Dissabte 20 abril 2024

Dissabte 20 abril 2024

Ablación

Catalunya: Objectiu 2018: eradicar la MGF en el territori / La Independent / Notícies Génere

El passat 6 de febrer, amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina (MGF), l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Família, van presentar un informe de gestió en aquesta matèria, així com els objectius per al 2018.

 

 

Segons l’informe de premsa, des del 2002 a Catalunya s’han creat 73 Taules locals i Circuits de coordinació que faciliten i ajuden a la detecció precoç de nenes en situacions de risc en la pràctica de la mutilació genital femenina (MGF).

El 2015 es va crear el circuit per a la reconstrucció del clítoris a les dones residents a Catalunya que han patit l’ablació. Una unitat mixta de professionals de ginecologia i cirurgia plàstica ha estat l’encarregada de dur-les a terme, despeses que assumeix el sistema sanitari públic català.

Al 2017 es van crear 13 noves taules i circuits de prevenció, que sumades a les ja existents han treballat en 132 casos i s’han realitzat 11 intervencions de sensibilització adreçades directament a les persones de les comunitats d’origen amb prevalença en la pràctica de MGF; aquestes taules, es van crear en coordinació amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb la col·laboració d’ajuntaments i ens comarcals.

Per al 2018, l’objectiu és establir un protocol d’actuacions en l’àmbit local i territorial, que inclogui el seguiment de casos concrets i les mesures que s’han d’emprendre des de la primera sospita i garantir la integritat física de les nenes.

Les taules locals la conformen professionals dels serveis públics que interactuen amb les comunitats i que estan en contacte directe amb la població susceptible d’ablació. La integren metges, professorat, policies, treballadors i treballadores socials, tècnics de ciutadania o de gènere; avalat pel Grup de Treball per a l’abordatge de la MGF, que agrupa la Generalitat, diverses associacions i el Consell Nacional de Dones, coordinades per la Comissió Nacional de Dones contra la violència masclista.

 

Formació de professionals i investigació

El Departament de Salut ha realitzat formació en prevenció de la MGF a 400 professionals de tot Catalunya. Es tracta principalment de professionals de l’àmbit de la salut, però també s’ha fet formació a professionals de l’àmbit de la immigració, l’antropologia o els mossos d’esquadra.

Per la seva banda, l’Institut Català de les Dones promou i afavoreix l’estudi i la investigació sobre la mutilació genital femenina, i altres temes que afecten les dones, mitjançant la informació bibliogràfica i documental que recull, organitza i difon el Centre de documentació Joaquima Alemany i Roca. 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’actual sistema heteropatriarcal ens aboca a una diferència basada en el sexe-gènere i que genera desigualtats entre els homes i les dones. La Trama Feminista

A principis de juliol, diversos col·lectius del barri de Sants vam tenir coneixement que els...

tere moll

Estereotips sobre la violència de gènere

    OPINIÓ Com sabem el món està ple d’estereotips en tots els sentits i...

Serem república feminista o no serem

  OPINIÓ Una de les coses que ens aporta fer anys no és més saviesa,...