Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

Care Santos, Premi Nadal 2017

 

“Media vida’ és un homenatge a la generació de les nostres mares, que varen nèixer en un país en el que varen haver de lluitar molt per conquerir llibertats”.

 

Care Santos va nèixer a Mataró el 8 d’abril de 1970. Escriptora i crítica literària, ha estat la guanyadora del 73 Premi Nadal amb la novel·la “Media vida”.

Care Santos va estudiar Dret i Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona. Va començar la seva carrera periodística al Diari de Barcelona, desprès li varen seguir altres mitjans com l’ABC o ‘El Mundo’.

Fundadora i presidenta de la ‘Asociación de Jóvenes Escritores Españoles’, és coordinadora de continguts del blog de crítica literaria ‘La tormenta en un vaso’. També és socia d’honor de ‘Nocte, Asociación Española de Escritores de Terror’.

El Premi Nadal fou instituït per la revista ‘Destino’ de Barcelona l’any 1944, en homenatge a la memòria de qui fou el seu redactor en cap, Eugenio Nadal Gaya, que va morir aquell mateix any sense arribar a cumplir els 28 anys. Eugenio Nadal era catedràtic de Literatura, havia escrit un llibre titul·lat ‘Ciudades en España’ i era autor de nombrosos assaigs i artícles.

La primera edició del Premi (6 de gener de 1945) es va fer en el desaparegut ‘Café xino’ de La Rambla de Barcelona i s’hi varen presentar 26 obres. Els membres del jurat varen ser: Ignacio Agustí, Joan Teixidor, José Vergés, Juan Ramón Masoliver, Álvaro Ruibal i Rafael Vázquez Zamora, aquest últim va actuar com a secretari. La guanyadora fou Carmen Laforet, una jove de 24 anys, amb l’ obra ‘Nada’.

Des de 1968 s’ha concedit també, durant la mateixa vetllada, el ‘Premi Josep Pla’ a obres en prosa en català sense limitacions de gènere.

Edicions Destino va ser adquirida pel ‘Grupo Planeta’ a principis dels anys noranta i el Premi Nadal va prendre un rumb més comercial, atorgant-se a figures destacades i ja consolidades de la literatura espanyola. Fins aleshores el seu objectiu era descobrir nous valors literaris.

El ‘Nadal’ té una dotació de 18.000 euros i en aquesta edició s’han rebut 303 obres. El jurat ha estat format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Clara Sánchez i Emili Rosales.

La novel·la guanyadora, que es publicarà el proper 7 de febrer, està ambientada a la Transició i té de protagonistes a un grup de dones que rememoren, trenta anys desprès, un episodi tràgic de la seva infància. Ens parla sobre la culpa, sobre el perdó i ens retrata a una generació de dones que varen tenir que reconstruir les seves vides. La novel·la fou presentada al Premi amb el pseudònim de Julia Salas i amb el títol fictici d’ ‘El juego de las prendas’.

És una història que comença els anys 50, en un internat, on cinc noies adolescents celebren la seva marxa del centre. La història es reprén trenta anys desprès amb aquestes mateixes dones en un sopar que té lloc els anys 80. “A la mateixa setmana que s’aprova la llei del divorci de Francisco Fernández Ordóñez“, ha puntualitzat Santos.

Segons paraules de l’autora “l’obra és un homenatge a la generació de les nostres mares, que varen néixer en un país en el que varen haver de lluitar molt per conquerir llibertats”. Parafrasejant una cita del filòsof Joan-Carles Mèlich, que deia que ‘només es pot perdonar allò imperdonable’, ha dit Santos que “això és el que fan precisament aquestes noies aquesta nit: tractar de perdonar l’imperdonable i tractar de viure”.

L’ escriptora comenta que encara que la novel·la té com a fons Barcelona, la ciutat no és la protagonista. “Aquesta novel·la és una cosa diferent del que he fet fins ara. Reflecteix el canvi de tota una generació de dones i a la pròpia dona del segle XX”.

La premiada ha recordat que el primer ‘Nadal’ que va llegir va ser ‘La balada de Caín’, de Manuel Vicent, “jo era una adolescent que somniava ser escriptora”. Un altre ‘Nadal’ que va lleigir perque admirava a la seva autora va ser ‘Entre visillos’ de Carmen Martín Gaite.

Des que l’any 1995 es va donar a conèixer amb el volum de relats ‘Cuentos cítricos’, ha rebut diferents premis: ‘IV Premio Ateneo Joven de Sevilla de Novela’, finalista del ‘XI Premio Primavera de Novela’, ‘Premio de Narrativa Ciudad de Alcalá’, ‘Premio Ana María Matute’ i ‘II Premio Alfonso de Cossío de Relato Corto’. En narrativa juvenil: ‘Premio Barco de Vapor’, ‘Premio Gran Angular’ en castellà i en català, ‘Premio Edebé de Libro Juvenil’, ‘Premio Alandar de Literatura Juvenil’, XXI Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil i en poesia ha estat finalista del ‘Premio Surcos’ i guanyadora del ‘XXIV Premio Carmen Conde de Poesía de Mujeres’.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: “La cigüeña de Burgos”, documental de memòria

Una filla de Jordi Conill (1939-1998), ex-vicepresident de la Diputació de Barcelona que va estar...

Catalunya: El Govern promou formació per eliminar l’esquerda salarial / La Independent / Notícies Gènere

Foto. web gencat A Catalunya la desigualtat salarial mitjana entre dones i homes és del...

Esther_Vivas

En mans de lladres

OPINIÓ No hi ha dubte. Estem en mans de lladres. El cas Bárcenas, Pallerols,...