Monday 07 October 2024

Monday 07 October 2024

Ablación

Catalunya: Objectiu 2018: eradicar la MGF en el territori / La Independent / Notícies Génere

El passat 6 de febrer, amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina (MGF), l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Família, van presentar un informe de gestió en aquesta matèria, així com els objectius per al 2018.

 

 

Segons l’informe de premsa, des del 2002 a Catalunya s’han creat 73 Taules locals i Circuits de coordinació que faciliten i ajuden a la detecció precoç de nenes en situacions de risc en la pràctica de la mutilació genital femenina (MGF).

El 2015 es va crear el circuit per a la reconstrucció del clítoris a les dones residents a Catalunya que han patit l’ablació. Una unitat mixta de professionals de ginecologia i cirurgia plàstica ha estat l’encarregada de dur-les a terme, despeses que assumeix el sistema sanitari públic català.

Al 2017 es van crear 13 noves taules i circuits de prevenció, que sumades a les ja existents han treballat en 132 casos i s’han realitzat 11 intervencions de sensibilització adreçades directament a les persones de les comunitats d’origen amb prevalença en la pràctica de MGF; aquestes taules, es van crear en coordinació amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb la col·laboració d’ajuntaments i ens comarcals.

Per al 2018, l’objectiu és establir un protocol d’actuacions en l’àmbit local i territorial, que inclogui el seguiment de casos concrets i les mesures que s’han d’emprendre des de la primera sospita i garantir la integritat física de les nenes.

Les taules locals la conformen professionals dels serveis públics que interactuen amb les comunitats i que estan en contacte directe amb la població susceptible d’ablació. La integren metges, professorat, policies, treballadors i treballadores socials, tècnics de ciutadania o de gènere; avalat pel Grup de Treball per a l’abordatge de la MGF, que agrupa la Generalitat, diverses associacions i el Consell Nacional de Dones, coordinades per la Comissió Nacional de Dones contra la violència masclista.

 

Formació de professionals i investigació

El Departament de Salut ha realitzat formació en prevenció de la MGF a 400 professionals de tot Catalunya. Es tracta principalment de professionals de l’àmbit de la salut, però també s’ha fet formació a professionals de l’àmbit de la immigració, l’antropologia o els mossos d’esquadra.

Per la seva banda, l’Institut Català de les Dones promou i afavoreix l’estudi i la investigació sobre la mutilació genital femenina, i altres temes que afecten les dones, mitjançant la informació bibliogràfica i documental que recull, organitza i difon el Centre de documentació Joaquima Alemany i Roca. 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

NOTICIAS BREVES - CATALAN

Totes les notícies breus d’aquesta edició

...

Fer visible el femení

Foto:caladona.org OPINIÓ Ja fa un cert temps que s’ha produït una reacció “reaccionària” en...

Barcelona: SEMINARI Democratització de la violència i literatura criminal a Llatinoamèrica / La Independent / Notícies gènere

L’actual apogeu de la novel·la criminal ha convertit aquest gènere literari en un vehicle...