Dimarts 23 juliol 2024

Dimarts 23 juliol 2024

Compartir

Cap Dona en l’Oblit

 

Carme Forcadell i Dolors Bassa instants abans d’accedir a l’Audiència Nacional

 

OPINIÓ

Carme Forcadell i Dolors Bassa han estat 10 mesos empresonades preventivament. Totes dues volen anar al Tribunal Suprem per explicar-se, convençudes que van fer la seva feina. Les jutjarà un tribunal espanyol polititzat.


Aquesta és la llista de noms de les dones, represaliades polítiques de l’Estat Espanyol, per a qui el 23 de gener es va fer un acte de reconeixement a la Plaça del Rei de Barcelona, per a totes elles:
Dolors Bassa i Coll, Ramona Barrufet Santacana, Meritxell Borràs Solé, Mireia Boya Busquet, Tamara Carrasco Garcia, Carme Forcadell Lluís, Anna Gabriel Sabaté, Clara Ponsatí Obiols, Marta Rovira Vergés, Meritxell Serret Aleu, Anna Simó Castelló, Tània Verge Mestre, Marta Alsina Conesa, Natàlia Garriga Ibáñez, Marta Garsaball Pujol, Teresa Laplana Cocera, Núria Llorach Boladeras, Neus Lloveras Massana, Mercedes Martínez Martos, Rosa M. Rodríguez Curto, Rosa Vidal Planella, Montserrat Vidal Roca.Les alcaldesses imputades i totes aquelles dones que veuen vulnerats els seus drets.

Va ser un acte de la campanya Cap Dona en l’Oblit. Cada 23 de mes es fan actes per visibilitzar totes les dones represaliades, reivindicant-les com a protagonistes del procés polític per la llibertat del país, i en la defensa dels drets i llibertats fonamentals de tothom. La campanya va començar el 23 de març de 2018, amb els empresonaments de la Presidenta del Parlament Carme Forcadell i de la consellera Dolors Bassa i, la sortida a l’exili de Marta Rovira. La campanya és l’excusa per parlar de les represaliades i evitar que quedin silenciades pels mitjans de comunicació, evitar que caiguin dels cartells de la infinitat d’actes que es fan arreu del país i per evitar també que quedin invisibilitzades dins el masculí genèric. Amb tot, la campanya respecta l’anonimat volgut.

Però la campanya de Cap Dona en l’Oblit va més enllà. Al llarg d’aquests 10 mesos el manifest de cada mes, ha estat el mitjà per contaminar de feminisme. Així, s’ha recuperat la genealogia de dones represaliades al llarg de la historia, com és el cas de les més de 5.000 dones que van patir consells de guerra del franquisme. S’ha fet un reconeixement a les que no poden ser-hi perquè han estat assassinades pel fet de ser dones, a les encausades per haver participat en accions de protesta el 8 de Març (en l’acció per denunciar l’espai del transport públic com el 3er espai on patim més agressions masclistes), i, a les doblement penalitzades per la justícia patriarcal, que si sobreviuen són castigades per haver estat violades, mentre els seus violadors segueixen en llibertat malgrat ser reincidents (enèsima evidència d’aquest estat masclista).

Una reflexió pel procés constituent: Els drets no s’acaben de ser garantits mai, és una disfunció, una anomalia democràtica que cal resoldre.

Som a poques hores abans dels trasllats a Madrid (previstos per a demà divendres 1 de febrer al matí) per l’inici d’aquí uns dies del judici polític. Un judici que milers de persones d’arreu han donat arguments per a la seva anul·lació. Ho han dit des de diferents àmbits de la política, judicatura, docència, defensa dels drets humans, etc. Carme Forcadell i Dolors Bassa han estat 10 mesos empresonades preventivament, primer a Alcalà Meco i des de juliol a Mas d’Enric i Puig de Les Basses. Totes dues volen anar al Tribunal Suprem per explicar-se, convençudes que van fer la seva feina. Volen que el judici comenci per explicar el que van fer i per què ho van fer. Les jutjarà un tribunal espanyol polititzat. Les diferències polítiques no et poden portar a la presó en un país democràtic. Que un estat vulgui guanyar amb les reixes i la por el que és incapaç de guanyar en debats parlamentaris ni a les urnes diu molt poc a favor d’aquest estat i de les forces polítiques que, al final, no deixen de ser-ne còmplices.

Carme Forcadell i Dolors Bassa estan tancades a la presó. Han deixat de fer tot el que estaven acostumades a fer. Una aturada a tots nivells. Les han tancat i separat de tot i de les seves persones estimades. Aquests mesos tancades han experimentat la realitat de les institucions penitenciàries, pensades per allotjar fonamentalment presos i on les necessitats especifiques de les preses no es tenen presents. Les presons no són un bon lloc per viure-hi. Per a ningú. Les desigualtats i discriminacions de “fora” reprodueixen dins la presó i elles han intentat posar-hi remei. Petites revolucions a Mas d’Enric i Puig de Les Basses amb l’arribada de les 2 preses polítiques, tal i com les reconeixen les mateixes internes: igualtat d’ hores de piscina, dutxar-se desprès de fer esport, assecadors de cabell, autoorganització en comissions, aprendre a negociar les reivindicacions col•lectives, aconseguir autorització per plantar plantes, participar en els treballs de la presó, etc. Divendres seran traslladades a Madrid i esperen que aquests mesos hagin servit per empoderar les preses i continuïn reivindicant els seus drets quan elles dues no hi siguin. Visca la revolució feminista…també a la presó!

La repressió que es viu a Catalunya fa els seus efectes. Malgrat tot, des de la Campanya Cap Dona en l’Oblit s’assegura que totes continuaran “mobilitzades, sense por, dempeus per exercir els drets, des de la denúncia, la dissidència social i política, i la desobediència civil noviolenta”. I ens animem “a totes i cadascuna a sumar-s’hi, des d’ on es pugui, fent un front comú contra la repressió que precaritza les nostres vides a cops de retallades dels serveis públics i dels drets fonamentals, tot per endarrerir al màxim el col·lapse d’un sistema depredador, masclista, patriarcal i global”.

Des de Cap Dona en l’Oblit volem fer arribar tot el nostre suport a elles i les seves famílies i agrair a tothom que ha participat en el centenar llarg d’actes d’aquests 10 mesos. Sense oblidar a les companyes que setmana rere setmana han estat presents a Mas d’Enric i Puig de Les Basses, fent actes, acollint a tothom, fent arribar l’escalf a les famílies i no deixar-les soles. Darrera Cap Dona en l’Oblit hi ha la Plataforma Dones x la República. Elles són: ANC Dones. Associació Afectats 1 d’octubre, CDR Acció Empordà-Vallespir. CDR Alt Empordà-Vallespir. Comissió de la Dignitat. Dones No Estàndars. Feministes per la Independència. La Intersindical-CSC. Òmnium Cultural. Súmate. USTEC.CUP, Demòcrates de Catalunya, ERC, JxCat, PDeCat, PobleLliure.

Les properes convocatòries seran en motiu dels trasllats i l’inici del judici polític i pels 12 mesos d’empresonament de les preses polítiques. Es tracta de tres actes que tornaran a ser ocasions per reivindicar a totes les represaliades, exigir la cancel•lació de totes les causes i seguir acusant el Regne d’Espanya de ser un estat de no dret, demofòbic i profundament patriarcal.

Cap Dona en l’Oblit seguirà en campanya fins que totes estiguin lliures, fins llavors ens convoquen “a totes les dones que sortim als carrers, sense por. Tenim dret a fer vaga, a manifestar-nos, a concentrar-nos, a reunir-nos, a expressar el nostre rebuig davant la vulneració de drets i llibertats i totes les violències que patim…exercim-los!”

Avui dijous 31 de gener a la Plaça del Mercadal de Reus, a les 20h, concentració de rebuig pel feminicidi d’ahir dimecres… Ens volem vives i amb vides dignes!
*Actes i mobilitzacions properes: Dissabte 2 de febrer concentració a la Plaça Joanic, Barcelona, a les 20h, amb cassolada. Els pròxims 23 de cada mes: 23 de febrer a Torroella per la Dolors Bassa i el 23 de març al Passeig Lluís Companys, Barcelona, per la Carme Forcadell.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones camperoles

Als països del Sud, les dones són les principals productores de menjar, les encarregades de...

27S. Entrevista a Gemma Lienas, Catalunya Sí que es Pot

“La igualtat de gènere és el nostre objectiu polític, és una raó de ser”...

Andalucia. 25N 2014: Sindicato de Periodistas de Andalucía: Alto a toda violencia contra las periodistas

Hoy, en el Día Internacional contra la Violencia hacia las Mujeres, el Sindicato de Periodistas...