriol Vergés i que reeditarà Edicions 62 el proper 2012 amb una versió actualitzada. “Diversos col·legis visiten la mostra i m’encanta que la mainada es fixi amb els dibuixos, els colors, els detalls. Molts nens i nenes em diuen “saps dibuixar molt, eh?”, i això em fa molta gràcia perquè al nen li agrada descobrir els dibuixos d’una persona que en sap, que crea detalls i que obre la seva imaginació”, declara Bayés a La Independent.
Ella també està contenta per l’emissió de la sèrie infantil “L’illa del far”, pel canal Super3 els dissabtes a la tarda. “Fins ara s’han emès tres capítols on hi ha aventures, natura i una nena protagonista que es diu Dana que manté una bonica relació amb la Dromi, un far robot, i el gos Mico. La sèrie està adreçada a la mainada entre 3 i 6 anys i vol transmetre valors com l’amistat, el diàleg, l’autoestima i el respecte per la natura”, explica Bayés.
I dins del món artístic del dibuix, Pilarín diu que “som un país de grans dibuixants. Poc a poc es va reconeixent l’ofici i l’esforç dels ninotaires i il·lustradors com Perich o Cesc. A mi m’agrada molt la simplicitat de la línia i el dibuix de Jean-Jacques Sempé, il·lustrador de la sèrie infantil “El Petit Nicolau”, creada per René Goscinny. També gaudeixo molt amb l’art d’Eulàlia Seriola, Carme Solé, Picanyol o Rebecca Dautremer, qui té un estil molt estilitzat i esteticista molt comprensible per la quitxalla”.